-->

1. januar 2016

Få flyulykker i året som gikk


Germanwings ble rammet av en flyulykke i 2015 (Wikimedia)
2015 var blant de beste årene for den kommersielle luftfarten generelt, når det gjelder flyulykker.

Til tross for et par store hendelser som fikk mye medieomtale, viser tall fra Aviation Safety Network (ASN), at fjoråret var et "godt år" for flysikkerheten.
Det startet med en SAAB 340 fra Logan Air 2 januar i fjor, og endte på julaften da en Airbus A310 fra Service Air skled av rullebanen på flyplassen i Mbuji-Mayi i Kongo.
annonseTil tross for noen store ulykker i løpet av fjoråret, var 2015 et av årene med færrest omkomne i flyulykker. Totalt var det 16 flyulykker som til sammen kostet 560 mennesker livet. To av disse ulykkene involverte fly fra selskap som står på EU's svarteliste over flyselskap som kan operere i europeisk luftrom.

To store
De ulykkene vi husker best var Metro Jets Airbus A321 som styrtet i Sinai i oktober, der alle 224 ombord mistet livet. Selv om granskingen ennå pågår, tyder det meste på at det var en bombe ombord som ble utløst og forårsaket styrten.

Videre husker vi Germanwings-flyet som styrtet i de franske alpene i mars, grunnet en pilots selvmord, han tok med seg 149 andre i døden.

Det lave antallet ulykker kommer ikke som noen overraskelse på direktøren i Aviation Safety Network (ASN), Harro Ranter.

- Siden 1997 har gjennomsnittlig antall ulykker med rutefly vist en jevn og vedvarende nedgang, for en stor del takket være luftfartsorganisasjoner som ICAO og IATA, som kontinuerlig har fokus på sikkerhetsarbeidet for og blant sine medlemmer. Dette gjelder også flyindustrien i sin helhet, sier Ranter.

Med dette lave antall flyulykker, fortsetter flyreiser å være en svært trygg måte å ta seg fram på. Når vi vet at det blir foretatt rundt 34 millioner kommersielle flyvninger per år, betyr det at det er én dødelig kræsj per 4 857 000 flyvninger.

Aviation Safety Network (ASN) regner i sine statistikker at en kommersiell avgang har minst 14 passasjerer ombord.


www.osloairports.com | luftfart- og reiselivsnyheter | 2007 - 2024
Uten kommersiell tilknytning til Oslo og Torp lufthavner
Enkelte artikler er laget med hjelp av KI,
og etterarbeidet av redaksjonen
om oss   nettsidekart