Vil skrote et år gammelt selskap (Wikimedia) |
Selskapet er et datterselskap av Air France, og ble opprettet som et mottrekk til lavprisaktørene Ryanair, Easyjet og Norwegian.
Driftskostnadene til Joon er kuttet, blant annet ved bruk av yngre besetning med lavere lønnskostnader.
Den nye konsernsjefen i Air France har derimot ikke noe tro på dette og vil skrote hele Joon.
annonse
Da selskapet ble lansert 1. desember 2017, presenterte de seg slik:
Navnet Joon ligner på det franske ordet Jeune som betyr ung. Selskapet sikter seg inn mot den såkalte milleniumsgenerasjonen, selv om de forteller at alle selvsagt er velkommen ombord. De ansatte vil ha enkle uniformer med bukse og gensere, det er meningen at det meste skal kunne gjøres elektronisk fra mobilen - fra bestilling og betaling, til innsjekk og ombordstigning.
Flyruta mellom Oslo og Paris var en av de aller første som ble byttet fra Air France til Joon, og var den første ruta i Skandinavia.
Den nye konsernsjefen i Air France, canadieren Ben Smith, sier til avisen Le Figaro, at han ikke har troen på foretningsmodellen for Joon, og at han ønsker å flytte flesteparten av de 550 ansatte i Joon tilbake til Air France. Når dette eventuelt kan og vil skje er ikke sikkert.
Opplev storslagne Paris fra kun 360,- én vei
De opprinnelige planene for Joon gikk ut på at de innen 2020 skulle operere 28 fly, hvorav 10 skulle være langdistansefly. Disse flyene kommer fra morselskpet og blir malt om i Joons livery.
Joon flyr i dag til 17 destinasjoner, mellom- og langdistanse, og har annonsert 5 nye ruter med oppstart i mars, blant annet til Stockholm.
Selskapet flyr 2-3 daglige rundturer mellom den norske og franske hovedstaden, i konkurranse med både SAS og Norwegian.