-->

4. april 2014

SAS beholder hjertestarterne


SAS beholder hjertestarterne (Illustrasjonsfoto)

SAS skal fortsatt ha hjertestartere om bord i sine Norge- og Europafly.


- Jeg beklager at vi har skapt unødig usikkerhet og tvil rundt dette, sier informasjonssjef Knut Morten Johansen i SAS.
Fordi SAS faser ut sine gamle, tunge og kostbare hjertestartere i fly som trafikkerer Norge- og Europa-rutene, har det spredd seg et inntrykk - også i selskapets egne rekker - om at flyene på kortrutene ikke lenger skal ha livreddende hjertestartere om bord.
annonse


Mange reaksjoner
Også flygende personell, som er opplært i bruk av hjertestartere, har reagert - og utad har SAS vært uklare på hva innholdet i de nye «nødpakkene» skal være.

Røde Kors, Norsk Folkehjelp, LHL (Landsforeningen for hjerte- og lungesyke) og andre i det akuttmedisinske miljøet har også reagert på SAS' signaler om at de vil droppe hjertestartere på grunn av vekten og kostnadene.

- Har vært upresise
- Vi har vært upresise, og jeg er lei meg for at vi har skapt et inntrykk at det blir mindre trygt å fly med oss, sier SAS-talsmann Johansen til VG Nett.

Nå gjør han det helt klart at nye hjertestartere, som både er lettere og billigere enn de gamle, skal fases inn i kort- og mellomdistanseflyene etter hvert som de tas inn til teknisk hovedvedlikehold.

Ny «nødpakke»
- Med den nye «nødpakkene» får vi flere fly med hjertestartere enn vi har i dag, slår Johansen fast.

På langdistanserutene har alle SAS-fly hjertestartere - og slik vil det fortsatt være.

SAS fjerner hjertestartere fra flyene

- Var bekymret
Daglig leder i Røde Kors Førstehjelp, Fredrik Aasebø, er glad for at SAS beholder hjertestarterne - også i flyene på kort- og mellomdistanserutene:

- Vi var oppriktig bekymret på vegne av SAS sine passasjerer. Det hadde også vært en veldig uheldig signaleffekt om SAS hadde prioritert bort hjertestartere, sier Aasebø til VG.

- Redder liv
- Når selskapet satser videre på hjertestartere, er det en avgjørelse som temmelig sikkert vil redde liv både på bakken og i luften, sier førstehjelp-sjefen.

- Salget av hjertestartere har eksplodert de siste årene, og vi vet at de redder liv. Siden 2001 har overlevelsestallene på personer med hjertestans utenfor sykehus mer enn tredoblet seg. Dette skyldes bedre kunnskap om livreddende førstehjelp i befolkningen og bedre spredning av hjertestarter over hele landet, slår Aasebø fast.

- Burde være et krav
- Å fjerne hjertestarterne fra SAS-flyene, ville være det samme som å fjerne kabinansattes mulighet for å redde livet til passasjerer som får hjertestans om bord hos SAS, sier Frode Jahren, generalsekretær i LHL, Landsforeningen for hjerte- og lungesyke.

LHL mener det bør innføres et krav om at alle fly skal være utstyrt med hjertestarter, og at kabinansatte får god opplæring, slik at de kan bruke starteren. Det vil være en trygghet for både SAS-ansatte og passasjerene, sier Jahren.www.osloairports.com | luftfart- og reiselivsnyheter | 2007 - 2024
Uten kommersiell tilknytning til Oslo og Torp lufthavner
Enkelte artikler er laget med hjelp av KI,
og etterarbeidet av redaksjonen
om oss   nettsidekart