-->

12. september 2013

Gardermoen mest punktlig i Europa


Europas punktligste (Foto: OSL AS)
Oslo Lufthavn topper prestisjetung liste, mens Norwegian slår konkurrenten. - Det handler også om hvordan man behandler passasjerene, sier SAS.

Skal du ut å reise og foretrekker at flyet ditt letter til fastsatt tid? Da er Oslo Lufthavn den flyplassen du helst bør satse på i Europa.
Dette viser ferske august-tall fra det amerikanske flystatistikk- og analyseselskapet FlightStats.

annonse


Oslo Lufthavn topper nemlig statistikken over antall avganger som går som planlagt, med 89,91 prosent. Av 9.213 avganger var 6,54 prosent litt forsinket (15-29 minutter), kun 1,81 prosent veldig forsinket (opp til 44 minutter) og i 1,72 prosent av tilfellene var forsinkelsen mer omfattende.

- Dette er Oslo Lufthavn veldig godt fornøyde med, sier medieansvarlig Joachim Westher Andersen til E24.

Han forteller at de hadde 5,2 prosent vekst i trafikken i august, sammenlignet med året før.

- Det er her vi ønsker å være. Dette er mulig fordi de ansatte har stått på veldig bra i hele sommer, sier han.

Oslo Lufthavn er for tiden inne i en hektisk byggeperiode, der en ny såkalt pir for både avganger og ankomster skal på plass innen første halvår 2017.

- Dette har gjort at det er litt mindre fasiliteter å jobbe på og litt andre forutsetninger, og det gjør arbeidet som er gjort enda mer imponerende, sier Andersen.

Punktlighetstallet den norske flyplassen på Gardermoen kan vise til er i verdensklasse. Til sammenligning har den mest punktlige flyplassen i USA, Salt Lake City, en notering på 87,31.

SAS-hopp
Flightstats-statistikken leverer også tallene flyselskapene baserer sitt skryt på. Her er det antall ankomster innenfor 15 minutter av fastsatt tid som er i fokus.
SAS gjør et realt byks etter å ha notert enkelte problemer i juli, og øker sin andel fra 85,19 til 91,76 i august. På listen over de større internasjonale flyselskapene plasserer dette SAS på en femteplass.

- Vi henter oss inn etter at vi i noen måneder i sommer ikke var på den standarden vi vil være bekjent av og kjent for, sier informasjonssjef Knut Morten Johansen i SAS.

Han mener at SAS skal ha en del av æren for det store bransjefokuset på punktlighet, og beskriver skjerpet konkurranse som kommer passasjerene til gode.

- Vi har tatt grep for å igjen få på plass den høye punktligheten, samtidig som vi er i gang med en kollosal omstilling i selskapet. Dette hadde ikke vært mulig uten innsatsen til de ansatte som får alt til å gå på skinner, sier han.

SAS tukter imidlertid ikke konkurrenten Norwegian, som lander sterke 93,32 prosent av sine flygninger på tiden. Det er femte best av alle flyselskapene i Europa.

Bjørn Kjos og co. har også en lavere andel omfattende forsinkelser og kanselleringer, med henholdsvis 1,17 prosent 0,12 prosent. For SAS er tilsvarende tall 1,61 prosent og 0,32 prosent.

- Vi vet jo at punktlighet er veldig viktig for de reisende, og dette tyder på at vi har klart å stabilisere oss på et godt nivå. Det er vi veldig fornøyde med, sier informasjonssjef Lasse Sandaker-Nielsen i Norwegian.

Norwegian-problemer
Det har den siste tiden blitt skrevet om forsinkelser i forbindelse med problemer på selskapets 787 Dreamliner-maskiner, men Sandaker-Nielsen mener at det er for tidlig å si hvordan dette vil slå ut i statistikken.

- Vi jobber hver eneste dag med å være innenfor 90 prosent, og så får vi gjøre opp status i september, sier han.

Knut Morten Johansen i SAS mener at man må «sammenligne epler med epler og pærer med pærer». Selskapet har tidligere hevdet at konkurrenten har økt sine oppsatte flytider for å pynte på statistikken, og Johansen trekker også fram de nevnte Dreamliner-problemene.

- Forsinkelsene de nå har på langdistanseflygningene er på et nivå man ikke har sett så mye av i andre flyselskaper, og det handler også om hvordan man behandler passasjerene når forsinkelser først inntreffer, sier han.

- Vi erkjenner at punktligheten på langrutene den siste uka langt ifra har vært godt nok og det beklager vi virkelig på det sterkeste overfor våre passasjerer, sier Sandaker-Nielsen.
Han avviser at selskapet pynter på statistikken.

- At beregnet flytid har noe med punktlighet å gjøre er tatt fullstendig ut av løse lufta. Flytid beregnes ut fra en ren operativ vurdering, og er satt slik at den skal være så realistisk som mulig, sier informasjonssjefen.

Ifølge Norwegian er rutetidene basert på blant annet erfaring med ruten og beregning av trafikkmengden inn til flyplassene på ulike tider av døgnet, samtidig som pilotene generelt skal fly mest mulig økonomisk og spare miljøet.

- Forskjellen mellom flyselskapene er imidlertid sjelden mer enn fem minutter. På noen ruter har Norwegian beregnet kortere flytid enn konkurrentene, på andre strekninger fem minutter lenger flytid, sier Sandaker-Nielsen.


www.osloairports.com | luftfart- og reiselivsnyheter | 2007 - 2024
Uten kommersiell tilknytning til Oslo og Torp lufthavner
Enkelte artikler er laget med hjelp av KI,
og etterarbeidet av redaksjonen
om oss   nettsidekart