-->

28. november 2015

Flere ruter kuttet på Torp, avgift kan stenge Rygge


WizzAir kutter tilbudet fra Torp (Sandefjord lufthavn Torp)
Sjefen for Moss Lufthavn Rygge sier at flyplassen må legges ned dersom den nye flyskatten blir innført. På Torp har de første rutekuttene kommet allerede.

De første rutekuttene som følge av den nye flyskatten fra neste år har allerede kommet på Sandefjord Lufthavn Torp.


Det ungarske flyselskapet Wizzair, som er en stor aktør på Torp, har som følge av den nye flyskatten meddelt flyplassen at det legger ned ruten mellom Torp
annonseog Tuzla i Bosnia-Hercegovia, og kutter antall avganger til Gdansk i Polen. Dessuten har Widerøe meldt at de fjerner helt sin sommerrute fra Torp til Bodø og Evenes.

Det opplyser markedssjef Tine Kleive-Mathisen ved flyplassen, til Aftenposten.

- I tillegg har både Wizzair, Widerøe, Norwegian og Ryanair meddelt flyplassen at det løpende gjøres konsekvensvurderinger av denne avgiften, og at det kan forventes ytterligere reduksjoner i trafikken hvis avgiften opprettholdes. Fra Torps side må vi, basert på de meddelte tiltak fra flyselskap, erfart at dette ikke er tomme trusler. Dette er reelle tiltak som rammer mange i regionen, opplyser Kleive-Mathisen.

Osloairports.com stiller likevel et lite spørsmålstegn ved dette. Vi vet at ruta til Tuzla har hatt et ganske dårlig belegg, og etter det vi kjenner til, har Wizz Air ingen planer om å kutte den allerede annonserte ruta til Sofia som starter opp neste sommer. Vi vet også flyruta selskapet har fra Torp til Buchuresti får økt kapasitet neste sommer. Så da er spørsmålet om nedleggelsen av Torp - Tuzla er en allerede planlagt handling, det passer å trekke fram nå?

Innfører ny flyavgift fra 1. april

Rygge kan bli lagt ned
På andre siden av Oslofjorden, på Moss Lufthavn Rygge, gis det også dramatiske meldinger om de følgene den nye flyskatten kan få. Ledelsen av flyplassen mener Rygge ikke vil ha noen sjanse til å overleve med de økte utgiftene den nye flyskatten på 88 kroner vil bety i et prisfølsomt marked:

- Konsekvensen er at Moss Lufthavn Rygge må legge ned virksomheten og 1.000 arbeidsplasser går tapt i Mosseregionen. Dette er dramatisk for regionen som i utgangspunktet i lang tid har slitt med «industri-død» og har et betydelig underskudd i antall arbeidsplasser, sier Tandberg.

Ryanair selv har allerede tatt kraftig avstand fra det norske forslaget: - Vi ber norske myndigheter om reversere den dumme planen, sier David O’Brien som er Ryanairs kommersielle direktør og retter klare advarsler mot norske myndigheter om konsekvenser i form av redusert trafikk og tapte arbeidsplasser.

Tåler ikke lavere trafikk
I dag er Ryanair den totalt dominerende aktøren på Moss Rygge Lufthavn, og har allerede redusert rutenettet sitt fra Østfold-flyplassen betydelig.

Tandberg mener flyplassen ikke tåler å miste trafikk:

- Et pristillegg på 88 kroner er vesentlig og vil føre til redusert trafikk, siden lavprisselskapene er meget sensitiv for prisøkninger. Får vi mindre trafikk enn i dag, er ikke det bærekraftig, dagens volum er et minimum for et null-resultat for oss, sier Tandberg og legger til:

- Hvis det var så enkelt at 88 kroner ikke betydde noe som helst for billettsalget for flyseskapene, så hadde flyselskapene økt prisene sine med et slikt beløp forlengst, sier Tandberg.

Han er oppgitt over at ansvarlige norske politikere kan lansere en ny flyavgift uten å ane konsekvensene av den. Rygge er i dag en flyplass som domineres av trafikk fra Ryanair, og dette er en meget prisfølsom del av luftfarten der selv beskjedne pristillegg vil gjøre umiddelbare og store utslag i etterspørselen, sier Tandberg.

Ryggesjefen advarer mot å tro at den dramatiske meldingen om å legge ned flyplassen er skremselspropaganda fra flyplassledelsens side.

Flytter til mer lønnsomme områder
- Vi konkurrerer ikke bare om norske passasjerer. Vi konkurrerer med 70 andre europeiske flyplasser som alle skriker etter mer trafikk fra Ryanair. Norge er et lite marked, og det vil ikke bety noe for lavprisselskapene å flytte trafikken til mer lønnsomme flyplasser der avgiftene er lavere, sier Tandberg.

- En innføring av ny passasjeravgift på 88 kroner vil gjøre at vi taper denne konkurransen og lavprisflyselskapet flytter umiddelbart ruter ut av Norge til mer konkurransedyktige lufthavner, mens klimapåvirkningen blir uendret, sier han.

Ryggesjefen sier Rygge er mer utsatt enn andre flyplasser fordi den baserer sin trafikk utelukkende på lavprissegmentet der prisene spiller større rolle enn på andre flyplasser. Han sier at han skjønner at det kan være vanskelig å forstå at en avgift som ikke utgjør et større beløp enn 88 kroner, kan få så stor betydning at det kan bety slutten på sju års flyplassdrift ved Moss. Flyplasssjefen viser til at dette fort kan utgjøre både 20 og 30 prosent prisøkning i det lavprismarkedet Ryanair opererer.

annonseVenstre: - Kom med dokumentasjon
Venstres finanspolitiske talsperson, Terje Breivik, sier det skal mye til at ikke avgiften blir innført fra 1. april, slik forliket til Regjeringen og dens støttepartier Venstre og KrF ble enige om denne uken:

- Det er ikke slik at avgiften ble innført uten at vi vurderte konsekvensene av den. Det ble selvsagt gjort et arbeid i Finansdepartementet i de tre ukene vi holdt på med forhandlinger, så en del konsekvenser har vi nok hatt på bordet. Men jeg vil oppfordre Moss Rygge Lufthavn om å komme med sine innspill i saken i den høringsrunden denne saken skal ut på, og vise oss dokumentasjon på at avgiften får de konsekvensene de nå sier. De er absolutt verdt å ta på alvor, sier Breivik til Aftenposten.

Lederen i Norges Naturvernforbund, Lars Haltbrekken, sier dette om Rygge: - Hvis Rygge flyplass legges ned som en følge av en miljøavgift på 88 kroner, er det et utmerket eksempel på at miljøavgifter virker, mener han.

Fikk ikke til innenlandsruter
Moss Lufthavn Rygge er i dag i praksis en ren lavprislufthavn på Østlandet, og er dominert av trafikk fra det irske lavprisselskapet Ryanair.

Flyplassen har i dag utelukkende utenrikstrafikk, etter som alle forsøk på å få til et lønnsomt innenriksnett har strandet. Både Norwegian, Widerøe og danske DAT har forsøkt seg med ruter fra Rygge og til andre deler av landet, men har måttet gi opp.

Flyplassen slet lenge med store underskudd, men har klart å komme seg på pluss-siden fra 2012 og utover. I fjor gjorde man opp regnskapet med et driftsresultat før skatt på 15 millioner kroner etter en total omsetning på 297 millioner kroner.

Rygge eies av Thon Holding og Orkla Eiendom med 40 prosent hver, mens Østfold Energi eier 15 prosent og Østfold fylkeskommune eier 5 prosent.


www.osloairports.com | luftfart- og reiselivsnyheter | 2007 - 2024
Uten kommersiell tilknytning til Oslo og Torp lufthavner
Enkelte artikler er laget med hjelp av KI,
og etterarbeidet av redaksjonen
om oss   nettsidekart