MAX-fast? Dette er dine rettigheter


MAX 8 problemene gir deg ikke automatisk kompensasjon
Den europeiske luftfartsmyndigheten (EASA) har stengt luftrommet over Europa for trafikk med Boeings nye 737 MAX 8 maskin.

Her kommenterer passasjerrettighetsselskapet og lufttrafikkeksperten AirHelp om dine rettigheter som passasjer.Flere tusen nordmenn er blant de som rammes etter at EASA har stengt det europeiske luftrommet for Boeing 737 MAX 8. Det midlertidige flyforbundet
annonsegjelder også for trafikk i, til og fra Norge.

EASAs avgjørelse får konsekvenser foren rekke flyselskaper, ikke minst Norwegian, som har 18 fly av denne typen – dvs fem prosent av alle de 737 MAX-flyene som er levert siden 2017.

Men hva betyr denne situasjonen for passasjerene?

– I og med at EASA stenger ned luftrommet for denne flytypen i hele regionen, må dette ansees å være en ekstraordinær omstendighet og dermed utenfor flyselskapenes kontroll i henhold til EU 261 reguleringen. Dermed har ikke passasjerene automatisk rett til økonomisk kompensasjon. Likevel vil det være naturlig at flyselskapene følger opp sine passasjerer så godt som mulig, både i form av ombooking, forpleining eller tilbakebetaling av flybilletter der passasjerer er direkte rammet, sier Andreas Hermansson som er landssjef for AirHelp i Norge.

– Skulle man være booket på en flyvning med et Boeing 737 MAX 8 en gang i fremtiden, og man ikke lenger ønsker å fly denne flytypen, har man ikke krav på å få pengene tilbake for billetten. Derfor anbefaler vi at man som passasjer heller ombooker flyvningen fremfor å kansellere når flyene igjen kommer på vingene.

Utover EU er MAX 8 satt på bakken både i Kina, Indonesia, Singapore, Australia, Malaysia, Oman, India, Irland, UAE og Kuwait – og ingen vet hvor lenge dette flyforbudet vil gjelde, sier Andreas Hermansson i AirHelp.

SISTE: Onsdag kveld går også flyfabikken Boeing ut og ber alle flyselskap som flyr 737 MAX 8, om å sette disse på bakken.

Nye satellittdata og funn fra ulykkesstedet der Boeing-flyet styrtet i Etiopia søndag skal ha påvirket flyprodusentens anbefaling, skriver NRK på sine nettsider, som siterer Dallas Morning.

Bekymringsmeldinger om sikkerhetsmekanisme
Amerikanske Dallas Morning har kartlagt fem bekymringsmeldinger som skal ha kommet inn fra piloter vedrørende Boeing 737 MAX 8-flytypen, flere måneder før flystyrten i Etiopia.

Alle meldingene skal ha vært relatert til en sikkerhetsmekanisme som ifølge avisen ble nevnt i den innledende etterforskningen av flystyrten i Indonesia.

Bekymringene angår både flyets autopilotsystem og situasjoner der flyet er vendt nedover mens det øker høyden, ifølge avisen.


facebook
annonse


www.osloairports.com | 2007 - 2019 | uten kommersiell tilknytning til Oslos lufthavner
om oss   kontakt oss   facebook   twitter   instagram   nyhetsbrev   nettsidekart