-->

2. januar 2012

Siste Norwegianfly fra Rygge

Norwegian har forlatt Rygge
I kveld lettet de to siste Norwegianflyene fra Rygge, og med det har flyplassens første aktør avsluttet sine operasjoner på lufthavna i Østfold.

Nesten fire år etter at det første flyet tok av med kurs for Budapest er det slutt. Flyselskapet har de siste månedene trukket seg gradvis ut. De to siste avgangene med kurs for Bergen og Trondheim er satt opp med samme avgangstid; 18.35. (Begge flyene var over en time forsinket fra Rygge i kveld).

Velkommen tilbake
Markedssjef Silje Thoresen synes det er vemodig, men alle bruer er ikke brent.


– Norwegian er velkommen tilbake om flyselskapet igjen skulle vurdere ruter fra Rygge, sier markedssjefen ved Moss Lufthavn Rygge i en kommentar til SA.

For flyplassledelsen har samarbeidet med flyselskapet bestått av både opp- og nedturer. Gleden var stor da Norwegian-sjef og tidligere jagerflyger Bjørn Kjos en høstdag i 2007 landet på Rygge for å fortelle om selskapes satsing på den nye flyplassen i Østfold. To basefly på Rygge Kjos hadde med seg 14 ruter og lovnaden om to basefly i starten.

Under den offisielle åpningen noen måneder senere var han igjen tilbake. Smilte bredt og gledet seg til å komme i gang. Men allerede da var den første ruten borte. Marrakech kom aldri i gang, Det kom heller ikke flere basefly slik det underveis ble antydet.

Norwegian må ha feilberegnet markedet. Etter få måneder begynte endringene å komme. Av en eller annen uforståelig grunn greide ikke selskapet å få lønnsomhet i ruta til London. Den var den første som forsvant. Ikke lenge etterpå var det enda flere som ble tatt av rutekartet.

Satset på norske byer
Til stor glede for næringslivet valgte Norwegian å satse enda mer på det norske innenriksmarkedet. I tillegg til Bergen kom det ruter til Trondheim, Stavanger, Bodø og Tromsø. Samtidig ble det satset mer på storbyer som Berlin, Praha og Krakow.

I nesten to år fikk Bjørn Kjos være alene om Rygge-passasjerene.

Men høsten 2009 var også Ryanair i gang med sin storstilte satsing. Kampen mellom flyselskapene ble tilspisset. Det skjedde samtidig som Norwegian satset mer og mer på det nordiske markedet med stadig flere baser.

Moss Lufthavn Rygge var ikke lenger så viktig. Og når de nye flyene med plass til 180 passasjerer på langt nær ble fylt opp spesielt på innenriksrutene, begynte nedtrappingen sist vinter. Da forsvant Stavanger, Bodø og Tromsø.

Siden slutten av mars i fjor har rutene blitt fløyet med fly fra andre flyplasser. Beskjeden om at Norwegian forlater Rygge kom ikke som noen stor overraskelse.

www.osloairports.com | luftfart- og reiselivsnyheter | 2007 - 2024
Uten kommersiell tilknytning til Oslo og Torp lufthavner
Enkelte artikler er laget med hjelp av KI,
og etterarbeidet av redaksjonen
om oss   nettsidekart