-->

27. august 2019

MAX-flyene kan bli godkjent i oktober

Parkerte Boeing 737-MAX fly (Wikimedia) 

Flyprodusenten Boeing håper å få startet resertifiseringen Boeing 737-MAX flyene i oktober i år, seks måneder etter at flytypen ble satt på bakken over hele verden. Blir flytypen igjen godkjent, håper Boeing på å kunne starte leveransen av nye fly i fjerde kvartal i år.
annonse


Det er det amerikanske Federal Aviation Administration (FAA), tilsvarende vårt eget Luftfartstilsynet, som skal gjennomføre resertifiseringen av ulykkestypen 737-MAX, som krevde 346 liv i to ulykker i Indonesia og Ethiopia, det skriver en rekke amerikanske og britiske medier.
Etter disse to ulykkene ble alle MAX-fly satt på bakken.

MCAS
Det har vært mye snakk om MCAS, eller Maneuvering Characteristics Augmentation System som er systemets fulle navn, og svikt i dette systemet som trolig forårsaket ulykkene.

Boeing 737 Max er utstyrt med større og mer drivstoffeffektive motorer enn de tidligere 737-versjonene, en endring som flyttet tyngdepunktet fremover og øker potensialet for at nesepartiet til flyet kan stige etter avgang. Boeing opprettet programvaren MCAS for å motvirke denne risikoen.

MCAS bruker sensorer til å sørge for at nesepartiet holder seg stabilt, eller synker dersom det oppdager at flyets vinkel gir fare for at flyet steiler. Ved å måle posisjonen til flyets vinger i forhold til luftstrømmen, sender systemets sensor beskjed til piloten om flyet er i fare for å stoppe opp, fly for sakte eller at det flyr for bratt til at det kan klare klatringen.

Boeing har måttet finne og rette opp feilene i denne programvaren, og alle de produserte MAX-flyene må få programvaren oppdatert når FAA har godkjent den.

European Aviation Safety Agency (EASA) har også avdekket feil med autopiloten, dette må også rettes opp i før flyet er i nærheten av å kalles flyvedyktig.

I et forsøk på å sikre at alle aspekter blir dekket (systemer, drift og opplæring), planlegger FAA å teste 737 MAX ved hjelp av piloter med liten 737 erfaring.
Simulatorer vil bli brukt til denne testingen, og pilotene vil bli vurdert hvordan de reagerer på unormale situasjoner.

Norwegian og Ryanair
Ved utgangen av januar i år kunne Boeing bekrefte at de har over 5000 bestillinger på denne flytypen verden over. De mest kjente kundene for oss er trolig Norwegian som har 110 fly i bestilling, hvorav 18 er levert og nå står på bakken. Det irske lavprisselskapet Ryanair har 135 i bestilling, og skal etter planen få de fem første flyene levert nå i høst.

www.osloairports.com | luftfart- og reiselivsnyheter | 2007 - 2024
Uten kommersiell tilknytning til Oslo og Torp lufthavner
Enkelte artikler er laget med hjelp av KI,
og etterarbeidet av redaksjonen
om oss   nettsidekart