-->

25. juli 2016

7 festivaler litt utenom det vanlige


Ostrulling i Cooper's Hill (Dave Farrance)
Det er høysesong for festivaler, og for mange er ikke sommeren komplett uten å ha overvært minst én festival. Men kan man da si at livet er komplett uten å ha besøkt en av de rareste og særeste festivalene i verden?

Nettreisebyrået Expedia.no har samlet noen av den aller merkeligste sorten, fra osterulling i England til tunfisk-kasting i Australia, som garantert vil gi deg minner for livet om du tar turen.Det finnes mange sære festivaler i verden, og noen av de er det vanskelig å tro at i det hele tatt eksisterer. Tar du turen til en av disse, er du garantert en uforglemmelig opplevelse.
annonseHer er noen av de aller rareste, som det kan være verdt å sette et stort kryss i kalenderen for.

Osterulling i Cooper’s Hill, England

Når: 29. mai 2017
Utenfor Gloucester i England har de gjort sport ut av å løpe etter en ost ned en bakke. Osten er naturlig nok en Double Gloucester med gode rulleferdigheter. Utfallet av konkurransen er alltid at osten vinner. Førstemann ned bakken får dog æren av å ta med seg denne osten hjem. Festivalens opphav strekker seg helt tilbake til det 15. århundret, og alt tyder på at den er kommet for å bli. Selv om det kan høres ut som en tvilsom måte å bruke energien på, trekker festivalen løpere fra hele verden som mer enn gjerne tar utfordringen.

Bo på ærverdige No 38 The Park i Cheltenham, drøye 20 minutter fra Cooper’s Hill

Tunarama, Australia

Når: Januar
Det finnes mange dyrerelaterte festivaler i verden, men Tunarama i Australia har tatt det til et helt nytt nivå. Siden den første festivalen gikk av stabelen i 1960, har Tunarama introdusert omverdenen for en helt ny sport, nemlig tunfisk-kasting. Folk samler seg i Port Lincoln i Australia, for å få med seg deltakernes forsøk på å kaste en tunfisk så langt som mulig. Selve mesterskapet varer i tre dager, og blir supplert med live-musikk, en matmesse og et fyrverkeri-show.

Bo på The Marina Hotel med idyllisk beliggenhet rett ved havnen

Boryeong Mud Festival, Sør-Korea

Boryeong Mud Festival (Jirka Matousek)
Når: Juli
Hvis du er opptatt av skjønnhet og velvære, kan denne festivalen enten være midt i blinken for deg, eller tvert imot. Boryeong Mud Festival feirer akkurat det du forventer, nemlig gjørme, og det blir temmelig mye av det. Denne to uker lange sommerfestivalen foregår i den sør-koreanske byen Boryeong, og startet opprinnelig som et middel for å fremme fordelene ved gjørmebasert kosmetikk.I de senere årene har den likevel tiltrukket seg millioner av mennesker som kun leter etter en unnskyldning for kunne rulle seg i gjørma. Blant attraksjonene finner du et massivt gytjebad, gjørme-sklier og en skikonkurranse i gjørmen. I tillegg deltar skjønnhetssalonger som tilbyr gjestene massasje og andre behandlinger som involverer mineralrik gjørme.

Bo på Hotel Mudrin i Boryeong som byr på nydelig utsikt over stranden og det fredelige havet

Fly den korte nordlige ruten til alle de store byene i Asia

Up Helly Aa (Viking Festival), Shetland

Når: Siste tirsdagen i januar
En dag i slutten av januar hvert år, blir ulike steder på Shetlandsøyene dominert av store og små opptog, under festivalen Up Helly Aa. Den har også fått kallenavnet Viking Festival, og i ekte viking-ånd synger de gamle, norske folkemelodier og det hele ledes av utvalgte «jarler». Her står heftige skinn-kostymer, hjelmer, horn og fakler sentralt. Lerwick er stedet hvor det meste skjer, hvor over tusenvis av mennesker samler seg for å se på dagens parader og aktiviteter. Det hele kulminerer i et fakkeltog, hvor faklene blir kastet oppi en vikingskip-kopi.

Bo på Knysna House i Lerwick, et lite hotell med en koselig og personlig atmosfære

Mesterskap i konebæring, Finland

Når: Juli
Selv om dette i all hovedsak er en konkurranse, er mesterskapet akkompagnert av en festivalatmosfære. Og mesterskapet er så spesielt i seg selv at det har gjort seg fortjent til litt spalteplass. Mesterskapet i konebæring strekker seg over to dager og tar plass i Sonkajärvi i Finland. Konseptet er enkelt: Mannen bærer kvinnen mens han manøvrerer seg gjennom en hinderløype. Til tross for navnet, må ikke kvinnen være kona til mannen, men det finnes andre regler som må følges, blant annet når det gjelder bæremåte og vekt. Når det er pause i konebæringen, kan tilskuere delta i andre aktiviteter som karaoke, få med seg danseshow, eller handle mat fra markedet på området.

Bo på Original Sokos Hotel Koljonvirta i Iisalmi, 25 minutter fra Sonkajärvi

Fly hjem til Finland med Finnair

Baby Jumping Festival, Spania

Når: 23. desember
Den viktigste hendelsen i løpet av denne festivalen er en skikkelig ildprøve for nervene. Høydepunktet ved Baby Jumping Festival er nettopp det å hoppe over babyer. Babyene blir plassert på madrasser på bakken, mens deltakerne – utkledd som djevler – hopper over en rekke av disse madrassene. Festivalen tar plass i Castrillo de Murcia, og hoppingen sies å rense babyene for eventuelle spor av arvesynden, som tillater dem å leve renere liv i årene som kommer. Det har blitt rapportert om skader ved tidligere festivaler, men heldigvis har skadene vært forbeholdt hopperne!

Kombiner festivalen med et opphold i byen Valladolid, en drøy time sør for Castrillo de Murcia. Bo på Hotel Zenit Imperial, midt i smørøyet blant butikker, barer og restauranter

Monkey Buffet Festival, Thailand

Når: November
Denne festivalen i den thailandske provinsen Lop Buri handler om mat, men denne maten er ikke forbeholdt deg som besøkende. Som navnet antyder er Monkey Buffet Festival et matfest for regionens ape-befolkning. Som en gest for å vise takknemlighet overfor apene som bidrar til turismeinntekter, legger lokalbefolkningen ut over 4 000 kilo med frisk frukt foran alle templene i området. Dette påfunnet trekker hvert år tusenvis av tilreisende mennesker som ønsker å få med seg det utrolige synet.

Bo på Baan Souchada Resort and Spa for en avslappende ferie i utkanten av provinsen

Fly den korte nordlige ruten til alle de store byene i Asia


facebook

www.osloairports.com | luftfart- og reiselivsnyheter | 2007 - 2024
Uten kommersiell tilknytning til Oslo og Torp lufthavner
Enkelte artikler er laget med hjelp av KI,
og etterarbeidet av redaksjonen
om oss   nettsidekart