-->

23. januar 2016

Smarttelefonen er vårt aller viktigste reisefølge


Mobilen er vårt viktigste reisefølge (Illustrasjonsfoto)
En fersk undersøkelse viser at smarttelefonen har blitt vårt viktigste reisefølge. Den har blitt et uunnværlig tilbehør på reisen, og scorer høyere enn både tannbørste, deodorant og førerkort.Nordmenn er også «værstingene» blant de europeiske landene når det gjelder å legge seg til sengs med telefonen i umiddelbar nærhet.
annonseVerdien av smarttelefonen på reise er i høy grad knyttet til hvordan den er med på å forbedre kvaliteten på reisen i seg selv. Forretningsreisende bruker mobile enheter for å sømløst koble seg på mail fra reisen, mens for fritidsreisende er det muligheten for navigasjon, kamera samt holde kontakten med venner og familie gjennom sosiale medier som verdsettes høyest.

Sett fra et norsk perspektiv er det kamera og video (54 prosent), tilgang på sosiale medier (49 prosent) samt epost og sms (49 prosent) som scorer høyest. Landene som høyest verdsetter å ha tilgang til informasjon gjennom smarttelefonen på reise er Kina (94 prosent), Taiwan (94 prosent) og Thailand (91 prosent). Ser vi til Norge er prosentandelen 83 prosent.

Tallene kommer fram i en fersk undersøkelse gjennomført av Northstar, på vegne av det nettbaserte reiseselskapet Expedia.no og forretningsreisebyrået Egencia

– Vi ser at reisende bruker mobile enheter i alle faser av reisen. Alt fra søk i forkant av turen, bestilling av reisen og at den videre spiller en viktig rolle under ferien. Først og fremst for å fange gode minner med mobilkamera som blir delt med venner og familie hjemme, sier Charlotte Gogstad, talsperson for Expedia.no.

– Ettersom man på reise bruker mobile enheter til å lese e-post og holde kontakt med kollegaer, tror vi også de mobile enhetene er med på å forbedre ferien totalt sett. Våre kunder deler erfaringer med oss når det gjelder bruk og preferanser av mobile tjenester. Vi lytter til forbrukeren og forsøker hele tiden å tilpasse oss den kravstore mobilbrukeren på reise og hva disse etterspør, fortsetter Gogstad.

– Mobile enheter kan ofte være et krav for forretningsreisende, og vi ser at forretningsreiser og mulighetene for å «koble seg på» er i endring. Forskjellige enheter tilbyr flere muligheter for en sømløs opplevelse, med blant annet apper som gjør det mulig for reisende å bli mer produktive og effektive på reise. Dette bidrar til å balansere forholdet mellom jobb og fritid når det er mulig, sier Rune Feltman, administrerende direktør i VIA Egencia.

annonseMobilavhengighet gjør det vanskelig å koble av
Reisende fra hele verden innrømmer at de er avhengige av sine mobile enheter, enda man er på ferie. 84 prosent av reisende over hele verden ønsker å ha tilgang til informasjon, uavhengig av sted, når de er på reise. Her ligger Norge bare ett prosentpoeng bak med 83 prosent. Mer enn halvparten av de spurte sier at de ville blitt «lost» uten sine mobile enheter på reise. Hele 60 prosent av de reisende hevder at de ikke ønsker å koble av på fritidsreiser. Blant nordmenn svarer flere enn én av tre (36%) at de ikke føler de får koblet av skikkelig på grunn av mobilavhengigheten.

Videre viser undersøkelsen at 35 prosent bruker sin mobile enhet mer på ferie enn de gjør hjemme. Dette er gjeldende for kun 15 prosent av de norske respondentene. Undersøkelsen viser dessuten at 61 prosent av nordmenn pleier å gå «til sengs» med telefonen på ferie. Ingen andre land i Europa scorer høyere enn Norge på dette området.

Vanskelig å koble av, selv på fritidsreiser
Mer enn halvparten av de reisende som er i jobb sjekker inn «på jobb» minst en gang om dagen mens de er på ferie. De fleste (60 prosent) av disse sier at partner eller ektefelle synes det er i orden. En av fire nordmenn sier partner eller ektefelle ikke liker det, men aksepterer allikevel. Mer enn 60 prosent av de spurte nordmennene sier derimot det ikke byr på problemer.

Undersøkelsen avslører også at reisende verdsetter hensynsfull bruk av mobile enheter, og de spurte anser unødvendig mobilbruk å være svært forstyrrende. Høflighet og bevissthet rundt støy viser seg å være spesielt verdsatt blant de spurte.

Listen over oppfattet brudd på mobil etikette ser slik ut:
 • Spille musikk, spill eller video uten hodetelefoner: 58%
 • Snakke i telefon på høyttaler: 57%
 • Ta bilder/film av fremmede: 48%
 • Snakke i telefon på restaurant eller café: 39%
 • Sette varsler/notifikasjoner på høyt volum: 39%
 • Sende sms eller email under presentasjoner eller lignende: 35%
 • Ta videosamtaler: 25%
 • Ta bilder under et måltid: 22%
 • Underholde barn med spill, apper eller video: 18%
 • Feste treningsarmbånd etc. synlig på kroppen: 16%
 • Poste mer enn tre poster daglig i sosiale medier: 14%
 • Bruke lokasjonsbaserte dating apper: 13%
 • Ta bilder med et nettbrett: 13%

www.osloairports.com | luftfart- og reiselivsnyheter | 2007 - 2024
Uten kommersiell tilknytning til Oslo og Torp lufthavner
Enkelte artikler er laget med hjelp av KI,
og etterarbeidet av redaksjonen
om oss   nettsidekart