-->

7. juni 2013

Snart det tiende største flyselskapet i Europa


På vei mot nye rekorder (Norwegian)
Nærmere 1,9 millioner passasjerer fløy med Norwegian i mai – det høyeste passasjertallet Norwegian noen gang har hatt i en enkeltmåned. Punktligheten for mai ble 90,1 prosent for hele rutenettet. Med en slik vekst er det kun tidsspørsmål før selskapet er blant de 10 største i Europa.

I mai fløy 1 885 648 passasjerer med Norwegian, en økning på 342 925 passasjerer eller 22 prosent sammenlignet med samme måned i fjor.
annonseAldri tidligere har så mange valgt å reise med selskapet i en enkelt måned. Den gamle rekorden fra juli måned i fjor ble slått med 65 000 passasjerer.

Norwegian hadde en kapasitetsvekst (ASK) på 33 prosent og en trafikkvekst (RPK) på 34 prosent. Fyllingsgraden var 77 prosent, litt høyere enn samme måned i fjor.

Vekst i Europa
Trafikktallene for mai er som foregående måned sterkt påvirket at høy kapasitetsvekst og en betraktelig lengre flydistanse enn før. I mai åpnet også Norwegian nye ruter blant annet til New York. Tidligere i vår åpnet Norwegian base i London.

- Det er svært gledelig at så mange vil reise med oss og at vi fyller flyene, selv med en sterk kapasitetsvekst. Vi ser også at vi har fått mange nye passasjerer om bord som aldri før har reist med Norwegian. Det betyr at Norwegian får et sterkere europeisk fotfeste. I en oppstartfase for mange ruter kan prisene påvirkes noe, men det er helt avgjørende at nye kunder får prøvd oss. Da vet vi at de kommer tilbake og blir trofaste Norwegian-kunder, sier administrerende direktør Bjørn Kjos.

Solid punktlighet
Totalt opererte Norwegian 99,6 prosent av de planlagte flygningene i mai, hvorav 90,1 prosent gikk på oppsatt rutetid målt etter normal bransjestandard, dvs avgangspunktlighet innenfor 15 minutter. Ankomstpunktligheten for Norwegians flygninger var imidlertid høyere, 90,8 prosent.

Presser Aeroflot
Med den markante veksten i mai, og utsikten til en like stor vekst i de kommende måneder, er Norwegian godt på vei til å presse russiske Aeroflot vekk fra plassen som det 10. største flyselskapet i Europa. Norwegian er allerede det nest største flyselskapet i Skandinavia og det tredje største lavprisselskapet i Europa.

I 2012 lå de to selskapene side om side på en delt 10. plass, begge fraktet 17,7 millioner passasjerer hver. Efter årets første fire måneder har Aeroflot et forsprang på 280.000 passasjerer i forhold til Norwegian, da russerne har fløyet 5,92 millioner passasjerer mot Norwegians 5,64 millioner. Men med et tradisjonelt stort antall reisende i sommermånedene, samt nye langdistanseruter til Bangkok og New York er det kun et spørsmål om tid før Norwegian har tatt igjen det russiske flyselskapet, og er blant de "store gutta", som Air France-KLM, Ryanair og Air Berlin.

Tross rekordmåneden tok investorene ikke spesielt godt imot de ferske trafikktallene fra Norwegian. I går falt kursen på selskapets aksjer på Oslo Børs med mer en 5 prosent, og et kursnivå på omkring 287,50 er det laveste i løpet av den seneste måneden.


www.osloairports.com | luftfart- og reiselivsnyheter | 2007 - 2024
Uten kommersiell tilknytning til Oslo og Torp lufthavner
Enkelte artikler er laget med hjelp av KI,
og etterarbeidet av redaksjonen
om oss   nettsidekart