-->

16. mars 2014

SAS-direktør: Vi skal gå i pluss i år


Foto: SAS Group
SAS mener det er feil å tolke kvartalsregnskapet som at de sår tvil om overskuddsmålet. Selskapet mener det fortsatt blir et forsiktig overskudd i år og gleder seg over at det renner inn med nye Eurobonusmedlemmer.

SAS leverte fredag morgen sine tall for første kvartal (november til januar) i regnskapsåret sitt 2013/2014.
annonse


Tallene skuffet markedet, både når det gjaldt resultat og omsetning i forhold til forventningene, og aksjen falt nedover fra børsåpningen. Omsetningen falt fra 9,6 til 7,87 milliarder svenske kroner, sammenlignet med året før. Samtidig klarte SAS å kutte tapet før skatt kraftig fra 767 til 146 millioner, i det som tradisjonelt er flybransjens vanskeligste tid på året, skriver E24.no.

I sin finansielle guiding skrev konsernsjef Rickard Gustafson at anslaget for i år står fast, men endret likevel formuleringen om overskudd.

Med forbehold om endrede markedsforhold, skrev konsernsjefen i årsrapporten for fjoråret at et overskudd før skatt «er ventet». I kvartalsrapporten fredag er dette omformulert til «potensialet finnes» for et overskudd før skatt.


Konserndirektør Eivind Roald i SAS (SAS Group)
Konserndirektør Eivind Roald i SAS avviser at selskapet har endret på målene sine. Overfor E24 understreker han at målsettingen står fast som før.
- Vi står fortsatt ved det vi har sagt tidligere om at vi skal skape et positivt år, til tross for de tøffe konkurranseforholdene i markedet, sier Roald, som er konserndirektør for salg og marked.
Krig om passasjerene
SAS har en rekke store prosjekter på gang, inkludert en oppussing av Eurobonus-programmet.

Likevel har flymarkedet siden slutten av sommeren i fjor blitt langt tøffere. Flere andre flyselskaper har kuttet i sine estimater, marginene er under press, og samtidig øker bransjen kapasiteten.

- Det er omtrent samme antall kunder om bord, men litt flere seter. I en beinhard konkurranse mener jeg vi står bra, sier Eivind Roald om kvartalstallene.

- Vi omstiller et 60 år gammelt selskap, og samtidig kriger vi om passasjerene, legger han til.

Ikke tilfredsstillende
Konsernsjef Rickard Gustafson skrev i kvartalsrapporten at kvartalstallet er omtrent som ventet, men at det likevel ikke er tilfredsstillende.

- Jeg er helt enig med Rickard med at vi ikke er fornøyd med å gå med underskudd (i første kvartal). Det ville ingen bedrift vært. Men ser vi på det skandinaviske markedet der kapasiteten økte med syv prosent og konkurrenten som dumper prisene i desperasjon, så mener jeg omstillingsprogrammet vårt gir gode effekter.

- Er det noe i markedsutviklingen som har overrasket dere i forhold til det man så i høst?

- Vi sa i fjor at vi antok at kapasiteten i markedet ville bli større. Så jeg vil ikke si at dette overrasket oss, og vi har hele tiden tatt høyde for at prisene ville falle, sier Eivind Roald.

Trafikkstatistikken som flyselskapet har offentliggjort de siste månedene, viser at flyene til SAS er mindre fulle enn før, hovedsakelig fordi kapasiteten har økt. Til sammenligning har erkerivalen Norwegian klart å øke fyllingsgraden.

- Vi kan også fylle flyene, men det er ikke bærekraftig, sier Roald, og forteller at deres satsingområde er å bygge opp om Eurobonus og sine lojale kunder.

- Dumper prisen
Han mener konkurrenten regelrett har dumpet prisene for å klare å fylle sine fly.

- Hvorfor øker dere kapasiteten når marginene er under såpass press. Handler det om at dere posisjonerer dere for tiden fremover?

- Vi har økt kapasiteten på spesielt linjer mot Syd-Europa, hvor vi ser at det skandinaviske markedet er preget av en leisure-satsing (feriereisende). Vi har også vært tydelige på at vi skal være et ledende selskap for våre kunder i Skandinavia. Vi skal være tilgjengelig med gode frekvenser, sier Roald.


IKKE GÅ GLIPP AV DET SOM SKJER. FÅ NYHETENE PÅ E-POST HVER
MORGEN KL. 07:00 - UFORPLIKTENDE OG HELT GRATIS


Din epostadresse:


www.osloairports.com | luftfart- og reiselivsnyheter | 2007 - 2024
Uten kommersiell tilknytning til Oslo og Torp lufthavner
Enkelte artikler er laget med hjelp av KI,
og etterarbeidet av redaksjonen
om oss   nettsidekart