-->

15. april 2010

Har du krav på erstatning ?

Reglene for deg som rammes av flykaoset.
Når flytrafikken er stanset på grunn av at luftrommet er stengt, bortfaller alle krav du som flypassasjer har overfor såvel flyselskap som forsikringsselskap. Det sier direktør for reise utland i Handelens og Servicenæringens Hovedorganisasjon, Rolf Forsdahl.




Kan avvise
- Det fins tidspunkter i livet hvor man ikke kan sende regningen videre for utgifter man blir påført. Dette er en slik situasjon, sier Forsdahl.
Som jurist har han solid overblikk over regelverket som gjelder i situasjoner som den som nå rammer flytrafikken.
Hans utgangspunkt er at de reisende som nå blir rammet av innstillinger, ikke har andre krav enn enn å få tilbake pengene som de har betalt for pakketuren eller flyreisen. Eventuelt få en ny reisedato senere. I enkelte situasjoner kan man ha krav på å få dekket hotellutgifter mens man venter på reelt transportalternativ, et slik krav må man i første omgang rette mot flyselskapet.

- En naturkatastrofe utløser selskapenes force majeure-klausul, sier Forsdahl.

Refundere utgifter
Det innebærer at flyselskapet eller reiseselskapet ikke lenger kan holdes ansvarlig for trafikkforstyrrelsene. Denne regelen kan reiserrangøren håndheve med hard hånd, og avvise alle økonomiske krav - bortsett fra at de har plikt på seg til å refundere billettutgiftene, eller tilby deg en ny billett når situasjonen er normal igjen.

- Dette kommer til å ramme hundretusener, kanskje millioner, hvis det varer lenge nok, mener Forsdahl.

Publikum som møter opp på flyplassen har i utgangspunktet heller ikke krav på å få dekket utgiftene til mat eller overnatting. Direktør Harald S. Hollerud i Europeiske Reiseforsikring sier imidlertid at forsikringstakere hos dem i visse situasjoner kan få dekket merutgifter til hotell og mat der de blir tvunget til ekstra overnatting på grunn av det stengte luftrommet.

- Dette gjelder ikke de som eventuelt sitter på flyplassene og venter, sier Hollerud.

Faller bort
Flyselskapene har plikt på seg til å hjelpe flypassasjerene med å finne alternative ruter der det er mulig.
- Når all trafikk innstilles sier det jo seg selv at denne muligheten blir veldig vanskelig, sier Forsdahl.

SAS gir kunder anledning til å booke om billettene, ellers gjelder reglene ved force majeure-situasjoner. Det er ikke nødvendig å ta kontakt i dag med spørsmål om reglene som gjelder utover ombooking, dette kan ordnes i tiden fremover.
- Ta da kontakt med det salgstedet der du har kjøpt billetten; reisebyrå eller SAS, oppfordrer selskapet.

Hos Norwegian heter det at alle som får sin reise kansellert vil få full refusjon eller tilbud om gratis ombooking til senere avganger.
- Enten får de pengene igjen eller så blir de booket om til en avgang vi føler oss sikre på at går. Det som hadde vært fint var at kunder som hadde refusjonsspørsmål ikke tok disse i dag, slik at vi fikk frigjort kapasitet til de mest akutte spørsmålene, sier Anne-Sissel Skånvik, kommunikasjonsdirektør i selskapet.

Også Ryanair hjelper sine reisende med ombooking eller refusjon av flybilletter. (aftenposten.no)

www.osloairports.com | luftfart- og reiselivsnyheter | 2007 - 2024
Uten kommersiell tilknytning til Oslo og Torp lufthavner
Enkelte artikler er laget med hjelp av KI,
og etterarbeidet av redaksjonen
om oss   nettsidekart