-->

9. februar 2015

Gardermoen ønsker å bli "preclearance" flyplass


Kanskje kan du ordne innreisen til USA på Gardermoen (Illustrasjonsfoto)
Å stå i immigrasjonskø ved ankomst USA er en lidelse det nå kan bli slutt på.

Oslo Lufthavn (OSL) er i kontakt med amerikanske myndigheter for å kunne tilby norske reisende å foreta immigrasjonsprosessen til USA før avreise fra Gardermoen.


Flyplassen ønsker å bli en forhåndsgodkjent flyplass, og det vil bety store tidsbesparelser for reisende fra Oslo. De vil slippe den ofte tidkrevende innreiseprosessen ved ankomst til USA. Hele prosessen kan gjøres unna mens de reisende ennå er på Gardermoen.
annonse


Direktør for terminaldrift på OSL, Knut Holen, bekrefter overfor Aftenposten at lufthavnen har startet prosessen overfor U.S. Customs and Border Protection for å bli en såkalt «preclearance»-flyplass. Det første møtet om saken finner sted om kort tid.

Slipper flaskehalsen i USA
- Vi ser på dette som et godt tilbud til de reisende, først og fremst. Men selvsagt vil en slik godkjennelse kunne gjøre det mer attraktivt for reisende fra hele Nord-Europa å reise via Oslo Lufthavn når det kan bety at de slipper flaskehalsen som immigrasjonskøene i USA ofte kan være, sier Holen.

Blir Oslo forhåndsgodkjent av amerikanske myndigheter, vil OSL bli den tredje flyplassen i Europa som får en slik status. Til nå er det bare de to irske flyplassene, i Dublin og Shannon, som har denne ordningen. Utenfor Europa har noen karibiske øystater denne ordningen, i tillegg til Canada og De forente arabiske emirater.

Amerikanske offiserer
Holen kan ikke si hvor lang tid en prosess med å få amerikansk godkjentstempel vil ta, men at flyplassen er interessert i å få dette på plass så raskt som mulig. Også svenskene sysler med lignende planer, mens danskene er mer lunkne.

En avtale for OSL vil bety at offiserer fra U.S. Customs and Border Protection rykker inn på Oslo Lufthavn og foretar den fysiske kontrollen av reisende til USA før de får gå om bord i flyene. Den vil med andre ord bli like streng som den vi i dag møter på amerikansk jord. Fordelen er at reisende som ankommer USA kan spasere rett forbi passkontrollen og ut av flyplassen, eller rett til korresponderende fly.

Kraftig vekst i USA-trafikken
I Norwegian ønsker man en enklere USA-reise velkommen, og mener dette vil hjelpe selskapet i konkurransen:

- Såkalt «preclearance» er en viktig forutsetning for videre ekspansjon og flere ruter til og fra Oslo Lufthavn. De fleste som har vært på de store flyplassene i USA vet at det kan ta lang tid i passkontrollen, og ved å gjøre dette på OSL får passasjerene en mye raskere og mer behagelig reise. I dag flyr vi mange passasjerer fra London, Paris, Roma, Praha og Barcelona til USA via Oslo, sier informasjonssjef Lasse Sandaker-Nielsen.

SAS, derimot, er negativ og mener dette vil bety at reisende fra andre flyplasser må komme enda tidligere for å rekke immigrasjonsprosessen før avreise, skriver selskapet i en melding til avisa.


www.osloairports.com | luftfart- og reiselivsnyheter | 2007 - 2023
Uten kommersiell tilknytning til Oslo og Torp lufthavner
Vi bruker cookies fra Google Analytics til å måle trafikken på artiklene
No instrument approach procedure established for this webpage
om oss   nettsidekart