-->

14. februar 2020

Dette bør du tenke på før vinterferien

God håndhygiene er det mest effektive tiltaket mot å bli syk (Illustrasjonsfoto)

For mange nordmenn starter vinterferien i dag. Bør de bekymre seg? Noe som er verdt å tenke litt ekstra på? Etter utbruddet av koronaviruset i Hubei-provinsen i Kina har det dukket opp en del spørsmål man som reisende kanskje ikke har måttet ta stilling til tidligere.
annonse
Spar opptil 20 % på opphold mellom 10. juni og 31. august i Europa, Midtøsten og Afrika. Bestill innen 1. mars.


Ikke nødvendigvis fordi man skal besøke Kina, Hong Kong, Macau eller Taiwan, men fordi man kanskje skal besøke internasjonale flyplasser der man risikerer kontakt med smitte.

God håndhygiene mest effektivt
Mari Holmslien er sykepleier i Europeiske Reiseforsikring. Hun mener at det å være nøye med hygienen er den beste forebyggingen de reisende kan gjøre på vinterferie.

- Koronaviruset smitter på samme måte som en vanlig forkjølelse eller influensa. Det kan skje via luft, gjennom direkte kontakt eller såkalt indirekte kontakt, via en gjenstand et smittet menneske har vært i kontakt med, forteller Holmslien.

Bare i dag skal flere enn 92.000 reise via Gardermoen

- God håndhygiene er det mest effektive tiltaket mot å bli syk. En grundig håndvask er å anbefale, men hånddesinfeksjon er et godt alternativ når man er på reise, fortsetter hun.

Holmslien advarer mot at man lar frykt for smitte ødelegge den gode opplevelsen en ferie skal være.

- Selv om noen blir alvorlig syke og også dør av koronaviruset, er det viktig å huske på at de fleste som smittes får luftveissymptomer som går over av seg selv. Eldre, gravide og folk med underliggende sykdom anses dog for å være i risikogrupper, så disse bør være ekstra forsiktige, sier Holmslien.

annonse
Barbershop.no

- Ingen storm av henvendelser
- I skrivende stund har vi mottatt i underkant av 200 henvendelser som angår koronaviruset. De fleste av disse har vært bekymret og ønsket våre råd. Noen er på reisefot – andre har en reise frem i tid de har spørsmål rundt, sier Andreas Bibow Handeland, kommunikasjonsrådgiver i Europeiske Reiseforsikring.

Her ser du hvilke flyselskap som har droppet Kina

- Vi hadde nok forventet et større trykk av henvendelser, men er samtidig glade for at frykten ikke tar overhånd. Vi har gitt en form for bistand i rundt 25 av disse tilfellene. Noen har vi rutet om, slik at de slipper å bevege seg i områder som er usikre. Andre har fått dekket avbestilling på reiseforsikringen, sier Handeland.

Gode råd til reisende:
  • Sørg for å ha god håndhygiene. Vask hendene grundig og hyppig, og bruk hånddesinfiserende middel under reise.
  • Hold lengst mulig avstand til folk med tydelige luftveissymptomer.
  • Unngå kontakt med ulike gjenstander så godt du kan. Smitte kan overføres på denne måten - ikke kun i direkte kontakt med syke.
  • Dersom du selv viser tegn på luftveisplager: Host og nys inn i et tørkepapir, som du kaster umiddelbart etterpå, og vask hendene godt.

www.osloairports.com | luftfart- og reiselivsnyheter | 2007 - 2024
uten kommersiell tilknytning til Oslos lufthavner
bruk av KI i redaksjonen
om oss   nettsidekart