-->

21. juli 2009

Influensasyke får fly med SAS og Norwegian

Aftenpostens nettutgave meldte søndag om at det britiske flyselskapet British Airways nå kan nekte personer som mistenkes for å være smittet av svineinfluensa å fly. SAS og Norwegian vil ikke nekte personer med influensalignende symptomer adgang.

British Airways nå kan nekte personer som mistenkes for å være smittet av svineinfluensa å fly.
Innsjekkingspersonale og kabinansatte blir bedt om å melde fra dersom de ser passasjerer med influensalignende symptomer. En lege vil deretter undersøke passasjeren, og i ytterste konsekvens nekte personen adgang til flyet. Hittil har en håndfull passasjerer blitt nektet ombordstigning.

SAS: - Bør ikke fly
De norske flyselskapene vil ikke gå til slike drastiske tiltak foreløpig.
- Vi følger anbefalingene til de norske helsemyndighetene til enhver tid, og følger selvsagt med på situasjonen. Helsemyndighetene har foreløpig ikke rådet oss til å følge i de britiske flyselskapenes fotspor, og det er dem vi forholder oss til, sier Gro Elin Hansen, informasjonsrådgiver i SAS, til Aftenposten.no.
Men legger til: - Det generelle reiserådet vårt er at man bør unngå å fly uansett når man er syk."

Desinfeksjonsmiddel
Grunnet den fryktede H1N1-influensaen tar nå SAS likevel strengere forholdsregler når det gjelder hygiene om bord i sine fly.
- Fra i dag vil det på alle flyvninger i SAS være desinfeksjonsmiddel for våre kabinansatte om bord. Dette gjelder både utenlands og innenlands, sier Hansen.

Desinfeksjonsmiddel vil altså kun være tilgjengelig for kabinansatte, ikke passasjerer.

- Hvorfor vil dere ikke også tilby dette til passasjerer ombord?

Mye personlig kontakt
- Vi forholder oss som sagt til norske helsemyndigheter, og de har ikke rådet oss til å gjøre dette. Men kabinansatte har under en flyvning personlig kontakt med mange flere personer enn vanlige passasjerer har, og derfor er de også mer utsatt for smitte. Dette er grunnen til at vi nå vil ha desinfeksjon tilgjengelig for våre crew, sier Hansen.

Flyselskapet nedsatte for flere måneder siden også en koordineringssgruppe etter vinterens første meldinger om svineinfluensa. Her møtes representanter fra alle SAS-land én gang i uken for å diskutere utviklingen.

- Uaktuelt
Hos Norwegian vil de heller ikke kopiere britene.

- Å helseundersøke passasjerer på egenhånd er helt uaktuelt for oss. Vi kommer ikke til å følge British Airways sitt eksempel slik situasjonen er nå. Men vi tar dette alvorlig, og får vi en anbefaling fra helsemyndighetene om å innføre strengere tiltak mot svineinfluensa, så vil vi selvsagt følge dette, sier Anne-Sissel Skånvik, kommunikasjonsdirektør i Norwegian, til Aftenposten.no.

Skånvik ser også praktiske problemer i forbindelse med en slik løsning.
- Innsjekkingskøene ville blitt veldig lange om vi skulle undersøke alle personer som hoster eller har andre influensasymptomer, sier hun.
Norwegian vil heller ikke gjøre som SAS og sette ut desinfeksjonsmiddel på alle flyvninger fra mandag.

- Våre crew har allerede en pakke med hjelpemiddel om bord der desinfeksjonsmiddel er tilgjengelig ved behov. Norwegian flyr heller ikke til de mest svineinfluensautsatte områdene i verden, som mange av de andre flyselskapene gjør. Vi føler vi gjør nok ved å følge helsemyndighetenes anbefalinger. Det er viktig å ikke skape unødig hysteri, sier Skånvik.

Norge er på langt nær så hardt rammet av svineinfluensa som Storbritannia. Så langt har 29 mennesker i øyriket mistet livet som følge av svineinfluensaen, og britiske helsemyndigheter anslår at omlag 55 000 nye smittetilfeller oppstår hver uke.
Her i landet smittes det ifølge helsemyndighetene omlag 10 personer hver dag, og Folkehelseinstituttet tror at økningen vil fortsette.

Illustrasjonsfoto

Lenke til Folkehelseinstituttets hjemmesider

www.osloairports.com | luftfart- og reiselivsnyheter | 2007 - 2024
Uten kommersiell tilknytning til Oslo og Torp lufthavner
Enkelte artikler er laget med hjelp av KI,
og etterarbeidet av redaksjonen
om oss   nettsidekart