-->

5. juli 2016

Billettsalget øker tross flyavgiften


Flyselskapene selger billetter tross ny avgift
- Det har vært mye bråk om avgiften, men selve beløpet gjør ikke noe utslag. Folk reiser som aldri før, sier Ellen Wollf Andresen i Ticket Feriereiser.

En fersk oversikt som Finn Reise har utarbeidet for Aftenposten viser at salget av flybilletter viste en svak økning i juni i år i forhold til i fjor.



Junitallen har vært imøtesett med spenning fordi dette er den første salgsmåneden der flyselskapene har måttet kalkulere inn avgiften i billettprisen.
annonse



Avgiften ble innført fra 1. juni, og både SAS og Norwegian har bakt den inn i sine nye priser.

Flyene fulle, folk må ta tog
Kommersiell direktør Terje Berge i Finn Reise slår fast at billettsalget så langt har vært helt upåvirket av den nye passasjeravgiften.

- Spesielt har vi hatt en kraftig økning i billettsalget på innlandsreiser der enkelte strekninger i Sør-Norge har økt med opptil 11 prosent i forhold til i fjor, sier Berge.
Han nevner Oslo-Trondheim som et eksempel:

Spar opp til 10% ved å bestille fly + hotell samtidig!

- Der er flyene så fulle nå i sommer at det eneste alternativet for mange er å ta toget, sier han.

Berge sier at det totale salget også til utlandet holder seg jevnt høyt. Juni viste totalt sett en liten økning siden i fjor.

For liten til å stanse reiser
- Salget generelt viser at folk reiser som før. Jeg vil bli meget overrasket om det skulle vise seg at avgiften fører til færre reiser. Til dét utgjør den nok en for beskjeden andel av prisen på en vanlig flybillett, sier Berge.

Salgstallene fra landets største uavhengige søkemotor ser så langt ut til å tilbakevise de mange og dystre spådommene fra flybransjen om hvilke dramatiske konsekvenser avgiften ville få for etterspørselen i det norske markedet.

De gode tallene hos Finn Reise blir bekreftet hos landets nest største byrå for privatreiser, Ticket Feriereiser. Markedssjef Ellen Wollf Andresen sier flybillettsalget i juni økte med 6 prosent i forhold til i fjor.

- Det har vært mye bråk om avgiften, men selve beløpet gjør ikke noe utslag. Folk reiser som aldri før, sier Andresen.

SAS vil ikke konkludere ennå
Hos SAS er man forsiktig med å trekke for bastante konklusjoner ut fra statistikk for bare én måned med avgift.

- Billettsalget i feriemåneden juni gir ikke noe godt bilde av normaliteten i markedet, det er en periode hvor reiseaktiviteten blant nordmenn uansett er høy. Vi må nok vente litt lenger ut på høsten før vi kan trekke en sikker konklusjon om hvordan avgiften har slått ut i etterspørselen. Nå skal vi legge frem trafikktall for juni på torsdag, og vi må derfor vente med å kommentere junitallene til da.

Ingen dramatiske utslag
- At avgiften så langt ikke har gitt noen dramatiske utslag i markedet kan vi imidlertid bekrefte, sier informasjonssjef Knut Morten Johansen i SAS.

Han sier at man i SAS er svært spent på hvordan markedet reagerer på avgiften, og at det vil være bestemmende for om SAS skal følge det oppsatte ruteprogrammet for vinteren, eller om det blir nødvendig å justere ned ambisjonene noe.

Fakta - Passasjeravgiften

  • Avgiften er på 88 kroner pr. reise innenlands (inkl moms), og 80 kroner utenlands (ikke moms).
  • Skal bare betales én gang på en sammenhengende reise.
  • For tur/retur-reise innenlands skal avgiften betales hver vei.
  • Hvis en reise har stopp på mer enn 24 timer, skal avgiften betales på nytt.
  • Avgiften er unntatt for transferpassasjerer hvis det er en gjennomgående billett.
  • For utenlandsreiser skal avgiften bare betales ut av landet, ikke for reiser fra utlandet til Norge.



facebook

www.osloairports.com | luftfart- og reiselivsnyheter | 2007 - 2024
Uten kommersiell tilknytning til Oslo og Torp lufthavner
Enkelte artikler er laget med hjelp av KI,
og etterarbeidet av redaksjonen
om oss   nettsidekart