-->

8. oktober 2012

Nå skal du ha kompensasjon også ved streik


Illustrasjonsfoto
Flyselskapene kan ikke bruke streik som en unnskyldning for ikke å kompensere passasjerer for kanselleringer, sier EU-domstolen.
Dette utvider passasjerenes rettigheter overfor flyselskap innen EU.
Dommerne i EU-domstolen slår nå fast at flypassasjerer har krav på kompensasjon utover årsaker som overbooking, store forsinkelser og kanselleringer. Streik er nå kompensasjonsgrunnlag.
annonse


Dommen stammer fra en sak fra 2006, da Finnair avviste enkelte passasjerer på et fly fra Barcelona til Helsinki, for å fylle det opp med strandede passasjerer fra en tidligere flytur. Den flighten var kansellert grunnet flyplasstreik hjemme i Finland. Finnair ville ikke betale erstatning til passasjerene som ble avvist.

En av passasjerene gikk til rettssak i Finland for å kreve kompensasjon fra Finnair. Det finske rettssystemet søkte hjelp hos EU-domstolen. Den slår fast at selskapet må betale en kompensasjon til de avviste passasjerene, selv om dette skyldes forhold flyselskapet ikke er herre over (streik).

Ifølge EUs regler, har passasjerer krav på 600 euro i kompensasjon når de blir avvist fra fly som lander eller starter i EU. Streik har ikke hittil vært ansett som et grunnlag for erstatning.

Retten har nå fastslått at flyselskapene ikke kan bruke ekstraordinære omstendigheter som streik, for ikke betale erstatning til de reisende. Det heter videre at flyselskapet kan kreve kompensasjon fra den part som var årsaken til at selskapet måtte avvise passasjerene.

rss feedemailskriv ut

www.osloairports.com | luftfart- og reiselivsnyheter | 2007 - 2024
Uten kommersiell tilknytning til Oslo og Torp lufthavner
Enkelte artikler er laget med hjelp av KI,
og etterarbeidet av redaksjonen
om oss   nettsidekart