-->

26. april 2012

Designer vår reiseopplevelse

Foto: OSL/ Øyvind Markussen
Oslo Lufthavn Gardermoen er flere ganger kåret til Europas mest effektive flyplass av Air Transport Research Society. Nå tar Norges hovedflyplass også mål av seg til å bli best på reiseopplevelse for passasjerene.


Derfor har OSL i samarbeid med Norsk Form utlyst en konkurranse for å finne de beste servicedesignerne som kan bidra til å utvikle flyplassen i samsvar med passasjerenes behov.

– Det er viktig å bli enda bedre på å skjønne hva passasjerene trenger, og at vi kan levere et produkt som oppfyller behovene. Vi prøver å finne frem til hvordan vi kan komponere «produktet flyplass» slik at du som reisende får det du trenger til rett tid, sier Anne Beate Hovind, prosjektleder for kommunikasjon og kunst på Oslo Lufthavn Gardermoen.16 designmiljøer meldte seg i konkurransen. Steria/Eggs, Grid, Halogen/Bleed og Designit endte opp i finaleheatet. Avgjørelsen faller i dag, skriver Aftenposten.

Ny innsikt
– Vi er glad for designmiljøenes store engasjement i konkurransen. Det viser hvor spennende flyplassen er, både å jobbe på og å utvikle. Vi er spent på hva de finner av ny innsikt om passasjerene, sier administrerende direktør, Nic Nilsen ved OSL. Han mener det er viktig at flyplassen blir bedre på å møte passasjerens forventninger, om blant annet effektivitet, flyt og servicetilbud.

Design er nemlig ikke bare form og utseende. Tjenestedesign handler om planlegging og organisering av mennesker, infrastruktur, kommunikasjon og fysiske komponenter for å skape høyere verdi og kvalitet for brukerne. Vinnerne av konkurransen skal derfor saumfare flyplassen for å avdekke opplevelsene passasjerene har mens de er der.

Passasjerenes inntrykk
– Designerne skal ut i terminalen for å undersøke, snakke med passasjerene på mange måter for å få en dypere innsikt i hva og hvordan de opplever deres møte med flyplassen, sier Anne Beate Hovind. Da handler det om å se på effektiviteten hos de 150 selskapene som jobber ved flyplassen, alt fra plassering og utforming av fysiske produkter som billettautomater og skilting, bagasjelevering, toalettstørrelser, butikktilbudet, ladepunkter for mobiltelefoner, mattilbud, sitteplasser, adferden til de ansatte, for å nevne noe.

– Her snakker vi om å være flue på veggen, følge etter passasjerene, kanskje utstyre noen av dem med videokamera, uten at dette skal medføre ubehag for passasjerene, sier hun. Like viktig er det at flyplassen skal kunne tilby alle reisende god, relevant informasjon om lufthavnens tilbud også under utbyggingsperioden frem til 2017.

I næringslivet er tjenestedesign forlengst etablert som en effektiviserende og differensierende faktor.
– Vi ser at flere og flere design- og kommunikasjons miljøer retter seg mot tjenestedesign og det er et voksende felt. Offentlige tjenester må bli bedre og mer effektive, men også mer relevante og innfri våre forventninger på en bedre måte. Her kan designere bidra med lage bedre brukeropplevelser, sier Gunnar Bothner-By, prosjektleder for design hos Norsk Form.


www.osloairports.com | luftfart- og reiselivsnyheter | 2007 - 2024
Uten kommersiell tilknytning til Oslo og Torp lufthavner
Enkelte artikler er laget med hjelp av KI,
og etterarbeidet av redaksjonen
om oss   nettsidekart