-->

19. november 2016

Norsk USA-feber vekker oppsikt i utlandet


Øker kapasiteten til 16.000 seter i uken mellom Oslo og USA
Til sommeren øker flyselskapene kapasiteten til nesten 16.000 seter i uken til reisemål i USA. Det skjerper den intense konkurransen, og kan føre til priskrig, tror reisetopp.

For få år siden var det direkte rutetilbudet mellom Oslo og USA en enslig avgang til New York pr. dag.


Til sommeren går det i snitt mer enn fire daglige avganger mellom Gardermoen og ulike storbyer i USA, mer enn noen gang tidligere.
annonse
America 336x280


Den kraftige og raske veksten i Oslo vekker oppsikt langt utenfor landets grenser:

– Jeg vet ikke om noen andre byer på samme størrelse som har et så godt direktetilbud til USA som det Oslo vil få til sommeren. Mengden transatlantiske ruter fra Oslo er helt bemerkelsesverdig, sier Skandinaviasjefen for den amerikanske flygiganten United Airlines, Robin Schoug, til Aftenposten.

De beste USA-tilbudene finner du her og nå

Så mange mennesker tilsvarer flytilbudet
Kommersiell direktør i Finn Reise, Terje Berge, sier at flytilbudet foran sommerprogrammet til USA neste år er helt eksepsjonelt:

– Jeg har aldri i min tid i reiselivet opplevd et så omfattende tilbud, og for dem som skal til USA er det bare å begynne å glede seg. Det ligger an til intens konkurranse og gode flypriser, sier Berge.

Han illustrerer tilbudet på direkte flyseter slik:

– Bare direkteflyene fra Oslo skal transportere en passasjermengde som tilsvarer en stor norsk by frem og tilbake – hver måned. Og da har vi ikke tatt med underskogen av internasjonale selskaper som tilbyr så gode priser at tusenvis av nordmenn velger å reise til USA via ulike europeiske knutepunkter som f.eks. London, Paris og Frankfurt, sier Berge.

Nye USA-byer denne sommeren
Fra 6. mai er United Airlines, som i mange år var alene om å fly mellom våre to land, tilbake med sin daglige avgang fra Oslo Lufthavn til New York. Med SAS og Norwegians ruter blir det på fem av ukens syv dager tre daglige direkteavganger mellom Gardermoen – bare til New York.

Det betyr 24 avganger frem og tilbake, hver uke.

Til sommeren er det direkteruter til enda flere byer i Nord-Amerika:

Norwegian med to ukentlige avganger til Boston mens SAS flyr tre ganger i uken direkte til Miami.

Med det eksisterende programmet med i alt 9 ulike direkteruter til sommeren, er Oslo oppe i 31 tur/retur-avganger mellom Oslo og USA ukentlig.

Ifølge Avinors reisevaneundersøkelse for 2016 er det å kunne reise uten flybytte som appellerer mest til nordmenn, også når vi er ute på langtur. Syv av ti reiser direkte til New York med en av de tre konkurrentene, ifølge årets undersøkelse.


OSLO - USA SOMMEREN 2017
SelskapDestinasjonUkentlige avg
NorwegianOslo - Boston         2
NorwegianOslo - Fort Lauderdale         2
NorwegianOslo - Orlando         1
NorwegianOslo - Los Angeles         2
NorwegianOslo - New York         5
NorwegianOslo - Oakland/ SFO         2
SASOslo - New York         7
SASOslo - Miami         3
UnitedOslo - New York         7


Norwegian: - Flere aktører betyr priskrig
En forsmak på at det ikke blir enkelt for selskapene å fylle et stadig økende antall seter har vi sett de siste dagene der SAS har gitt gratis leiebil en uke for dem som bestiller en flybillett for minst to personer til Los Angeles eller San Francisco.

– Dette gjør de ikke for å være greie med oss, men for å fylle ledige seter, sier Terje Berge.

Hos Norwegian er man åpen på at det økte tilbudet kan komme til å utløse en direkte priskrig.

– Ja, priskrig blir det når flere aktører flyr de samme rutene, sier kommunikasjonssjef Lasse Sandaker-Nielsen i Norwegian som fastholder at det kun er takket være Norwegians inntreden i langrutemarkedet at billettprisene generelt sett har gått ned. Dessuten mener han å kunne påvise dette:

– De dager Norwegian ikke flyr må man betale mye mer for en New York-billett enn på dager vi flyr. Det er en god illustrasjon på at konkurransen kommer de reisende til gode, sier Sandaker-Nielsen til avisen.

Slik påvirker det amerikanske valget vår lyst til å reise til USA

I SAS sier informasjonssjef Knut Morten Johansen at selskapet ikke frykter prisdumping eller at det skal bli kamp om passasjerene.


facebook

www.osloairports.com | luftfart- og reiselivsnyheter | 2007 - 2024
Uten kommersiell tilknytning til Oslo og Torp lufthavner
Enkelte artikler er laget med hjelp av KI,
og etterarbeidet av redaksjonen
om oss   nettsidekart