-->

FG



28. november 2009

Å reise med Ryanair

Med det irske lavprisselskapet Ryanairs inntreden og kommende utvidelser på Moss lufthavn Rygge, kommer det oftere henvendelser til redaksjonen med spørsmål om hvordan det er å fly med dette selskapet.
Mange spør om sikkerheten er like god som hos andre selskap, om alle gebyrene, om hvorfor deres flyplasser ligger langt unna endelige destinasjon osv.
Vi skal prøve å gi svar på noen av spørsmålene.
Les mer...


Foto: boeing media



annonse

Enormt billettsalg på Rygge

Billettsalget på Rygge tar nesten pusten fra Ryanair. Selskapet selger nå dobbelt så mye reiser i Norge som i Sverige.
Stockholm og Malaga topper salgstallene fra Østfold.


– Vi var jo strålende fornøyd med billettsalget da vi la ut de første rutene i sommer, men det billettsalget blekner i forhold til hva vi nå ser, forteller Erik Elmsäter som er Ryanairs nordiske salgs- og markedssjef.
Etter at billetter til de 16 nye destinasjonene fra Rygge ble lagt ut denne uken, har alt av salgstall pekt rett til værs. Og det uten at selskapet ennå er kommet i gang med sine markedsføringskampanjer.

Til tross for at det svenske markedet er dobbelt så stort som det norske, og Ryanair har mange flere ruter der, selger selskapet per nå altså dobbelt så mange billetter i Norge som i Sverige.
– Rygge-effekten er voldsom. Det er en nyforelsket stemning på flyplassen for tiden. Det vi opplever er bare helt fenomenalt, sier Erik Elmsäter.

Mest pop
De aller mest populære destinasjonene for nordmenn er Stockholm og Malaga.
– Jeg vet ikke hva det er med Malaga. Vi starter jo ikke flygingene dit før neste år, men salget er bare helt utrolig stort. Er det mange nordmenn som har sommerhus der eller? undrer Elmsäter.
Mens nordmenn vil til utlandet, er det også mange utlendinger som kommer inn til Norge via Rygge. I følge Ryanairs tall er billettsalget spesielt godt i Madrid og Stockholm. Også tyskerne liker å komme til Norge via Rygge.

Det er folk i alderen 18 -40 år som flyr mest med Ryanair. For passasjerer til og fra Rygge er det ennå ikke blitt gjort spesifikke undersøkelser. (moss-avis.no)

26. november 2009

Taket ligger fast på Rygge

Olav Thon spådde onsdag denne uken at passasjertaket på Moss lufthavn Rygge blir løftet til 30.000 om få år. Satssekretær Erik Lahnstein i Samferdselsdepartementet sier at taket på 21.000 flybevegelser ligger fast.




Ligger fast
Statssekretæren sier i dag at taket på 21.000 flybevegelser på Rygge ligger fast og at det er problematisk med en flyplassaktør som ikke tar de politiske beslutningene til etterretning.

- Det er viktig at flyplassen ikke planlegger for at man hele tiden skal kunne få endrede vilkår, sier han.

- Jeg må jeg si at flyplassen har opptrådt i overkant frimodig ved at man helt systematisk har valgt å ikke forholde seg til de vilkårene som er satt, sier Lahnstein.

Men Lahnstein sa også i juli at flyplassledelsen måtte respektere begrensningene som forelå den gang, og da gikk det ikke mer enn to måneder før samferdselsministeren like før valget løftet taket på Rygge.

Ikke mye
Flyplassdirektør Pål Tandberg sier at det ikke er noe mål å løfte taket på 21.000 nå, men at det kan bli nødvendig om to til tre år.

- Hvis vi skal skape god utvikling i regionen og mange arbeidsplasser, så bør vi ha noe mer. 21.000 flybevegelser for en regional flyplass er ikke mye, sier han.

Betingelsene harmonerer ikke
Tandberg sier at flyplassledelsen respekterer konsesjonen, men minner om at flyplassen ikke fikk særlig gode betingelser i i utgangspunktet.

- Vi fikk jo krav til innvesteringer som om vi var en storflyplass. Det var flere hundre millioner kroner i miljø- og sikkerhetstiltak for å tilfredsstille forskriften for store flyplasser. Når de da gir oss flybevegelser som om vi var en liten flyplass, så harmonerer det veldig dårlig, sier Tandberg til nrk.no.

Les også: Gavepakke til Rygge

annonse

25. november 2009

Politiet ønsker direkte tilgang til flypassasjerlistene

Når politiet i dag vil sjekke om det er potensielle terrorister eller kriminelle på vei inn eller ut av Norge, må de ved hvert tilfelle be flyselskapene om passasjer- og mannskapslister. Politidirektoratet vil ha en endring på dagens system, og ønsker en direkte elektronisk tilgang til listene.





For å kunne bli mer effektiv og få en bedret kontroll på hvem som kommer inn og hvem som reiser ut av Norge, ønsker nå Politidirektoratet en endring i utlendingsforskriftene, skriver VG-Nett.

Hovedårsaken til dette er at man ved en slik tilgang, på et tidligere tidspunkt kan få bedre oversikt om det er potensielle terrorister eller krimininelle, som er på vei inn eller ut av landet.

Seksjonssjef Steinar Talgø i Politidirektoratet sier til avisen at dette ikke er noen endring av hva som allerede er tillatt, men for politiet er det viktig å få tilgang til passasjerlistene så effektivt som mulig.

Datatilsynet har forståelse for ønsket.

Informasjonsdirektør Ove Skåra i Datatilsynet sier til VG-Nett, at det er viktig at dette hjemles lovmessig og at det beskrives detaljert og helt klart hvordan tilgangen skal skje og hvem som har anledning til å se passasjerlistene.

- Det må ikke bli slik at en hvilken som helst polititjenestemann kan sjekke hvem som til en hver tid reiser med fly, sier Skåra.

annonse

24. november 2009

Ryanair åpner 16 nye ruter på Rygge og etablerer første base i Norge

Det irske lavprisselskapet Ryanair kunngjorde på en pressekonferanse i Oslo i dag at de etablerer sin første base i Norge, på Rygge. Samtidig lanseres 16 nye ruter, og med disse vil Ryanair operere 100 ukentlige avganger til/ fra Moss lufthavn Rygge. Det nye tilbudet skal være på plass fra mars 2010.





Det var toppsjefen sjøl, Michael O'Leary som kom kom til Oslo for å presentere den nye satsingen i Norge.

Selskapet har allerde nå, etter oppstarten på Rygge i september, sett at dette er en flyplass med store utviklingsmuligheter, og selskapet har ved flere anledninger skrytt av flyplassen og fastslått at den har et stort potensiale, som irene vil være med å utnytte og utvikle.

Pål Tandberg, administrerende direktør i Rygge sivile lufthavn AS er selvsagt godt fornøyd med Ryanairs satsing.

- Det er en stor dag både for flyplassen og for regionen vår, når Europas største flyselskap åpner sin første base i Norge. Denne etableringen vil i tillegg til gode reisemuligheter for folk flest, bety svært mange nye arbeidsplasser i regionen vår i tillegg til gode muligheter for utvikling for det lokale reiselivet og næringslivet. Vi er glade for at Ryanair deler vår overbevisning om at det er store muligheter for en sterk markedsvekst på Rygge.

De nye rutene som kommer på Rygge finner du nedenfor, med denne satsingen vil selskapet totalt operere 22 destinasjoner i fra Østfold. Samtidig ble det i dag klart at Torp beholder mesteparten av sin Ryanairtrafikk som den er i dag, men vil miste Paris, Dublin og Düsseldorf. Ryanair vil samtidig kutte ut flightene til Bremen og Bergamo fra Rygge.

Dette er de nye rutene fra Rygge:


  • Danmark: Århus
  • Tyskland: Berlin (Schönefeldt), Düsseldorf (Weeze) og Memmingen (München vest)
  • Nederland: Eindhoven
  • Polen: Gdansk, Krakow og Wrocklaw
  • Frankrike: La Rochelle (på vestkysten) og Paris (Beauvais)
  • Irland: Dublin
  • Latvia: Riga
  • Spania: Malaga, Palma de Mallorca og Valencia
  • Italia: Venezia (Treviso)


Full oversikt over rutetilbudet på Rygge, med oppstartdatoer for de nye rutene


Foto: MLR AS

annonse

23. november 2009

Tar opp konkurransen med Flytoget

NSB ønsker å tilby tre billige og raske intercitytog i timen til Gardermoen. Togene går nesten like fort som Flytoget, som protesterer. Om få år kan reisende til hovedflyplassen kunne velge mellom flere lynraske tog-konkurrenter. NSB vil nemlig ruste opp kapasiteten kraftig og tilby tre intercitytog i timen til Gardermoen.




De nye togene går nesten like raskt som flytoget, mens billettprisen kan bli langt lavere. Flytoget protesterer mot det de mener er urettferdig konkurranse.

Vil gi bedre Østlandstilbud
NSB opererer med i dag går ikke riktig like raskt som flytoget, men faktum er at NSB frakter passasjerene fra Oslo og til Gardermoen på bare fem til sju minutter lenger tid enn Flytoget.
Nå planlegger NSB å sette inn mange nye og langt raskere tog på Gardermobanen, sier leder for NSB persontog Stein Nilsen.

– Det er en del av den planen vi har om å få inn nye og moderne tog med helt andre fartsegenskaper, høyere frekvenser og høyere kapasitet i hele Østlandsområdet, sier Nilsen.

En stor trussel mot Flytoget
De nye togene til Norges statsbaner går i 200 kilometer i timer, noe som bare 10 kilometer saktere enn det som er flytogets toppfart på vei mot Gardermoen.

I NSBs forslag til ruteplan fra 2012 tredobles antallet slike intercitytog på strekningen.
Mens NSB i dag bare frakter en beskjeden andel av flyplasspassasjerene, kan situasjonen endre seg dramatisk med en slik satsing, mener kommersiell direktør i Flytoget Sverre Høven.

– Når vi ser at NSB ønsker å øke sin kapasitet til og fra Gardermoen, kanskje med subsidierte priser, så vil det være en stor trussel mot Flytoget, og for Flytogets gode økonomiske utvikling, sier Høven.

Store prisforskjeller
I dag er det stor forskjell på hva passasjerene må betale om de tar turen til hovedflyplassen med NSB eller om de bruker Flytoget. Mens NSB tar 102 kroner for turen mellom Oslo og Gardermoen, koster det 170 kroner med konkurrenten - altså 68 kroner mer.

Leder for NSB persontog Stein Nilsen er ikke med på at de forsøker å kapre flyplasspassasjerene med de nye togene, men forstår Flytogets bekymring.

– Til en viss grad kan jeg forstå Flytogets uro. Men det kan heller ikke være slik at de arbeidsreisende som bor på nordsiden av Oslo, ikke skal få et bedre tilbud fordi vi tilfeldigvis har et flytog som går til og fra Gardermoen.

Hold dere til pendlerne
– Jeg tror NSB bør konsentrere seg om pendlerne, og ikke ta masse Flytogpassasjerer på togene. Vi er for så vidt positive til flere aktører på linjene, men det må være på like vilkår, slik at vi ikke går inn med offentlig subsidierte penger og skal konkurrere med Flytoget. Det blir veldig feil, sier Høven.

Samferdselsdepartementet skal ta stilling til NSB framtidige ruteønsker neste år.

Dersom NSB får gjennomslag for ønsket om hyppige avganger mellom Drammen og Gardermoen kan det ramme Flytogets virksomhet som tilbringertjeneste til Norges hovedflyplass, advarer Høven.

– Det er veldig få som pendler til og fra Gardermoen, dit drar du når du skal ut og fly. Da vil du gjerne ha et punktlig tilbud, og der er Flytoget helt suverene. Men da trenger vi å drive en god virksomhet, vi trenger den inntjeningen vi har, og vi trenger de passasjerene vi har. Hvis ikke vil det også gå ut over tilbudet vårt, sier Høven. (nrk.no)

annonse

Kan bli dyrere å fly innenriks

Det kan bli dyrere å fly innenlands. Regjeringen foreslår nemlig en økning på passasjeravgiften på innenriksruter med 22 prosent.




Bare en uke før høstens stortingsvalg kom gladmeldingen fra statlige Avinor om at man ønsket å fryse landingsavgiftene neste år grunnet krisen i flybransjen. Det ble vist til at mange flyselskaper opplever fallende etterspørsel på grunn av finanskrisen.

Fire uker senere, 15. oktober, kom svaret fra Samferdselsdepartementet.
Der foreslås det et nytt avgiftregime i norsk luftfart, hvor passasjeravgiften innenriks økes med 22 prosent, mens utenriks reduseres med 25 prosent, skriver Finansavisen i dag.

- Dette mener vi er en dårlig distriktspolitikk fra Regjeringen, sier kommunikasjonsdirektør Anne-Sissel Skånvik i Norwegian til avisen.
- Økte avgifter vil ikke bare ramme flyselskapene. Den vil også kunne ramme et flytilbud som distriktsnorge, lok millioner alt næringsliv og våre reisende er helt avhengig av, fortsetter hun.

50 millioner
Den nye passasjeravgiften vil bare ramme flyselskaper med et hjemmemarked i Norge, og er beregnet å øke avgiftsnivået på innenriksruter med 130 millioner kroner. For Norwegian alene er det snakk om 50 millioner kroner, ifølge Finansavisen.

Bakgrunnen for et nytt avgiftsregime skal være at EU-myndigheter har stilt spørsmål ved konkurransen når passasjeravgiften er dyrere på utenriks enn innenriks flyreiser.

Høringsfristen fra departementet var den 11.november, og avgiftsendringene vil gjelde allerede fra nyttår – dersom de blir vedtatt. (moss-avis.no)

annonse

22. november 2009

Fortsatt ulovlig annonse i SAS magasin

I oktobernummeret av SAS' inflightmagasinet Scanorama oppfordres flypassasjeer til å sende fra seg av kredittkortopplysninger for å delta i et spansk lotteri. Selskapet lovet å fjerne annonsen men i novembernummeret er fortsatt annonsen å finne.





Økokrim og Lotteritilsynet advarte mot lotteriannonsen i SAS sitt flymagasin Scanorama, i oktober. Flypassasjerer oppfordres i annonsen om å sende fra seg alt av kredittkortopplysninger for å delta i et spansk lotteri. Både spanske og norske myndigheter ser på annonsen som et forsøk på svindel.

Ikke svar på annonsen
Kommunikasjonssjef Rune Timberlid i Lotteritilsynet advarer nordmenn mot å delta i internasjonale lotterier.

Lotteritilsynet undersøkte saken etter at NRK Dagsrevyen tipset dem om den mistenkelige annonsen i Scanorama. Adressaten krever navn, adresse og fødselsdato, samt kredittkortnummer, CVV-nummer og kredittkortets utløpsdato.

– Dette er opplysninger du absolutt ikke oppgir i et lotteri. Den type opplysninger bør holdes tett til brystet. Å utlevere dette til et utenlandsk lotteriselskap er å be om trøbbel, sa Timberlid.
Lotteritilsynet mener reklamen også er brudd på markedsføringsloven, da utenlandske pengespill ikke har lov til å annonsere i Norge.

Også Økokrim advarer flypassasjerer mot svare på annonsen, og mot å sende fra seg så mye kredittinformasjon.

2,3 milliarder euro
Problemet er denne tosiders annonsen i flymagasinet Scanorama. Her oppfordres leseren til å kjøpe lodd i det spanske nasjonale lotteriet El Gordo. Annonsøren lokker med en gevinst på 2,3 milliarder euro, i bytte mot sensitive kredittkortopplysninger.
Lotteriselskapet kaller seg ”European Lottery Guild” og hevder å være det nasjonale lotteriet i Spania. Selskapet oppgir en adresse i Nederland som mottaker for innsendte lodd.

Et svindelforetak
Spanske myndigheter har sendt et brev til SAS konsernet der de ber dem stoppe slik annonsering, både med hensyn til dem som kan bli svindlet og de spanske pengespillenes anseelse.

I brevet skriver de:
«Det er følgelig klart at det ikke er noen forbindelse overhodet mellom firmaet «European Lottery Guild» og Loterías y Apuestas del Estado (Den spanske stats pengespill), eller Finansdepartementet, slik at enhver henvisning til eller forbindelse mellom dette firmaet og den spanske stat eller dens pengespill er å anse som et svindelforetak.

Vi ber dere følgelig for fremtiden å avstå fra å trykke annonser eller reklameinnslag fra dette firmaet, eller andre med lignende navn, som har som mål å få folk til å delta i den spanske stats pengespill, av hensyn til dem som kan bli svindlet, og for å beskytte de spanske pengespillenes anseelse.»

Det ekte lotteriet El Gordo blir bare solgt på spansk jord.

Informasjonssjef i SAS Bertil Ternert beklaget annonsen i oktober og forsikret om at den skulle fjernes fra neste utgave av Scanorama, det aktuelle flymagasinet ble ikke fjernet fra seteryggen. Nå skylder selskapet på at novemberutgaven var i trykk da denne saken dukket opp, derfor er annonsen også å finne i novembermagasinet.

– Vi tar vår del av ansvaret, magasinet er en bestilling fra oss og det er vi som ønsker å ha Scanorama om bord. Vi syns det er et bra magasin, men i akkurat dette tilfellet har vi gjort en feil og da skal vi rette opp den omgående, sa informasjonssjef i SAS, Bertil Ternert videre.

– Det er en teknisk og vanskelig situasjon. Spanske myndigheter vil ikke at slike annonser skal forekomme utenfor Spania, men de har samtidig vist forståelse for at vi ikke omgående kan fjerne alle disse bladene fra alle stedene de ligger, som er både i Europa og utenfor Europa, forklarer Ternert. I tillegg vil det bli for dyrt å kaste alle magasinene med annonsen, og trykke opp nye.

Dermed oppfordres 1,9 millioner passasjerer ombord i SAS flygninger til å sende alle sine kredittkortopplysninger til en postadresse i Nederland. (nrk.no, osloairports.com)

Foto: skjermdump av scanorama.com

annonse

21. november 2009

Air Berlin øker på Gardermoen

Etter det Osloairports.com erfarer vil det tyske flyselskapet Air Berlin til våren utvide sine operasjoner til å omfatte to daglige turer til Berlin, mot dagens ene. Selskapet som startet opp på Gardermoen i april i år er godt fornøyd med mottakelsen de har fått og vil satse videre på Oslo.



Air Berlin, som er en lavpriskjempe i Europa og som er det nest største flyselskapet i Tyskland etter Lufthansa, har besluttet å satse mer på det norske markedet.

I april tok det tyske selskapet opp konkurransen med Norwegian om direkteflyvning mellom Norge og Berlin.

- Vi er meget godt fornøyd med billettsalget og vi selger godt, både i det norske og tyske markedet, sa informasjonssjef Nadine Bernhardt i Air Berlin tidligere i år.

Selskapet annonserte først en daglig rundtur mellom Gardermoen og Berlin på hverdagene, men forsto raskt at det også var et marked for mer trafikk i Oslo, derfor annonserte de to nye søndagsavganger allerede før ruten startet opp.

Nå ser det ut til at brikkene faller på plass for enda en utvidelse av trafikken på hverdagene ved å øke fra en til to rundturer. I skrivende stund er ikke de nye rutetidene kjent, trolig kommer utvidelsene utpå vårparten.

Air Berlins flyplass er Tegel i Berlin. På ruten fra Oslo er det mulig å kjøpe gjennomgående billetter til ni andre tyske byger, samt til Wien og Zürich. Nå åpnes det for stadig nye ruter for gjennomgående billettkjøp - det skal bli mulig å reise via Berlin til Bangkok og til flere populære feriedestinasjoner rundt Middelhavet.

annonse

20. november 2009

Norwegian satser interkontinentalt, klar med New York og Bangkok

Norwegian er etter det vi forstår snart klare med å starte interkontinentale flyvninger i fra Oslo lufthavn Gardermoen til New York og Bangkok.
Norwegian har jobbet med planene i et par år, og håper å få til daglige avganger på begge destinasjonene.





Norwegian har søkt om landingstillatelse for ruter fra Oslo til New York og Bangkok.
Søknaden gjelder sommerprogrammet, som har oppstart i slutten av mars. Selskapet har oppgitt at de vil ta i bruk Airbus A330 (bildet), en flytype som kan ta rundt 300 passasjerer.

For første gang vurderer selskapet også å tilby fullprisbetalende bedre benplass foran i flyet.

- Begge operasjonene vil være klare lavprissatsinger. Vi skal ligge under konkurrentene i pris både til Asia og USA, sier kommersiell direktør i Norwegian, Daniel Skjeldam, til Aftenposten.

Bedre komfort
Skjeldam sier at rutene, der ambisjonene etter hvert er å ha daglige avganger, har vært en del av Norwegians fremtidsplaner siden 2008. Den gang ble de veltet på grunn av de skyhøye drivstoffprisene.

- Vi har ikke tatt noen endelig stilling til produktkonseptet om bord på en satsing på langruter, men vi ser ikke bort ifra at vi her vil innføre rimelig muligheter til å kjøpe seg opp til bedre benplass. Om vi også skal dele kabinen inn med gardiner har vi ikke tatt stilling til, sier Skjeldam.

Han sier at søknaden om såkalte slots fra sommersesongen som starter i slutten av mars, ikke er ensbetydende med at rutene kommer i gang til sommeren.
Hvis selskapet finner ut at 2010 blir for tidlig og at markedet ikke er klart, kan oppstarten bli skjøvet ut til 2011.

Større flytype
Norwegian må velge en større flytype enn dagens Boeing 737-800 for de nye rutene. Dagens fly kan ta opptil 189 passasjerer. Airbus A 330 har to versjoner med plass til rundt 300 passasjerer når det er to klasser om bord, men har fremfor alt den nødvendige rekkevidde for ruter til New York og Bangkok. Med de nye rutene går Norwegian inn i konkurranse med amerikanske Continental som har daglig rute til New York i dag, og Thai Airways som flyr daglig til Bangkok.

- Vi har lavere kostnader enn disse og vil derfor legge oss godt under i pris. Hvor mye lavere billettpriser det kan bli, er det ikke mulig å si nøyaktig i dag. Vi vurderer å fly fra både Oslo, Stockholm og København, men hvor vi eventuelt kommer til å starte først er det for tidlig å si noe om, sier Skjeldam.

Norwegians nye ruter er ikke minst en finte overfor det nystartede norske lavprisselskapet på langruter, Feel Air, som også planlegger å starte rute til New York og Bangkok fra neste år.
Hvis alle planer blir realisert, blir det dermed tre aktører på begge rutene. (aftenposten.no)

Foto: Airbus

annonse

19. november 2009

Norwegian åpner Oslo - Billund

Fra februar neste år blir det mulig å fly direkte med Norwegian fra Oslo lufthavn Gardermoen til Billund i Danmark, dette kungjorde selskapet på en pressekonferanse i København i dag, der Norwegians ekspansjoner i nabolandet var hovedtemaet.





Administrerende direktør i Norwegian, Bjørn Kjos var i formiddag i København der han presenterte selskapets videre ekspansjon på det danske markedet.

Norwegians nye ruter går fra København til Billund, Karup og Bornholm samt syv utenriksruter fra Billund og København. Disse går blant annet til Tenerife, Athen, Ibizia og Kos.

Fra Billund blir det altså kontakt med Oslo. En gang om dagen, fra søndag til og med fredag flyr selskapet en kveldsrute direkte fra Danmark til Oslo, og tilbake til Billund. Denne ruten blir dekket opp av et av selskapets fly som er stasjonert i Danmark. Med den nye utvidelsen er Norwegian representert med ni fly i landet, og de flyr 39 ruter i Danmark.
Allerede i dag er det mulig å fly fra Gardermoen til Billund med Norwegian, men da via København.

Fra 22. februar vil flyet lette fra Billund kl 19:05 og lande på Gardermoen 20:05
Avgangen fra Oslo går klokken 20:40 og flyet lander i Billund 21:45

Billund dekkes i dag av det danske selskapet Cimber Sterling som flyr fire dirtekteturer mandag til fredag og to turer på søndagene.

Foto: Olav Stendal/ Norwegian

18. november 2009

Flere Norwegianfly mellom Oslo og Ålesund

Norwegian øker kapasiteten på Ålesund og setter fra 6. april 2010 opp 4 daglige avganger på direkteruten mellom Oslo og Ålesund




- Vi har vært svært fornøyd med responsen på Ålesund fra vi startet ruten i august 2008, og
har lenge ønsket å tilby kundene våre et enda bedre rutetilbud enn de tre daglige avgangene
vi flyr nå. Vi anser dette som et riktig tidspunkt for en utvidelse, sier kommersiell direktør
Daniel Skjeldam i en kort kommentar til osloairports.com.

- Vi har en positiv dialog med næringslivet på Sunnmøre. Regionen har et stort potensial
som vi gjerne vil være med på å utvikle videre, sier Skjeldam.

Fra 6. april ser tidtabellen fra Oslo-Ålesund slik ut:

Mandag - Fredag 07:50 12:45 16:30 21:35
Lørdag 08:20
Søndag 12:30 15:30 19:10 21:55

Tabellen Ålesund-Oslo ser slik ut:

Mandag - Fredag 07:00 09:05 14:10 17:45
Lørdag 09:35
Søndag 13:45 16:50 20:30

annonse

Norwegian lanserer nytt fordelsprogram for alle

Norwegian lanserer i dag et helt nytt fordelsprogram som vil komme både privatreisende og forretningsreisende til gode i alle de tre skandinaviske landene. Fordelsprogrammet gir alle reisende mulighet til å samle CashPoints, opptil 10 prosent på Fullflexbilletter.


Norwegian Reward er navnet på fordelsprogrammet som lanseres i dag, 18. november i
Norge, Sverige og Danmark. Som reisende får man hele 10 prosent CashPoints på
Fullflexbilletter og 2 prosent CashPoints på Lavprisbilletter.1 CashPoint tilsvarer 1 norsk krone.
De reisende kan nå tjene opp CashPoints fra første reise og bruke dem som hel- eller
delbetaling på nye flyreiser, bagasje eller setevalg. Poengene kan brukes når man vil, og man trenger ikke å spare opp et visst antall poeng før de benyttes.

Viktig å lytte til kundene
-Fordelsprogrammet er et ledd i vårt kontinuerlige arbeid for å gi kundene våre et stadig
bedre tilbud. Vi vet at våre kunder setter pris på våre lave priser, stadig nye og utvidede
ruter, nye fly og nye seter med bedre beinplass. Dette fordelsprogrammet er en ytterligere
bekreftelse på at vi lytter til kundene og gir et godt og enkelt tilbud til samtlige kundegrupper,
sier Daniel Skjeldam, kommersiell direktør i Norwegian.

My Reward og Corporate Reward
My Reward er for enkeltpersoner – både på privatreiser og forretningsreiser. Medlemskap i
fordelsprogrammet vil ikke være tilknyttet et spesifikt kort. Kundene tegner et elektronisk
medlemskap uten et fysisk kort, og kan selv velge å betale med det betalingskortet de vil.
My Reward vil i Danmark og Sverige gjelde både for innlands- og utenlandsreiser. I Norge er
det bestemt av myndighetene at opptjening av poeng ikke er tillatt innenlands slik at
poengene her tjenes opp på utenlandsreiser.

Corporate Reward er en elektronisk bedriftsavtale, der det er bedriften som enhet som
opptjener poeng. De to programmene My Reward og Corporate Reward kan kombineres – slik at både bedriften og de ansatte kan tjene opp poeng på den samme reisen.

annonse

17. november 2009

Avinor reddes av taxfreehandel

Avinor har opplevd nedgang i antall passasjerer på hele seks prosent, men reddes av den økende taxfree-handelen, skriver Dagens Næringsliv etter at Avinor mandag la frem sine tredjekvartals tall.




Taper 70 mill.
Ved Oslo Lufthavn Gardermoen som er den største flyplassen i Avinors portefølje har nedgangen vært størst. Her har nedgangen vært på nesten ti prosent som har ført til en inntektssvikt på nesten 70 millioner kroner.

Shopper som aldri før
Selskapet redder seg i midlertidig litt inn på kommersiell drift og tyngre fly. Avinor tar nemlig betalt for størrelsen på flyene og siden selskapene flyr med større fly, genereres noen inntekter gjennom dette. I tillegg handler folk på taxfree som aldri før.

«Cash Flow»
Så langt i år har Oslo Lufthavn fått inn 1,5 milliarder kroner i taxfree-salg og andre inntekter. Dette er mer enn 400 millioner mer enn hva Norges hovedflyplass får på passasjeravgifter.

Selskapet endte med et resultat før skatt på 396,3 millioner kroner (382,4), et driftsresultat på 484,7 millioner (465,9) og driftsinntekter på 1979,6 millioner (2000,1) (e24.no)

Foto: Gaute Bruvik/Avinor

Annonse

15. november 2009

Flere flytog til Drammen

Flytoget vil på nyåret 2010 øke frekvensen til Drammen med fra to til tre avganger i timen. Bakgrunnen er gode trafikktall etter at Drammen ble ny endestasjon 2. september i år.





- Regionen har respondert med god oppslutning om det nye transporttilbudet til og fra Oslo Lufthavn Gardermoen. På det meste har det vært 1.000 passasjerer om dagen, og i løpet av de to første månedene har Flytoget fraktet tett på 30.000 passasjerer mellom Drammen og hovedflyplassen, opplyser administrerende direktør Liv Bernander Silseth i Flytoget til Osloairports.com.

Men den økte hyppigheten forventer togselskapet at 300.000-400.000 reisende årlig vil benytte seg av tilbudet til og fra Drammen.

Foto: Flytoget

annonse

11. november 2009

Vil ta kr 800,- for et boardingkort

I serien "Vi har over hodet ingen gebyhemninger", lanserer nå gebyrkåte Ryanair et nytt og saftig gebyr for sine kunder:
Den som i fremtiden møter opp på flyplassen uten å ha printet ut boardingkortet sitt, vil måtte betale 100 euro for å få dette gjort på flyplassen. Det betyr 830 kroner i norske penger med dagens kurs.




Med et slikt beløp vil det bety at Ryanair øker gebyret med 150 prosent i forhold til dagens nivå.
Michael O'Leary, Ryanairs eksentriske sjef, sier til avisen Irish Examiner att avgiftsøkningen er nødvendig for å minske andelen av passasjerer som kommer til flyplassene uten boardingkort.

Ryanair har nemlig for lengst innført ordningen med at de reisende selv må stå for innsjekkingen hjemmefra. Den åpner 15 dager før avgang. I den forbindelse må passasjerene også sørge for å printe ut ombordstigningskortet hjemme.

Hvis ikke, koster det i dag 40 euro (330 norske kroner) å få flyplasspersonellet til å gjøre jobben. Nå blir denne summen altså snart 100 euro.

- Passasjerene må huske å sjekke inn før de kommer til flyplassen. Hvis ikke, må man ut med 40 euro. Om den summen ikke er nok, så høyner vi gebyret til 100 euro, sier Michael O'Leary til Irish Examiner.

Ryanairs informasjonsdirektør Stephen McNamara sier til Aftenposten.no at selskapet i dag er fornøyd med antallet reisende som har sjekket inn selv hjemmefra.
- I dag har 99.9 prosent av passasjerene sjekket inn før ankomst flyplass. Men det er klart, vi vil vurdere prisen for å sikre at absolutt alle gjør dette, sier McNamara.

annonse

Bedre punktlighet enn noen sinne i norsk luftfart

I motsetning til det bildet som er skapt gjennom Riksrevisjonens rapport, er punktligheten i flytrafikken bedre enn noensinne, og har utviklet seg i positiv retning siden 2006. Samtidig har Avinor redusert antallet forsinkelser som skyldes oss med nærmere 20 prosent siden 2005, sier konsernsjef i Avinor, Sverre Quale.



Avinor får støtte av SAS og avtroppende operativ direktør Dag Falk-Petersen:

-Vi opplever at Avinor har et sterkt fokus på punktlighet og regularitet, og selskapet har uten tvil bidratt til at SAS i dag har den beste punktligheten i verden. Dette oppnår ingen flyselskap alene, men gjennom et samarbeid der alle trekker i samme retning. Kritikken Avinor nå får virker derfor urimelig, sier Falk-Petersen.

Mens den gjennomsnittlige punktligheten for alle lufthavnene i konsernet, inklusive Oslo Lufthavn Gardermoen, i 2006 var på 83 prosent, var gjennomsnittet for 2009 fram til august på 88,9 prosent.

-Dette er forhold som Avinor har påpekt overfor Riksrevisjonen, uten at dette har blitt kommentert i rapporten. Det er svært beklagelig, sier Quale.

Når det gjelder regulariteten, har nivået gjennom hele den kartlagte perioden vært så godt som i tråd med målsettingen på 98 prosent. Men også her har det vært en forbedring de senere år. Regulariteten per august 2009 lå på 98,9 prosent for hele konsernet.

-Dette er tall vi er stolte av. Økt fokus på våre egne arbeidsrutiner og bedre samarbeid med flyselskapene har gitt svært gode resultater. Dette samarbeidet er relativt unikt i europeisk sammenheng, sier Quale, som understreker at Avinor hver eneste dag jobber for å bli enda bedre på punktlighet.

Avinor har også tilnærmet 100 prosent punktlighet i underveistrafikken som håndteres av tårn og kontrollsentraler.

annonse

Gardermoen lekker til Torp

5500 passasjerer har flydd til Gardermoen ens ærend for å komme seg til Torp.
Hovedflyplassen har blitt en mateflyplass for Ryanair og Wizzairs billigruter til utlandet.
NSB frakter hvert år flere tusen passasjerer med «flytoget» til Sandefjord Lufthavn Torp.



Flere enn ventet
– Flere reiser fra Gardermoen til Torp enn vi ventet. Billigrutene på Torp trekker, sier strekningsansvarlig for NSB Vestfoldbanen, Pål Hansen.
Flyplass-til-flyplass transporten har økt med 26 prosent i år, 5500 løste billett fra Gardermoen stasjon til Torp stasjon de ti første månedene i år. De reiser så å si fra gate til gate, fra Torp stasjon fraktes de i shuttlebuss direkte til Sandefjord Lufthavn Torp.

En sømløs reise
Utviklingen er kjempegledelig, og viser at det var på høy tid at vi etablerte en tilbringertjeneste med tog til Torp, sier Pål Hansen.
Tilbudet er under to år gammelt, men vil innen utgangen av året har fraktet 200.000 passasjerer til og fra Torp.
Vestfoldbanen har nedgang i trafikken, men betydelig økning til Torp fra alle stasjoner.

Mellomstasjonen Oslo
– Dette er reisende som uansett må til Oslo for å komme til utlandet, og som bruker Gardermoen som en mellomstasjon på vei til Torp. Utenlandstilbudet vårt oppfattes som interessant også for passasjerer som ikke kan fly direkte til Torp, sier lufthavnsjef Alf-Reidar Fjeld.
Passasjerer fra andre steder i Norge er villige til å betale 199 kroner og bruke 2 timer og 20 minutter på tog, for å spare tusener på utenlandsturen sin.

NSB har fått kjemperespons på «flytoget». I en markedsundersøkelse brukte passasjerene karakteristikker som «lettvint», «rimelig» og «genialt».
Pål Hansen tror også miljøaspektet teller.
– Tog til flyplassen letter miljøsamvittigheten, sier Pål Hansen. (sb.no)

Foto: VG

annonse

10. november 2009

SAS lander på rutetabellen

SAS holder stand på toppen av flyselskap som lander på rett tidspunkt.
Det amerikanske selskapet Flightstats som måler punktligheten på fly og flyplasser verden over, og som leverer diverse søketjenester tilknyttet luftfart, har nylig lagt fram oktobertallene.



For SAS er dette igjen hyggelige tall å lese. Selskapet er i oktober måned det selskapet som leverer best punktlighetsresultater av de store europeiske flyselskapene.

Av 21.815 flyvninger, er 19.727 av dem i rute når de lander, det utgjør 90.44% av ankomstene.
Kun 15 stykk, eller 0.24% av flyvningene ble kansellert i oktober. Totalt lander SAS på en fjerde plass, men selskapene som ligger foran er regionale selskap som i forrige måned fløy mellom 144 og 1731 turer, altså langt under vårt eget skandinaviske selskap.

Widerøe lander fire plasser bak, der er 89.85% i rute, mens Norwegian er nede på 23 plass av 50 målte, europeiske selskap.
Aller bakerst på lista lander Turkish Airlines, Meridiana og Olympic Air, med et brak.

For alle selskapene sett under ett, er 80.66% av flyene parkert ved gate etter rutetabellen.


Osloairports.com har også valgt å bruke flightstats.com sine tjenester til å gi deg oversikten over avgangene og ankomstene ved Gardermoen, Rygge og Torp. I tillegg kan du på kart se en oversikt over trafikkbildet ved Europas store lufthavner, finne status på flyavganger over hele verden, og se hvilke selskap som faktisk er i rute m.m. Alle tjenestene finner du i de nedtrekkbare menyene øverst på siden.

Foto: SAS

annonse

Islendingene prøver seg igjen

De kaller seg Islands lavprisselskap, og neste sommer skal de frakte nordmenn over Atlanteren til New York.
I det stille har Iceland Express etablert en ny, kjapp forbindelse mellom Norge og USA. Til sommeren vil selskapet tilby forbindelse mellom Oslo og New York, via Reykjavik to ganger i uken, tirsdag og torsdag.




Flybyttet på Island tar to timer, om du ikke velger å forlenge reisen med et opphold på øya.

Billigere enn rivalene
- Vi tror vi kan tilby bedre priser enn SAS og Icelandair, sier markedsdirektør Sigurdur Valur Sigurdsson i Iceland Express til Aftenposten.no på reiselivsmessen World Travel Market i London.

Raskt voksende Iceland Express må nemlig ikke forveksles med mer kjente og etablerte Icelandair, som også flyr fra Norge via Island til Nord-Amerika.

Den nye islandske aktøren vil selge tur/retur billetter fra Oslo til New York fra 4045 kroner. Til Island vil prisen starte på 2050 kroner tur/retur.

- Vi er ikke et lavprisselskap på samme måte som Ryanair eller Easyjet, men vi tilbyr valuta for pengene. Prisene våre inkluderer ikke mat om bord, som du kan kjøpe. Du kan også betale for underholdning på flyet. Servicen ligner det du får hos SAS og Icelandair, som heller ikke tilbyr gratis måltider lenger, sier Sigurdsson.

Andre forsøk
Iceland Express prøvde seg også med en rute til Norge sommeren 2007, men den ble lagt ned. Denne gangen er det snakk om en rute som skal gå fra juni og i tre måneder, men blir den en suksess kan det komme på tale å forlenge driften, ifølge Sigurdur Valur Sigurdsson.

Selskapet bruker for øvrig fire-fem år gamle fly av typen Boeing 737 og 757.

- Island var nesten konkurs etter finanskrisen. Kan vi være trygge når vi kjøper billetter med Iceland Express?

- Ja, det vil jeg si at du kan. Iceland Express går bra situasjonen tatt i betraktning. Vi har hatt et godt år og er gjennom det verste, sier flyselskapets markedssjef.

Første fly letter etter planen tirsdag 1. juni neste år.

Foto: visitreykjavik.is

annonse

9. november 2009

Dyrt med ski på fly

Skal du til Alpene for å stå på ski, må du ofte regne med en ekstrautgift for å få med det aller viktigste på flyet, nemlig skiene.





For en familie på fire dreier det seg om fra 1200 til 1600 kroner ekstra, med selskapene SAS, Norwegian, STS Alpereser og Sportreiser.

Men noen selskaper tar med skiene gratis. Sveitsiske Swiss Air og østerrikske Austrian Airlines for eksempel, ønsker å være førstevalget for passasjerer som skal stå på ski i Alpene.
Der må passasjerene betale for annet sportsutstyr, blant annet golfbager. Men ski og snowboard kan sendes gratis, i tillegg til 20 kilo ordinær bagasje.

Andre selskaper er gratis i teorien, men ikke alltid i praksis.
Hos Air France, for eksempel, kan du ta med skiutstyr gratis. Men bare hvis den totale bagasjevekten ikke overskrider 20 kilo.
Med slalåmski, støvler, hjelm og skiklær, blir det vanskelig å unngå overvekt. Og hver eneste kilo over 20 koster 40 euro.
40 euro, det er 334 kroner. Per kilo!

Dyrest hos de billige
De billigste flybillettene kan fort bli dyre når du skal ha med skiutstyr som veier en del.
Kjøper du for eksempel en billigbillett med Ryanair til Bergamo for å stå på ski i de italienske Dolomittene, koster det 800 kroner å ta med skiene tur/retur.
Hvis bagen med skiutstyr veier over 20 kilo, må du betale 20 pund (185 kroner) for hver kilo med overvekt.

Og reiser du med billigselskapet Wizz Air til Kiev for å stå på ski i Ukraina, koster det 540 kroner ekstra tur/retur for å ta med skiene. Hvis skipakken veier mer enn 15 kilo, må du betale overvekt. At det koster mye ekstra å ta med ski eller snowboard på lavprisselskapene, overrasker nok ingen.

Men selv ikke SAS, som liker å fremstille seg som et selskap uten gebyrer, lar deg ta med skiene gratis. Flyr du SAS fra Oslo til Østerrike for å stå på ski i St. Anton, må du betale 288 kroner tur/retur, hvis du bestiller plass til skiene på forhånd. Hvis du venter til du er på flyplassen, koster det 320 kroner tur/retur.

Hos Norwegian koster det 400 per person tur/retur. Der er det ingen rabatt for å bestille plass til skiene på forhånd.

Ikke All inclusive
Heller ikke hvis du kjøper charterbillett med «All inclusive» til Alpene er frakt av ski inkludert i prisen. Charterselskapene STS Alpereiser og Sportreiser flyr sine gjester til Alpene med fly de leier inn fra SAS og Norwegian.
Hvis charterturen går med en Norwegianmaskin, gjelder de samme reglene som hvis du flyr Norwegian på en vanlig ruteflystrekening: 400 kroner tur/retur.
Hvis charterturen går med en SAS-maskin, koster det 300 kroner hvis du bestiller plass til skiene på forhånd, og 400 hvis du betaler skifrakten på flyplassen.

Leie i stedet?
Det finnes en måte å unngå utgifter til skifrakt: Å leie ski på stedet. Da slipper du i tillegg å bale med skiposer som skal sendes og leveres på spesialbagasjebåndet.
Prisene varierer noe fra sted til sted, men de fleste vi har sjekket ligger på omtrent samme nivå som St. Anton i Østerrike:
215 kroner for en dag, 423 kroner for en helg og 1030 kroner for en uke.

Les også: fly rett til Alpene


VG har sjekket prisene på frakt av skiutstyr med flere flyselskap.
Klikk på bildet for større versjon.

Kilde: vg.no


















annonse

Ryanair avviser rutekutt

Sandefjord Lufthavn Torp mener Ryanair vil legge ned tre av rutene sine fra flyplassen til sommeren. Ryanair avviser det hele, og utelukker ikke baseetablering i Sandefjord.




Det er Sandefjords Blad som i dag skriver at det irske lavprisselskapet Ryanair kutter ut sine flygninger til Bremen, Glasgow og Düsseldorf fra Torp sommeren 2010.
Administrerende direktør Alf-Reidar Fjeld på Sandefjord Lufthavn Torp sier til avisen at rutene flyttes fordi belegget er for lavt fra flyplassen.

Også markedssjef Tine Kleive-Mathisen hevder i formiddag at rutene legges ned, og sier til moss-avis.no at Torp regner med å miste rundt 100.000 passasjerer neste år som følge av dette.
- Selvfølgelig vil dette bety noe færre passasjerer for oss. Noen av disse rutene som legges ned er det imidlertid ikke behov for her fra Torp. For eksempel ruten til Glasgow. Vi har i en årrekke hatt denne ruten, men har fått ny rute til Edinburgh, og da er det vel naturlig at det ikke er behov for begge de to, sier Kleive-Mathisen.
- Vi tror nedleggelsen av de tre rutene kan bety at vi mister ca 100.000 passasjerer. Men det er aldeles ingen krise, fortsetter hun.

Ryanair avviser
Erik Elmsäter, Ryanairs markedssjef for Norden, avviser imidlertid at det er besluttet å legge ned rutene.
- Nei, det stemmer ikke at vi skal legge ned tre ruter fra Torp. Flyplassforhandlingene er ennå ikke ferdige på de aktuelle flyplassene og dermed er heller ikke sommerskjemaene ferdige. Vi får se hva som skjer, sier Elmsäter til moss-avis.no mandag ettermiddag.
- Vi har faktisk gitt Torp et tilbud om å utvide trafikken ganske kraftig, med en baseetablering. Ballen ligger hos dem, med tanke på hvordan utvikling passasjertrafikken deres har. Og Torp har jo allerede fått totalt fem nye ruter i år, så slik det ser ut nå blir det en passasjerøkning, fortsetter han.

Svensken utelukker derimot ikke at de tre rutene kan legges til Moss Lufthavn Rygge dersom det besluttes at de kuttes fra Sandefjord.
- Vi har sagt at vi vil se an utviklingen på Rygge de første seks månedene og hva som skjer deretter. Men billettsalget er sterkt på flyplassen og det finnes åpenbart et stort trykk for å reise derfra, så det er klart gode forutsetninger. Men hva som skjer til sommeren får vi se på senere, sier han.

MLR kan tenke seg Glasgow
Markedssjef Silje N. Thoresen ved Moss Lufthavn Rygge (MLR) opplyser overfor moss-avis.no at de ikke er blitt kontaktet angående en mulig nedleggelse av ruter fra Torp.
- Vi har ikke fått noen beskjed om at disse rutene kommer til oss. Og det ligger det heller ingen automatikk i, uttalte Thoresen i formiddag.

Hun la heller ikke skjul på at flyplassen ville være interessert dersom Ryanair bestemte seg for å flytte de til Rygge.
- Glasgow er en destinasjon vi har sett på og som vi gjerne kan tenke oss, og det samme med Düsseldorf. Men som sagt er det ikke noe konkret på nåværende tidspunkt om at disse rutene automatisk kommer til Rygge, fikk moss-avis.no opplyst.
Ryanair flyr allerede til Bremen fra Rygge.

Thoresen understreker videre at MLR uansett er storfornøyd med at lavprisselskapet har etablert seg på flyplassen deres.
- Ryanair har allerede satt i gang åtte destinasjoner hos oss, og det i seg selv er en kjempesterk satsning fra Ryanair. Nå jobber vi utelukkende med fokus på de åtte, og for å bevise overfor Ryanair at vi er en leveransedyktig flyplass på de kriteriene de er opptatt av, forklarer Thoresen.

annonse

Legger ned tre ruter på Torp

Ryanair legger ned tre av rutene fra Torp til sommeren. Flyene til Bremen, Glasgow og Düsseldorf blir trolig flyttet over fjorden til Rygge.
Flyplassjef Alf-Reidar Fjeld frykter at Torp kan miste opptil 100.000 reisende neste år som følge av ar Ryanair flagger fly over fjorden
.



– Det er ikke sikkert alle forsvinner. Vi kan håpe på at passasjerene som sokner til Torp velger andre destinasjoner isteden, sier administrerende direktør Alf-Reidar Fjeld på Sandefjord Lufthavn Torp.

Flytter til Rygge
Ryanairs sommerprogram for 2010 mangler de to nordtyske destinasjonene, og den populære skotske handlebyen.
Ruta til Edinburgh erstatter langt på vei ruta til Glasgow, men til Tyskland blir det bare Frankfurt-Hahn igjen.
Ryanair flyr allerede til Bremen fra Rygge.
Fjeld tror Ryanair flytter disse rutene fordi belegget er for lavt fra Torp. På Rygge vil rutene, på grunn av kortere reisetid, være mer attraktive for kunder i Oslo-området.
Ryanair går fra 220til 17 destinasjoner fra Sandefjord Lufthavn Torp.

Satser på Torp
– Jeg tror Ryanair tar bort disse rutene fra Torp for at de som er igjen skal gå bedre, sier Fjeld.
Fjeld tror ikke nedleggelsen av de tre rutene betyr at Ryanair ønsker å trappe ned på Torp.

– Jeg er rimelig sikker på at Ryanair vil fortsette å satse på Torp, sier han.
Hvis 100.000 passasjerer forsvinner vil passasjertallene på Torp gå ned for første gang på flere år. Både i 2007, 2008 og hittil i 2009 har Torp hatt økning, og stadig satt nye månedsrekorder. Torp har blitt Norges nest største flyplass på utenlandet etter Gardermoen.

– Neste år må vi regne med tilbakegang, sier Alf-Reidar Fjeld.
Han tar likevel nedgangen med stor ro. Trafikkveksten i år blir rundt 200.000 passasjerer, det dobbelt av den tilbakegangen flytplassen forventer neste år. Antall passasjerer vil fortsatt være høyere enn i 2008.

– Det blir et lite skritt tilbake. Vi regner med vekst igjen i årene som kommer, sier Alf-Reidar Fjeld.

Flyplassjefen tror vekst på Rygge først og fremst vil gå på bekostning av Gardermoen. Ryanairs satsing på Rygge vil gi Norwegian og billigselskaper på Gardermoen økt konkurranse. (sb.no)

annonse

6. november 2009

Palanga tilbake fra Rygge

Da det ble kjent at Norwegian valgte å gi ruta fra Rygge til Palanga i Litauen en pause i vinter, skapte det reaksjoner fra publikum som benyttet ruta. Vinterstengningen står fast, men fra mars 2010 er Palanga tilbake på rutekartet.






Det var etter erfaringene med dårlig trafikk på ruta vinteren i fjor at Norwegian valgte å gi den en pause denne vinteren.
Dette satte sinnene i kok hos mange av brukerne av denne ruta, spesiselt lokalt næringsliv i Østfold og turist- og reiselivsnæringen i Litauen.

Johnny Bunes som er leder i stiftelsen Suportnet, et kontaktorgan for norsk-baltisk samarbeid, er en av mange som reagerte tidligere i vinter. Bunes synes Norwegians opptreden er underlig.

– Det er merkelig at man dropper en rute som bare øker i popularitet, sa Bunes som bekrefter at han fikk en rekke henvendelser fra næringslivet både på norsk og litauisk side.
Blant dem som har reagert og som har henvendt seg til Norwegian, er Litauens ambassadør i Norge. Protester er også kommet inn fra reiselivsnæringen i Litauen, og bedrifter i Østfold.

Markedspresset har altså ikke fått Norwegian til å starte opp igjen med vinterfly, men 30. mars letter det igjen fly fra Rygge til Palanga.
Det blir to ukentlige rundturer, tirsdag og lørdag. Tirsdag er det avgang fra Rygge klokken 09:30 med retur 12:20, flyturen tar 1.25 timer.
Lørdag letter flyet klokken 06:30 i fra Rygge og returnerer fra Palanga 09:20 med ankomst 09:45.
Merk at dette er lokale tider.

Neste sommer setter Norwegian også opp igjen sommerrutene fra Rygge til Athen, Pristina, Sarajevo og Valencia.

Foto: P. Andrasovszky

annonse

NSB vokser med Ryanair

Etter at Ryanair begynte å fly fra Rygge, velger mer enn dobbelt så mange toget til flyplassen. Ryanaireffekten gjør at Østfoldbanen er én av to norske jernbanestrekninger med vekst i år.






Ved utløpet av august hadde totalt 862.000 passasjerer passert Moss med NSB Regiontog mellom Oslo og Halden. Det betyr en passasjervekst på én prosent, sammeliknet med i fjor.

Selv om tallet høres beskjedent ut, er Østfoldbanen likevel i en særstilling. Strekningen er ved siden av Nordlandsbanen den eneste av NSBs banestrekninger som kan skilte med vekst i år.

Strekningsleder på Østfoldbanen, Terje Andersen, tilskriver veksten flyplassen på Rygge, og særlig Ryanair.

- Før Ryanair begynte å fly fra Rygge i oktober, hadde vi i gjennomsnitt 2.000 togpassasjerer i måneden til Moss Lufthavn Rygge, forteller Andersen, som var på nippet til å legge ned hele tilbringertjenesten mellom togstasjonen og flyplassen. Den var ikke regningssvarende.

Det var før Ryanair. Sist måned valgte 4.500 toget til flyplassen.

- Vi merket effekten umiddelbart etter det første flyet tok av mot Madrid 30. september. Og fortsatt etableres nye ruter, tre nye destinasjoner kom til bare denne uken, sier Andersen, som regner med at all Ryanaireffekt ennå ikke er tatt ut. På toget. (moss-avis)

annonse

5. november 2009

Innsjekkingsgebyr også hos Air Baltic

Air Baltic, som flyr tre ganger daglig fra Oslo til Riga, vil fra og med 16. november kreve en avgift på fem euro (42 kroner) for å sjekke inn på flyplassen.





Selskapet følger dermed Ryanairs eksempel med å tvinge de reisende over på innsjekking på nett. Ryanair har stengt innsjekkingsskrankene på flyplassene, og krever at alle passasjerer sjekker inn online før de drar hjemmefra. Likevel forlanger det irske selskapet fem euro i avgift for dette.

Lokker med bonus
Nå kommer altså Air Baltic, med base i Riga, med en lignende ordning. Det baltiske selskapet er imidlertid ikke like strenge som Ryanair. Den nye avgiften er nemlig et middel for å lokke de reisende inn i selskapets nye lojalitetsprogram Baltic Miles.

Ved å melde deg inn i bonusprogrammet når du sjekker inn, slipper du å betale avgiften på fem euro. Som medlem av Baltic Miles tjener du poeng når du flyr med Air Baltic og SAS eller benytter deg av visse andre tjenester som er inkludert i programmet. Medlemmer av SAS Eurobonus kan fortsatt tjene opp poeng når de flyr med Air Baltic til og fra Oslo, ifølge flyselskapet.

Flere vil slippe
- Air Baltic vil tilby ekstra fordeler til medlemmer av lojalitetsprogrammet Baltic Miles. Gratis innsjekking på flyplassen er en måte å oppfordre folk til å tegne seg som medlemmer, sier konsernsjef Bertolt Flick, ifølge Baltic Stand By.

Avgiften på fem euro vil gjelde for alle som har kjøpt billett med Air Baltic etter 4. november. Funksjonshemmede, barn opp til 12 år og reisende som sjekker inn på nettet slipper å betale.
Air Baltic har satset tungt på Norge de siste årene. I tillegg til rute fra Oslo, flyr selskapet også fra Bergen, Stavanger og Ålesund til Riga. (aftenposten.no)

Foto: AirBaltic

annonse

4. november 2009

Ikke noe samarbeid på Rygge

Den som hadde trodd på et samarbeid mellom flyselskapene på Rygge, må tro om igjen.
Både Norwegian og Ryanair lover økt satsing fra Rygge, men de to flyselskapene er overhodet ikke på talefot.





- Jeg har aldri vært i nærheten av å snakke med noen i Norwegian. De får holde på med sitt. Ingen kan konkurrere med oss på pris på de destinasjoner vi flyr på. Vi tror dessuten ikke på connecting flights. Vi flyr kun punkt til punkt, konstaterer Ryanairs markedssjef for Norden, Erik Elmsäter.

I Norwegian er holdningen den samme. Kommersiell direktør Daniel Skjeldam ser ingen grunn til å snakke med Ryanair.

Tydelige skiller
- Ryanair har overalt vært veldig tydelige på at de ikke samarbeider med andre flyselskaper. Det respekterer vi. Fra Rygge flyr vi punkt til punkt til Stavanger, Bergen, Trondheim, Bodø og Tromsø. Det er vårt fokus. På oss har Ryanairs flyginger på Rygge så langt ikke hatt noen effekt, sier Daniel Skjeldam til i Norwegian.

Begge selskaper tror på ekspansjon på Rygge, men ingen tør å kvantifisere satsingen. Norwegian har tidligere sagt seg interessert i å sette inn et tredje basefly på Rygge til våren.

Hvor og når?
I går var Ryanairs Erik Elmsäter på lynvisitt på Rygge. Elmsäter mener det er grunnlag for en egen Ryanair-base på flyplassen.
- Med åtte ruter og 700.000 passasjerer er grunnlaget der. Nå skal vi vurdere vi skal ha baser både på Rygge og på Torp. En beslutning om det kan komme fort eller det kan ta et år, sier Erik Elmsäter til Moss Avis.

Egne basefly på Rygge vil bety at antall mulige destinasjoner for Ryanair øke fra 36 til 151. Fra Ryanairs base på Skavsta ved Stockholm flys det til rundt 40 steder.

Foto: Moss lufthavn Rygge

annonse

3. november 2009

Flyselskapene lurer deg

Over halvparten av det flyselskapene kaller skatter og avgifter er i realiteten ordinære driftskostnader. En rekke flyselskaper i Europa villeder forbrukerne når de beregner skatter og avgifter på flybilletter. Det viser en ny rapport fra et EU-prosjekt ledet av Forbrukerombudet.



- Måten flyselskapene opplyser om skatter og avgifter på, gjør forbrukerne forvirret. Det er nemlig store forskjeller i hvordan begrepene brukes av de ulike flyselskapene. Forbrukerne blir lurt når over halvparten av det flyselskapene kaller skatter og avgifter i virkeligheten er kostnader som skulle vært oppgitt som en del av billettprisen. Dermed fremstår flybillettene billigere enn de egentlig er, sier forbrukerombud Bjørn Erik Thon.

Villedende priser
I dag la han frem rapporten sammen med EU-kommissær Meglena Kuneva. Kuneva ble i 2008 kåret til Årets europeer av avisen European Voice for sitt arbeid med forbrukerrettigheter, og hun har gjort luftfart til et av sine fremste arbeidsområder som EU-kommissær.
Meglena Kuneva har vist stor interesse for prosjektet og kalte arbeidet "banebrytende" innen felleseuropeisk myndighetsarbeid.

- Dette gir oss akkurat den type informasjon og bevis vi trenger for å fokusere på hvor de virkelige forbrukerproblemene ligger. Flyselskapene gjør det vanskelig for forbrukeren å vite hvor mye billetten egentlig koster, sier hun.

24 flyselskaper deltok
Ti deltakerland har deltatt i EU-prosjektet. Tall fra til sammen 281 flyavganger, 24 ledende flyselskaper og 34 flyplasser over hele Europa er hentet inn.

Blant de 24 flyselskapene er British Airways, Lufthansa, Icelandair, KLM, Norwegian, Ryanair og SAS, som alle har svart på spørsmål fra prosjektgruppen. Syv andre flyselskaper unnlot å samarbeide, blant annet Air Berlin og Air France.

Bjørn Erik Thon vil ikke svare på om det er noen "verstinger" som utpeker seg:

- Nei, vi har valgt å ikke fokusere på enkeltselskaper, sier han.

Men både Thon og Kuneva understreker at lavprisflyselskapene ikke skiller seg ut i negativ forstand.

- Det er kanskje det inntrykket man har hatt, men slik er det ikke nødvendigvis, sier Meglena Kuneva til DN.no.


Dette er noen av skattene og avgiftene flyselskapene kan oppgi:

•Fuel charge
•Booking fee
•Ticket issuing fee
•Insurance fee
•Security fee
•Air traffic control fee
•War premium
•Environmental charge
•Landing charge
•Over flight charge
•Passenger service charge
•Airport tax
•Wheelchair levy



- Må ryddes opp
Thon understreker at det nå må ryddes opp for å gjøre situasjonen mer oversiktlig, slik at det blir lettere å orientere seg i prisjungelen.

- Vi anbefaler at flyselskapene endrer ordbruken, og at det legges til rette for en mer presis og ensartet bruk av uttrykkene skatter og avgifter. Rapporten anbefaler også at totalpris for flybilletter alltid må opplyses, og at billettpriser kun bør bestå av følgende elementer: Flyprisen, flyplassavgifter og offentlige skatter. Andre uunngåelige skatter og avgifter, som for eksempel drivstoffavgift og gebyr for betaling eller lignende må inkluderes i flyprisen, sier forbrukerombudet.

Enkelte flyselskaper, som Ryanair, opererer med en svært lav pris i begynnelsen av bestillingsprosessen. Men når skatter og avgifter legges til, blir den endelige prisen ofte flere hundre prosent høyere.

- Man kan si mye om Ryanair, men jeg skal gi dem et kompliment: De har ført til økt konkurranse og skapt et mer dynamisk marked. Men de gjør mye rart, og mange følger etter, sier Thon.

SAS og Norwegian har god samvittighet
De store norske selskapene SAS og Norwegian spesifiserer hva som er skatter og avgifter når billett bestilles via internett.

- Vi har god samvittighet. Vi legger ikke noe annet inn under «skatter og avgifter» enn det myndighetene har pålagt oss, sier kommunikasjonsdirektør Anne-Sissel Skånvik i Norwegian til NTB.

På selskapets nettside oppgis total flypris samt skatter og avgifter til myndighetene. Skatte- og avgiftsbeløpet er den summen passasjeren kan kreve tilbake hvis han ikke bruker billetten.

Hos SAS oppgis total flypris, og så står det at flyprisen inkluderer «avgift og drivstofftillegg inkl. mva.». Med et ekstra tastetrykk kan kunden få spesifisert hva som er drivstofftillegg og hva som er skatter og avgifter.

annonse


Norwegian direkte til Milano

Her handler det om penger, utseende og shopping. Milano er den nest største byen i Italia og hovedstaden i Lombardia, som er en økonomisk velstående provins i Nord-Italia. Det er her landet er på sitt mest trendy i bykjernen i Milano. Som en av Europas heftigste motebyer, er det nettopp hit de store moteskaperne velger å legge sine moteshow.



Norwegian åpner ny rute til Milano fra mars 2010.

Selskapet skal fly fire ganger i uken til hovedflyplassen Malpensa, med avganger på mandager, torsdager, fredager og søndager.
På hverdagene letter flyet fra Gardermoen kl 10:25 og er i Milano kl 13:05. Returen går 13:45 med ankomst Oslo 16:25.
Søndag er avgangen i fra Oslo satt til 17:20, ankomst Milano 20:05. Klokken 20:45 letter flyet igjen med nesen mot Gardermoen hvor det lander 23:30

- Milano er et spennende reisemål, med en unik kombinasjon av storbyliv, kultur, shopping, god mat og vin. Milano er også et aktuelt reisemål for skiferie. Norwegian flyr nå til seks byer i Italia, og Milano har lenge vært etterspurt av kundene våre - både ferie- og forretningsreisende. Vi er sikre på at vårt nye reisemål blir tatt godt imot av våre passasjerer, sier Daniel Skjeldam, kommersiell direktør i Norwegian i en kommentar til Osloairports.com

Fra før av lander Norwegian i de italienske byene Pisa, Roma og Olbia på Sardinia.

Foto: Piazza del Duomo,
ukjent fotograf


annonse

2. november 2009

Rygge som base for Ryanair ?

NRK Østfold melder i dag på sine nettsider at det irske lavprisselskapet etter bare én måned er så fornøyd med Østfold-flyplassen at det kunne tenke seg Rygge som base i fremtiden, og gjerne allerede til våren.




- Vi er fullstendig klar over at Ryanair ønsker seg en base i Norge, sier markedssjef Tine Kleive-Mathisen ved Sandefjord lufthavn Torp.

- Vi har flere ganger de siste årene blitt forespurt om selskapet kan bruke Torp som baseflyplass, men det er noe vi ikke har sett oss tjent med, avslører hun.

Hva som vil skje med Ryanairrutene fra Torp er Kleive-Mathisen ikke helt sikker på, men hun tror likevel at selskapet, uansett om det får base på Rygge eller ikke, vil fortsette å fly fra Sandefjord.

- Ved en eventuell baseopprettelse i Østfold vil vi nok merke det til en viss grad. Vi vil miste passasjerer og sannsynligvis noen ruter. Men at Ryanair vil forlate Torp, det tviler jeg sterkt på, sier hun.

Hvis Rygge blir ny base for Ryanair er det snakk om å stasjonere tre fly fast i Østfold.

Foto: hille-melbye.no


annonse




www.osloairports.com | luftfart- og reiselivsnyheter | 2007 - 2025
uten kommersiell tilknytning til Oslos lufthavner
bruk av KI i redaksjonen
om oss   nettsidekart