-->

26. oktober 2014

På denne ukedagen er flybillettene billigst


Er søndag beste dag å kjøpe flyreisen på? (Illustrasjonsfoto)
Tidligere var tirsdag den billigste dagen å bestille flybillett. Nå er det en ny dag som seiler opp som billigfavoritten.

Vil du ha flybillettene billigst mulig, bør du nemlig kjøpe dem i helgen. Søndag er aller billigst, men også lørdag er også billigere enn resten av uken - i hvert fall i USA.

Opplysningene kommer nemlig frem i en omfattende undersøkelse gjort av Airlines Reporting Corp. (ARC), som håndterer billetter for omtrent halvparten av alle reisebyrå og utsalgssteder i USA.
annonseDe har sammenlignet prisene på hele 130 millioner flyreiser over en 19-måneders periode - både innenlands og internasjonalt. Resultatet viser at den laveste gjennomsnittsprisen var på søndager, da en tur-retur billett kostet 432 dollar, eller omtrent 2.840 kroner, i følge E24.no.

Skylder på sosiale medier
Wall Street Journal, som først omtalte undersøkelsen, peker på to årsaker som kan forklare endringen i prismønsteret:

1. De ansatte i flyselskapene kommer på jobb på mandag, og setter prisene opp - til tross for lavere oljepriser og større etterspørsel blir flyreisene dyrere.

2. Sosiale medier har åpnet muligheten for flyselskapene til å reklamere for gode tilbud foran kunden til enhver tid, slik at flere fritidsreisende kjøper billetter i helgene. Disse er gjerne billigere enn businessbilletter, som gjerne kjøpes mens man er på jobb.

På lørdag var gjennomsnittsprisen 439 dollar, eller 2.890 kroner.

Det er også billigere enn tirsdag hvor prisen var 497 dollar. I tidligere undersøkelser av det samme er det nettopp tirsdag som har skilt seg ut som den billigste dagen å bestille.

Flest tilbud på tirsdag
Man skal imidlertid ikke avskrive tirsdagen helt for billettbestilling. Det er nemlig denne dagen som har de hyppigste prisreduksjonene.
Sjansen for å finne et godt tilbud øker altså på tirsdager.

Undersøkelsen fra ARC, som kun tar for seg flybilletter bestilt gjennom reisebyrå, ikke direkte av flyselskapet, viser også at du bør kjøpe billetten i god tid før avreise. Nærmere bestemt 57 dager, eller omtrent to måneder før. Etter dette begynner prisene å stige.

Dette er en økning fra forrige gang ARC gjorde en slik undersøkelse i 2012. Da var den laveste prisen 42 dager før avreise.

- Tilbud og etterspørsel
Informasjonssjef i Norwegian, Lasse Sandaker-Nielsen, kjenner seg imidlertid ikke helt igjen i beskrivelsen fra den amerikanske studien.

- Disse undersøkelsene dukker opp med jevne mellomrom, men vi kan ikke se at det er noen holdepunkter for å fastslå at den ene dagen er billigere å bestille på enn den andre, sier Sandaker-Nielsen til avisa.

- Det som styrer prisene på flybilletter, er tilbud og etterspørsel, sier han.

- Det vil si at det er billigst å reise når alle andre ikke reiser, for eksempel utenfor skoleferie og midtuke. Det er dessuten også større sjanse for å skaffe seg billigere billetter jo tidligere du bestiller, og vi anbefaler derfor at du følger med på kampanjetilbudene, sier han.

- Dynamiske priser
Heller ikke SAS kan si at den ene dagen er billigere enn den andre.

- Det vi pleier å si er at flybilletter og –priser er en vare som lever under veldig dynamiske forhold, sier Tormod Sandstø, informasjonssjef hos SAS.

- Det handler i bunn og grunn om at markedet er det som bestemmer disse prisene, som igjen handler om utbud av billetter, type rute og destinasjon, etterspørsel på tidspunktet og sesong. I tillegg er det slik at kampanjer og tilbud påvirker også billettprisene, og dette igjen gjør flyprisene enda mer dynamisk.

Ifølge Sandstø er hovedregelen:

- Jo tidligere ute – jo større sjanse for billige billetter! Mekanismen er at de billigste billettene selges først, og derfor er vårt råd alltid å planlegge og være ute i god tid, understreker informasjonssjefen i SAS overfor E24.

Sandstø forteller at de har mest aktivitet på bestillingssidene inn mot midten av uken, samt søndag.

- Men også her spiller flere variabler inn med for eksempel noe så enkelt som hvordan været er om sommeren, om det kommer tilbud og kampanjer etc.

Så mye koster flybillettene i snitt de ulike ukedagene, ifølge den amerikanske undersøkelsen:

  • Mandag: 503 dollar (3.307 kr)
  • Tirsdag: 497 dollar (3.267 kr)
  • Onsdag: 498 dollar (3.274 kr)
  • Torsdag: 501 dollar (3.294 kr)
  • Fredag: 502 dollar (3.300 kr)
  • Lørdag: 439 dollar (2.886 kr)
  • Søndag 432 dollar (2.840 kr)www.osloairports.com | luftfart- og reiselivsnyheter | 2007 - 2023
Uten kommersiell tilknytning til Oslo og Torp lufthavner
Enkelte artikler er laget med hjelp av en KI-tjeneste fra OpenAi,
og etterarbeidet av redaksjonen
om oss   nettsidekart