-->

8. oktober 2013

Oslo Lufthavn feirer 15 år


hovedflyplassen 15 år
Tirsdag 8. oktober er det 15 år siden Oslo Lufthavn (OSL) åpnet som Norges nye hovedflyplass.

Den offisielle åpningen av Oslo Lufthavn ble foretatt av Hans Majestet Kong Harald 8. oktober 1998, og lufthavnen ble med det Norges nye hovedflyplass. Det var Color Airs fly med kaptein Tord Tangvik bak spakene som stod for den første avgangen fra OSL. Flyet tok av kl. 06.58 og destinasjonen var Ålesund, Vigra.
Kraftig vekst
I Oslo Lufthavns første fulle driftsår, 1999, reiste 14 217 050 passasjerer fra lufthavnen. I 2012 var det 22 080 433 passasjerer som reiste fra OSL, en økning på nesten 64,4 %.
Det første driftsåret reiste 46 % av passasjerene utenlands, mot 53 % i 2012. Med disse tallene er OSL Nordens nest største lufthavn målt i antall passasjerer, kun slått av København, Kastrup med 23 336 187 passasjerer i 2012. I februar 2013 passerte Oslo Lufthavn for første gang København og var dermed den største lufthavnen i Norden den måneden.

Den største ruten er Oslo-Trondheim med 1 806 378 passasjerer i 2012, tett fulgt av Oslo-Bergen med 1 716 695 passasjerer.

- Vi er naturlig nok stolte over veksten lufthavnen har hatt siden oppstarten. Vi har vært Nordens største lufthavn ved én anledning, og ser ingen grunn til at vi en gang i fremtiden ikke også er det når man teller opp et helt reiseår, sier administrerende direktør ved Oslo Lufthavn, Nic Nilsen.

- Dyktige og innovative ansatte og klare visjoner har gjort dette mulig og veksten vår har vært større og har gått fortere enn noen kunne tørre å håpe på, sier han.

Mange milepæler
I løpet av lufthavnens 15 år har det vært en rivende utvikling. Sentralhallen er utvidet, non-Schengen-området er bygget, det har blitt etablert nye flyoppstillingsplasser og nye arealer for restauranter og butikker og ankomstbutikken for duty free er utvidet fem ganger.

- De som har fulgt lufthavnen fra starten vil nok være enig i at vi har en ganske annen flyplass i dag enn den vi startet med for 15 år siden, sier Nilsen.

Bygger for fremtiden
Passasjerveksten har ført til at det er behov for større kapasitet ved lufthavnen. Utbyggingen av Oslo Lufthavn er i full gang og hele prosjektet skal ferdigstilles i 2017. Dette er et av Norges største byggeprosjekter og gir 17 nye flyoppstillingsplasser, hvorav 11 er brotilknyttede. I forbindelse med utbyggingen har fire gater på OSL blitt stengt. For å opprettholde infrastrukturen og tilbudet til passasjerene i overgangsfasen har det blitt bygget en midlertidig pir.

- Oslo Lufthavn ønsker å henge med i utviklingen og det har vært en forutsetning at vi øker kapasiteten og vår egen infrastruktur for å lykkes med dette. Vi ser med spenning på utbyggingen og mener dette vil bidra til å løfte OSL til nye høyder i tiden som kommer, avslutter Nilsen.


Osloairports.com gratulerer jubilanten !


www.osloairports.com | luftfart- og reiselivsnyheter | 2007 - 2024
Uten kommersiell tilknytning til Oslo og Torp lufthavner
Enkelte artikler er laget med hjelp av KI,
og etterarbeidet av redaksjonen
om oss   nettsidekart