-->

31. oktober 2009

Nye regler for reise til Storbritannia

Storbritannia er i ferd med å innføre nye krav for å reise inn i landet.
Opplysninger om blant navn, fødselsdato, nasjonalitet og kjønn skal nå registreres før du forlater Norge. Det er flyselskapene som får ansvaret for å samle inn nødvendig informasjon fra de reisende ved innsjekking.
Stoppe kriminelle
Tiltaket er en del av det britiske e-borders-programmet der målet er å avsløre reisende som utgjør en potensiell risiko.

- Når passasjerene bestiller en flyvning eller sjekker inn, må de oppgi informasjon som vanligvis står oppført i passet. Denne informasjonen har i mange år blitt kontrollert på grensen, men e-borders gjør det mulig å foreta denne kontrollen før reise inn eller ut av landet, får Aftenposten.no opplyst fra UK Border Agency.

- Så langt har vi undersøkt mer enn 126 millioner passasjerbevegelser inn og ut av Storbritannia. Disse kontrollene har resultert i over 4400 arrestasjoner for kriminalitet, blant annet drap, voldtekt og overfall, får vi dessuten vite i en e-post fra grensemyndigheten.

Ikke som for USA
De britiske grensemyndighetene understreker at folks reiseopplevelse ikke vil bli påvirket.

- Det er ikke aktuelt at de reisende må fylle ut noe skjema ved innsjekking, opplyses det. Myndighetene i Storbritannia vil heller ikke forlange at den enkelte reisende forhåndsregistrerer seg på nettet, slik det nå er nødvendig å gjøre ved reiser til USA.

Fordi flyselskapene får ansvar for å registrere opplysninger om de reisende, blir det også opp til det enkelte selskap å etablere et system for å samle inn den aktuelle informasjonen.

- Noen flyselskaper kan ønske å samle informasjon fra passasjerene på forhånd, for eksempel via Internett eller gjennom billettbestillingen, i stedet for ved innsjekking. Dette vil være opp til hvert enkelt selskap, skriver UK Border Agency i en e-post til Aftenposten.no.

SAS er klare
SAS er allerede i ferd med å etablere et system for å sanke inn persondata fra sine reisende.

- På våre innsjekkingsautomater er det kommet opp en leser der du kan holde opp passet (Boks til høyre på automaten, red.anm.). Denne leser av bildesiden i passet, og er installert for å imøtekomme de forordningene som kommer, sier informasjonssjef Knut Morten Johansen i SAS.
Sjekker du inn på nett vil du bli bedt om å oppgi blant annet fødselsdato og passnummer. De som bruker SMS eller mobil må registrere seg enten ved bagasjedrop eller senest ved ombordstigning. Det er også mulig å få registrert passet manuelt i innsjekkingsskranken. SAS har dessuten lagt til rette for at reisebyråer fra nå av kan legge inn passnummer i bestillingsprosessen for sine kunder.

- Og så må det selvsagt tilføyes at passasjerer som ikke kjenner til dette, eller ikke har gjort noe som helst selv i forkant, likevel kan komme til innsjekk hos SAS og være sikre på at de får dette gjort av personalet ved skranken, bare de selv har med sitt gyldige pass, beroliger Knut Morten Johansen.

Illustrasjonsfoto

annonse

www.osloairports.com | luftfart- og reiselivsnyheter | 2007 - 2024
Uten kommersiell tilknytning til Oslo og Torp lufthavner
Enkelte artikler er laget med hjelp av KI,
og etterarbeidet av redaksjonen
om oss   nettsidekart