-->

25. august 2015

Flybillettprisene til værs


Har flyprisene økt det siste året? SSB og flyselskapene er ikke enige (SASGroup)
Prisene på flybilletter økte med nesten 10 prosent fra 2. kvartal 2014 til samme kvartal i år. Det er det høyeste prisnivået siden man startet å måle i 2006. Sammenlignet med 1. kvartal 2015 økte prisene med nesten 5 prosent.
Det viser ferske tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB)


Prisindeksen for næringshovedgruppen "Lufttransport med passasjerer" endte på 122,5 i 2. kvartal 2015. Vi må sju år tilbake for å finne lignende høye nivå på billettprisene, da indeksen viste 120,3 i 4. kvartal 2008.
annonseBilletter som har liten eller ingen fleksibilitet etter kjøp, sees på som rettet mot private reisende. Disse billettprisene økte med 14,3 prosent. Fleksible billetter antas å være rettet mot forretningsreisende, og har økt med 1,8 prosent fra 2. kvartal 2014. Sammenlignet med 1. kvartal i 2015, var det en 8,3 prosent økning for private reiser og 1,8 prosent reduksjon for forretningsreiser.

Uenige
- Vi kjenner oss overhodet ikke igjen i dette. Vi forstår ikke hvordan SSB har kommet frem til disse tallene, sier kommunikasjonssjef i Norwegian, Lasse Sandaker-Nielsen til Bergens Tidende.

- Det er bare å se på våre trafikktall som rapporteres til børsen hver måned, så ser man at prisene og inntektene er relativt stabile. Det er fortsatt svært billig for både nordmenn og bergensere å fly, sier Sandaker-Nielsen.

Ingen nevneverdig økning
Også kommunikasjonssjef i SAS, Knut Morten Johansen, reagerer på tallene. Ifølge ham representerer statistikken kun øyeblikksbilder, og ikke en helhetlig representasjon av flyprisene. Det er også bare et utvalg flystrekninger som tas med i statistikken.

- Vi tviler sterkt på at dette reflekterer fakta. Dette harmonerer ikke med virkeligheten, sier han til BT.

Johansen forteller at de tidligere har påpekt mangler ved SSBs målinger.

- Har solid grunnlag
Seniorstatistikkrådgiver i SSB, Geir Martin Pilskog, forteller at SSB har brukt et utvalg av flystrekninger de mener er representative, og at statistikken blir laget i henhold til internasjonale tilrådninger.

- Jeg kan bare si at jeg stiller meg undrende til kommentarene til SAS og Norwegian. Vi mener vi har et solid grunnlag for publiserte tall. Datagrunnlaget kommer i betydelig grad fra SAS og Norwegian, så det er derfor vanskelig å finne noen god forklaring på påstandene, sier han.

NHH-professor Frode Steen er ekspert på flybransjen. Han sier han støtter flyselskapene.

- Jeg mener målingene til SSB er mer forvirrende enn opplysende, sier han.

Pilskog sier han må ha mer konkrete innvendinger fra Steen for å kunne kommentere påstanden.

Vil ha opprydning
Johansen i SAS sier de vil ta initiativ til et møte med SSB for at statistikken skal bli representert på en riktig måte.

- Vi må få ryddet opp i dette, sier han.

Pilskog sier de ønsker å gå i dialog med oppgavegivere og brukere, men at de ikke har blitt kontaktet av verken SAS eller Norwegian på noe tidspunkt.

www.osloairports.com | luftfart- og reiselivsnyheter | 2007 - 2024
uten kommersiell tilknytning til Oslos lufthavner
bruk av KI i redaksjonen
om oss   nettsidekart