-->

14. august 2011

Tar gebyr for å tilbakebetale det du har krav på

Har du lurt på hva som skjer hvis du som passasjer blir syk eller av andre grunner ikke kan reise likevel?
Vil hele eller deler av reisen din da bli refundert, og i så fall hvor mye av beløpet?
Store forskjeller i flyselskapenes praksis.






Vil hele eller deler av reisen din da bli refundert, og i så fall hvor mye av beløpet?

Og hva med myndighetspålagte skatter og avgifter, samt bagasje-, sete- og kredittkortgebyr. Får du de refundert?

Ifølge en oversikt fra Aftenposten, tar to av fire sjekkede flyselskap gebyr for å tilbakebetale skatter og avgifter som du har krav på. Ryanair tar hele 160 kroner for dette, mens Norwegian skal ha 50 kroner. SAS og Widerøe, derimot, gjør det uten ekstra kostand.

Sørg for reiseforsikring
Rolf Forsdahl, reiselivsdirektør i HSH, forteller at det i utgangspunktet finnes to type billetter, nemlig full flex- og billigbilletter. Full flex- billetter kan kanselleres, men ved kansellering av billigbilletter så har man ikke krav på å få igjen noe.

- Blir du syk, så må du enten være dekket av egen reiseforsikring eller reise-/avbestillingsforsikring gjennom flyselskapet. Vær oppmerksom på at det her som oftest kreves legeerklæring for å få reisen refundert, sier Forsdahl.


annonse


Han forteller at det som hovedregel kun er plutselig og alvorlig sykdom som dekkes av forsikring, men at noen også tilbyr refusjon ved dødsfall i nær familie og lignende.

Men obs - når det kommer til skatter og gebyrer, så skal de myndighetsbelagte skattene og avgiftene tilbakebetales. Mange flyselskaper krever ironisk nok likevel et gebyr for å betale tilbake disse skattene og avgiftene, og ifølge Forsdahl ligger disse på 100 kroner og oppover.

- Har du derimot valgt å legge penger i valgfrie gebyrer som setereservasjon, innsjekket bagasje og betalt med kredittkort, så kan du ikke regne med å få disse pengene tilbake, sier han.

Frivillige gebyrer refunderes ikke
Norwegian refunderer alle myndighetsbelagte skatter og avgifter hvis man ikke benytter seg av flybilletten, men de tar et gebyr på 50 kroner pr. billett for å refundere disse pengene.

- Ved kansellering grunnet sykdom hos passasjer, dekkes dette av forsikringsselskapet. Dersom man kjøper avbestillingsforsikring hos Norwegian, dekker vi hele beløpet, mot fremvisning av legeerklæring, sier Lasse Sandaker-Nielsen, kommunikasjonsrådgiver i Norwegian.

Kundene må selv ta kontakt med Norwegian for å få dette refundert. Fullflex- billetter blir man ikke belastet for før man faktisk reiser, så her kommer ikke refusjon inn i bildet.

Når det kommer til andre ting som kredittkortgebyr, setereservasjon og bagasjegebyr, må man anse dette som tapte penger hvis man ikke benytter seg av billetten.

- Valgfrie tilleggstjenester som passasjerene selv velger å kjøpe, blir ikke refundert med mindre man har kjøpt avbestillingsforsikring og kan fremvise legeerklæring, eller får beløpet dekket gjennom reiseforsikringen. Myndighetsbelagte avgifter blir altså refundert dersom man velger å ikke reise, mens valgfrie tilleggstjenester som passasjeren selv ønsker å kjøpe blir ikke refundert, opplyser Sandaker- Nielsen.

Krever 160 kroner i administrasjonsavgift
Hos Ryanair sliter du hvis du blir syk eller av en eller annen grunn ikke kan reise.

- Hos oss er det slik at vi aldri refunderer forhåndsbetalte billetter, siden vi ikke selger seter videre etter at de er booket, opplyser Elina Hakkarainen, markedsansvarlig hos Ryanair.

Hun forteller at dette tydelig fremkommer i deres reglement som man aksepterer ved booking på deres nettsider. Ved dødsfall i nærmeste familie, kan imidlertid billetter refunderes ved søknad om refusjon vedlagt dødsattest.

- Ellers er det slik at hvis du blir syk, så er dette en sak mellom deg og ditt reiseselskap. Ryanair tilbyr imidlertid ulike reiseforsikringer på sine nettsider, som kan utløse refusjon ved sykdom, sier hun.

Passasjerer kan søke skriftlig om å få refundert de myndighetsbelagte skattene og avgiftene innen en måned etter egen kansellering, men det gis ingen garanti om at disse vil betales tilbake ved ubenyttede billetter. Denne reservasjonen er også underlagt et administrativt gebyr på 20 euro, noe som tilsvarer rundt 160 norske kroner.

- Andre tilleggsgebyrer som setereservasjon, kredittkortgebyr, innsjekkingsavgift og forhåndsbetalt bagasje, refunderes aldri. Det er som sagt fordi vi aldri videreselger bookede seter som ikke blir benyttet, sier Hakkarainen.

Får igjen bagasjegebyr
Hvorvidt du har krav på penger tilbake hvis du blir syk eller av andre grunner ikke kan reise, avhenger av billettype hos Widerøe.

- ODD og Happy er våre rimeligste billett typer uten fleksibilitet. Disse kan endres mot et gebyr på 300 kroner, men da må endret reise følge samme reisestrekk som opprinnelig reise. Kun skatter og avgifter refunderes ved avbestilling med mindre man har avbestillingsforsikring. Dette kan kjøpes samtidig med at billetten bestilles på nett, sier Silje Brandvoll, informasjonssjef i Widerøe.

Ved kansellering grunnet sykdom hos passasjer, er det kun forsikringsselskapet som dekker dette dersom passasjeren har bestilt en billett uten fleksibilitet.

- Flex er fleksible billetter som kan endres innen samme prisnivå uten gebyr, og Full Flex kan endres gebyrfritt uansett nivå. Hele summen refunderes ved benyttede billetter innen begge kategorier, uavhengig av årsak. Widerøe opererer også med en angrefrist på 24 timer etter at du har kjøpt billetten, uansett billettype. Innen angrefristen vil billetten bli refundert i sin helhet, sier Brandvoll.

For å få refundert myndighetsbelagte skatter og avgifter så må man ta kontakt med Widerøe på telefon, e- post eller online internet support chat på deres webside. De tar ingen gebyrer, og refunderer myndighetsbelagte skatter og avgifter i sin helhet.

- Vi opererer ikke med kredittkortgebyr, setereservasjonsgebyr eller bagasjegebyr, så kun ytterligere bagasje utover de 23 kiloene som er inkludert i prisen vil belastes med tilleggsgebyr. Dette gebyret vil bli refundert ved avbestilling på samtlige billettyper, sier hun.

Vær også obs på at Widereøe krever et servicegebyr ved bestilling av alle billetter. Størrelsen varierer med salgskanal, og dette gebyret refunderes ikke ved avbestillinger.

Gebyr inkludert i prisen
Kenneth W. Vikse, informasjonsmedarbeider i SAS, sier at dersom man har kjøpt rimeligste urefunderbare billetter, er det smart å ta med avbestillingsforsikring. Først da utbetales refusjon ved fremvisning av legeerklæring.

- Men dersom du har den typen sikkerhet inne i din egen reiseforsikring, så trenger du ikke vår avbestillingsforsikring, sier han.

Han forteller at hvis man i utgangspunktet har kjøpt fleksible billetter hos dem, så trenger man ikke avbestillingsforsikring fordi man også ved sykdom vil få refundert billetten.

SAS gir også refusjon for myndighetsbelagte skatter og avgifter, og refusjon utbetales etter kontakt med kundeservice.

- I SAS har vi ingen gebyrer for kredittkort, setereservasjon eller bagasje. Alle de tingene er inkludert i billettprisen, og vil dermed bli refundert samtidig, sier Vikse.


Her kan du klage:
Pakkereisenemnda er et klageorgan. Du kan klage på en reisearrangør dersom du og reisebyrået ikke blir enige om hvilke rettigheter du har i henhold til pakkereiseloven. De fleste selskapene følger vedtak i nemndene, men noen flyselskaper og reisearrangører velger å ignorere enkelte vedtak.


Flyklagenemnda: Klageorgan dersom du og flyselskapet eller flyplassen ikke blir enige om hvilke rettigheter du har ved forsinkelser, kanselleringer, overbookinger, bortkommet/skadet bagasje og andre forhold som direkte knytter seg til gjennomføringen av flyreisen.


Selskapene er ikke juridisk forpliktet til å følge vedtakene, men det ligger en sterk forventning om at de gjør det, ifølge Forbrukerrådet.



www.osloairports.com | luftfart- og reiselivsnyheter | 2007 - 2024
uten kommersiell tilknytning til Oslos lufthavner
bruk av KI i redaksjonen
om oss   nettsidekart