-->

19. november 2018

Mobillader i fly, dette er reglene


Ja du kan ha med mobilladeren ombord (Illustrasjonsfoto)
En kvinne på rundreise i Asia ble nylig stoppet i sikkerhetskontrollen ved en flyplass i Kina og fratatt sin mobillader.

På spørsmål om hvorfor hun ikke fikk ta laderen med ombord i flyet, svarte de sikkerhetsansvarlige at hennes lader ikke var godt nok merket fra produsenten med hensyn til styrke og ytelse, og derfor ble konfiskert.




Vi har kikket nærmere på hva de norske flyselskapene sier om mobilladere ombord.
annonse



Det første vi registrerer hos både Norwegian, SAS og Widerøe er at alle omtaler mobilladere, eller powerbanks som batterier, og at alle tre selskapene er ganske så samkjørte i hva som er tillatt ombord.

Hos Norwegian heter det:
Batterier (reserve/løse) til bærbare elektroniske apparater, inkludert litiummetall- eller litiumionceller eller -batterier, må fraktes i håndbagasjen. Litiummetallbatterier kan ikke inneholde mer enn 2 gram litium, mens litiumionbatterier ikke må være kraftigere enn 100 Wh (Watt hour). Enheter som i første rekke fungerer som strømkilder, f.eks. ladere, regnes som reservebatterier. Batteriene må være pakket individuelt for å unngå kortslutning. Hver person kan maksimalt ta med seg 20 reservebatterier.

Hos SAS viser man til luftfartsorganisasjonen IATAs retningslinjer for farlig bagasje, det samme gjør Widerøe.
Også her er skal litiummetall- eller litiumionceller eller -batterier fraktes i håndbagasjen. Litiumionbatteriene må heller ikke her være kraftigere enn 100 Wh, og hver passasjer kan ha med seg to enheter hver i kabinen. Gjenstander med fastmonterte batterier, som f.eks i en laptop, kan sendes med innsjekket bagasje.

Kort oppsummert er det altså greit å ha med seg mobilladeren ombord, du skal bare passe på at de ikke er sterkere enn 100 Wh (Watt hour).

Men hvordan finne jeg ut det?

Det enkleste er først å ta en titt på selve laderen og se hva den er merket med. Er du heldig har produsenten merket den både med spenning (Volt) og strømmengde (Ah) og kanskje regnet ut og merket styrken (Wh) også.

Hvis ikke er det å følge denne regelen:
(Ah * V) / 1000 = Wh
Et eksempel: 20.000 Ah ganger 3,6 V er lik 72.000, delt på 1000 er lik 72 Wh og altså tillatt ombord i kabinen.

Grunnen til at flyselskapene vil ha disse laderne i kabinen er at ved en eventuell overoppheting og brann, er sjansen større for at de får slukket den, enn om det samme skjer i bagasjerommet, der man har mindre mulighet til å få brannen slukket.

Her kjøper du godkjente mobilladere til å ta med på flyet

Gå for kvalitet
Kjøp alltid nødladere laget i brannsikret aluminium, og som er CE merket. Det er mange nødladere som har stor kapasitet, laget i plastikk og er veldig billige, disse har ofte så dårlige batterier på innsiden at faren for brann og overoppheting kan være til stede spesielt ved bruk over tid.

  • Pass på at nødladeren din er tydelig merket med CE merke, og at kapasitet er oppgitt. Dersom nødladeren mangler dette er den ulovlig og kan bli tatt i sikkerhetskontrollen
  • Pass på at nødladeren ser bra ut og ikke har tydlige sår, sprekker eller ser ødelagt ut. Sikkerhetskontrollen vil ta den fra deg da de vil anse den som en sikkerhetsrisiko
  • Dette gjelder spesielt nødladere laget i plast. Kjøp en nødlader hvor størstedelen av nødladeren er laget i brannsikret aluminium.
  • Legg den i veske eller beskyttelsesveske



facebook

www.osloairports.com | luftfart- og reiselivsnyheter | 2007 - 2024
uten kommersiell tilknytning til Oslos lufthavner
bruk av KI i redaksjonen
om oss   nettsidekart