-->

9. august 2015

Praha - den gyldne byen med de 100 spir


Fra Karlsbroen, Praha (Wikimedia)
Praha er en flott by med vakker arkitektur, flotte kirker og åpne plasser. Praha er en «gåby» og det er lett å bevege seg fra den ene enden av byen til den andre. Enten du reiser med vennegjengen, familien, jobben eller på konferanse – Praha har alt du trenger en hyggelig weekend eller noen trivelige jobbdager.
Start turen med en sightseeing, og få en god oversikt over byen. Om du ikke reiser organisert på tur så finnes det Hop on – Hop off busser overalt.
annonse
3062014 new Image Banner 336 x 280


Blir du hentet på flyplassen med buss, så anbefales det å starte med en lunsj oppe ved borgen, deretter sightseeing med en norsktalende guide og en god spasertur ned til Karlsbroen. Kanskje du til og med ønsker å starte med en ølsmaking ved et lite mikrobryggeri? Oppe ved borgen er det vakker utsikt, og du skjønner nå hvorfor det sies om Praha, «byen med de 100 spir». Husk gode sko, Praha er full av brostein!

Gå fra nybyen til gamlebyen og over den flotte Karlsbroen, opp til borgen. Gå i sidegatene rundt de jødiske kvarterene. Få med deg det astronomiske uret på Rådhusplassen mens du nyter en kopp kaffe og ser på alle turistgruppene som har blikket vendt opp mot uret når det åpner seg hver time. Kanskje du også ser et brudepar som tar bildene sine på utsiden av Rådhuset? Vakre Smetana Hall, en flott Art Noveau bygning, ligger midt på rådhusplassen. Her er det ofte klassiske konserter, opera, ballett og også innslag av moderne musikk med symfoniorkester.

Bli med på en båttur på Vlatava elven. De fleste båtturene starter ved Karlsbroen. Ett fint avbrekk etter mye spasering rundt i Praha. Det finnes lunsj og middagscruise, jazzcruise og vanlige sightseeing båter. Hyggelig måte å se Praha fra vannveien! Overalt i Praha er det mulighet til å bli med på Segwayturer, en annen artig måte å komme seg rundt i byen på, og du kan ha med guide som forteller om Praha underveis. Det er mange hyggelige ølstuer i Praha, og et «must» på en reise hit er å smake det lokale ølet. Gjør det gjerne i forbindelse med en omvisning på et mikrobryggeri, og få en smakerunde – gjerne med litt ost, skinke, pølse og pickles til.

Gamlebyens hustak (Wikimedia)

Shopping
Shopping gjør du unna på det store, rosa kjøpesenteret Palladium. I tillegg finner du mange butikker på begge sider av den store gaten Vaclavske Namesti, med de kjente merkevarene. I enden av denne gaten åpner det seg en gågate i begge retninger med mange butikker. Fortsetter du rett frem ender du opp i gamlebyen med mindre butikker, gallerier, restauranter, kafeer. Det selges krystall på hvert gatehjørne og det er ingen utfordring å finne en veske eller skobutikk.

Mat
Tsjekkerne spiser mye and og svinekjøtt, og husmannskost blir servert overalt. Med dumplings, kål og saus er det ingen fare for ikke å bli mett. Men Praha kan også by på god gastronomi – som V Zatisi – som tilbyr gourmet mat til en rimelig penge sett med norske øyne. Her kan du velge mellom tsjekkisk, internasjonal og indisk 5-retters meny med perfekt tilsatte viner.

Overnatting
Du bør bo rundt Vaclav plassen eller i gamlebyen. Priser fra under NOK 300,- pr. døgn i august. Da har du gangavstand til alt. Det er større hoteller og bedre priser i sidegatene for Vaclavplassen, men det er klart det også er hyggelig å bo i gamlebyen. Sistnevnte passer nok best for den indviduelle reisende og små grupper. Det er også overnatting på andre siden av Karlsbroen, Lillesiden.

Fly direkte til Praha fra Oslo med Czech Airlines, ukentlige avganger og gunstige priser. Flytiden fra Oslo er på to timer. Taxi inn til sentrum tar ca. 20-25 minutter avhengig av trafikk, og koster CZK 700 om du tar de gule AAA taxiene. Ruzyne lufthavn ligger 15 km vest for byen, den har ingen togforbindelse. Disse bussrutene anbefales av flyplassen:
119: Prague Airport - Dejvická (metro line A) - 24 min
100: Prague Airport - Zličín (metro line B) - 18 min
179: Prague Airport - Nové Butovice (metro line B) - 45 min
225: Prague Airport - Nové Butovice (metro line B) - 53 min


Artikkelen er skrevet av reisebyråkjeden Berg-hansen

www.osloairports.com | luftfart- og reiselivsnyheter | 2007 - 2024
Uten kommersiell tilknytning til Oslo og Torp lufthavner
Enkelte artikler er laget med hjelp av KI,
og etterarbeidet av redaksjonen
om oss   nettsidekart