-->

5. oktober 2013

Flyprisene skyter i været tre dager før avgang


Illustrasjonsfoto:  Wikipedia 
Når det er under tre dager til avgang skyter prisene på innenriksflyvninger til værs og ofte til det dobbelte. Den samme trenden gjelder også på utenriksflyvninger.

Eksperter og flybransjen er enige: Skal du ha billige flybilletter må du være tidlig ute med bestillingen.

Reisebyrået Berg Hansen har funnet ut at det går en grense på ganske nøyaktig tre dager før avreise om man skal sikre seg billige flybilletter.
annonse


Berg Hansen har kartlagt prisstrategien til flyselskapene på innenriksreiser mellom Oslo, Stavanger og Bergen.

– Det kommer av at flyselskapene regner med at de som bestiller to dager før må reise. Da fjerner de alle de billige billettene to dager før, sier daglig leder i reisebyrået Berg Hansen Per Arne Villadsen og kommer med et eksempel:

– Tur-retur Oslo-Stavanger eller Oslo-Bergen koster cirka tusen kroner tre dager før avreise, venter man til to dager før må man fort ut med to eller tre tusen for samme billetten.

Et priseksempel: Tur/retur Oslo-Stavanger 18. februar Samme dag: 3326 kroner Én dag før avreise: 3127 kroner To dager før avreise: 3187 kroner Tre dager før avreise: 1198 kroner

Undersøkelsen er utført i februar og september i år.

– Selger ut de billige billettene tidlig
– Det kan være tusenlapper å spare på å være tidlig ute på enkelte flyvninger. De billige billettene selges ofte ut tidlig eller ved kampanjer, sier informasjonssjef i SAS, Knut Morten Johansen til NRK.

– Hvorfor har dere en «tre dagers-grense»?

– Regelen som gjelder er at det lønner seg å være tidlig ute dersom man vil ha tak i de absolutt billigste billettene, sier han.

– Hvorfor selger dere ikke de ledige plassene billig?

– Det ville ført til lite forutsigbarhet hvis alle passasjerer skulle dukke opp like før avgang for å få tak i såkalte restplasser. Da ville vi fått en endring i adferd hos dem som bestiller flybilletter. Det ville ødelagt forutsigbarheten som alle parter er avhengige av.

Johansen forteller at det på rutefly er det en helt annen logikk enn på charter hvor selskapet allerede har betalt for plassene på flyet.

– Må betale for fleksibilitet
Også Norwegian sier det er tilbud og etterspørsel som avgjør billettprisene.

– Konkurransesituasjonen i luftfarten er tøff og prisene styres av tilbud og etterspørsel. Som hovedregel er det slik at jo tidligere man er ute, jo større er sjansen for å få tak i de billigste billettene.

– Generelt sett belønnes man ved å være tidlig ute, men må betale mer for fleksibilitet, hvilket dyrere avganger tett opp mot avreise er en illustrasjon på, sier informasjonssjef i Norwegian Lasse Sandaker-Nielsen.

– Vitenskap å prise flybilletter
– Det er mye som spiller inn på flyprisene, og det er noe av det vanskeligste å prissette. Selskapene må finne en måte å sette priser på som gjør at folk er villige til å betale mer, sier førsteamanuensis ved Institutt for strategi og logistikk ved Handelshøyskolen BI, Espen Andersen.

Han støtter både SAS og Norwegian i at flypriser styres etter tilbud og etterspørsel.

– Det er vitenskap å prise flybilletter. Dersom det er større forespørsel 4. oktober i år enn i fjor, så justeres prisen noe opp, sier han.

– Noen flyselskaper legger ut et visst antall billige billetter lang tid i forveien. Men det kan også være at du kan få en billig rett før avreise. Men selskapene kan ikke konsekvent dumpe prisene rett før avreise, da ville for mange ventet med å bestille billetter, og de ønsker å selge billetter tidlig for å ha en viss forutsigbarhet, fortsetter Andersen.

Ifølge Andersen finner man ofte billige billetter rett før avreise hvis man flyr charter eller hos selskaper som Finn.no eller nettsider som tilbyr billigbilletter.

– Tviler på at klikk påvirker prisen
Klikker man mye på en flybillett som ligger ute på nettsiden til et flyselskap eller en reiseaktør kan man ofte se at prisen stiger.

– Påvirker antall klikk prisen?

– Jeg tviler på om det har en innvirkning. Snakker vi om reiseaktører med søkemotorer som fanger opp flere ulike flyselskaper og ruter, så får de ikke justert prisene så raskt. Det snakkes om at flyselskaper gjør det, men det vet jeg ikke. Flyselskapene ønsker ofte ikke å snakke om prismekanismen de bruker.

Ulike selskaper bruker forskjellige teknikker for å justere flyprisene.

– Billigselskaper som Norwegian er åpne om prissettingen. De legger ut prisene lang tid i forveien. De ønsker å fylle opp flyene.

– Store, globale selskaper har en egen teknikk for å justere flyprisene: De selger flybilletter i bolker. De ser an etterspørselen og justerer prisen deretter, sier Andersen.

Reis dit ingen reiser
Han har flere stalltips for å finne billige flybilletter:

– Kort sagt: Å bestille lang tid i forveien og å reise steder ingen andre reiser, med selskaper som er nødt til å fly dit, måten å få rimelige billetter på. Det er også viktig å se på totalen. Flybilletten midt på natten er kanskje billigere, men totalen kan bli dyrere hvis du ender opp med å ta drosje til flyplassen, sier Andersen, som ikke tror at prisene vil stige med det første.

– Flyprisene har vært fallende siden 1980. De kommer nok til å fortsette å falle på verdensbasis, men det er store lokale variasjoner, sier han.


www.osloairports.com | luftfart- og reiselivsnyheter | 2007 - 2024
Uten kommersiell tilknytning til Oslo og Torp lufthavner
Enkelte artikler er laget med hjelp av KI,
og etterarbeidet av redaksjonen
om oss   nettsidekart