Det irske lavprisselskapet Ryanair ser med sultne øyne på Norge. Selskapet er klar for en voldsom økning i satsingen her i landet. Det betyr flere ruter - både innenriks og internasjonalt - pluss økt kapasitet på eksisterende strekninger.
- Vi vet at det er et enormt marked, sier selskapets nestkommanderende Michael Cawley, som var på besøk i Oslo i tirsdag.
Ser på flere byer
I dag har Ryanair 20 direkteruter fra flyplassene Haugesund og Torp. Men selskapet vil også inn på de statlig eide lufthavnene i Bergen, Stavanger, Trondheim, Kristiansand og Bodø. Samtidig ønsker de å etablere baser på inntil fire norske flyplasser. Det vil si at Ryanair får fast stasjonerte fly her i landet, noe det irske flyselskapet ikke har i dag.
- Jeg vil se baser i Oslo, enten på Torp eller en annen flyplass, og i Bergen, Stavanger og Trondheim. I alle disse byene kan vi klare 700.000 til 1 million passasjerer i året, sier Cawley.
Krever fet rabatt
Ryanair stiller imidlertid ett krav: Statlige Avinor, som eier de store norske flyplassene, må redusere sine avgifter med 80 prosent.
- Riktig pris for Avinor er omtrent 20 prosent av hva det er i dag, sier Cawley. Han mener Avinor nå trenger Ryanair for å demme opp for reduksjonen i trafikken over norske lufthavner.
Dersom Avinor blir med på leken, gir Ryanair løfte om å bringe fem millioner ekstra reisende til norske flyplasser frem til 2012. Ifølge Michael Cawley betyr det 5000 nye jobber og 1,5 milliarder kroner i økte inntekter til norsk turisme. Dessuten hevder han at norske forbrukere vil spare 180 millioner kroner som følge av lavere billettpriser.
Fasilitetene er på plass allerede, og dersom Ryanair og Avinor blir enige i løpet av en måned, kan selskapet begynne sin storsatsing allerede i oktober, opplyser Cawley. Det kan i såfall bety 500.000 flere reisende bare i høst.
- Dette er ikke en garanti fra et flyselskap på konkursens rand, sier Cawley - med tydelig henvisning til SAS' vanskelige situasjon. - Dette er et løfte fra et av de økonomisk sterkeste flyselskapene i Europa, fastslår han.
Lite realistisk
Avinor-sjef Sverre Quale sier i en kommentar at han gjerne reiser til Ryanairs hovedkvarter i Dublin for å snakke med selskapet om deres planer for Norge. Men å kutte avgiftene med 80 prosent er neppe realistisk.
- Den norske distriktspolitikken, med opprettholdelse av 46 lufthavner, koster mye penger. Det er de fire store lufthavnene i Norge som de siste årene har finansiert driften av hele nettet, sier Quale. Ved å kutte avgiftene for å lande på de store flyplassene blir det mindre penger i Avinor-kassen, og dermed færre ressurser til å drive de små flyplassene i distrikts-Norge.
Quale vil likevel ikke avvise nærmere samarbeid med Ryanair.
- Vi er i utgangspunktet interessert i alle selskaper, og vi har samarbeidet godt med Ryanair i Haugesund, sier Avinors konsernsjef til aftenposten.no.
Er Ryanair i rute på Torp i dag ?