-->

14. desember 2020

Last bag on belt

Det gamle bagasjeanlegget på Oslo lufthavn har nådd slutten på sin levetid (Avinor)

Etter over 20 års lang og tro tjeneste har den siste kofferten nå passert gjennom det gamle bagasjeanlegget på Oslo lufthavn.
– Vemodig, sier fagleder for bagasje, Per Viggo Andersen.
annonse 


Katter, maling og møbler
Anlegget, med fire kilometer skinnegang og en toppfart på seks meter i sekundet har gått gjennom utallige milepæler i sin levetid. Selv om det minner om en berg-og-dalbane i en fornøyelsespark, er det ikke alltid like fornøyelig å drifte et slikt system.

- 10 liter med rødmaling, katten Bentley, motorsykkelramme, rullatorer, påhengsmotorer, kanoer og kjøkkenstoler har skapt hodebry underveis, men den største utfordringen hadde vi nok i 1998 da flyplassen åpnet dørene, forklarer Per Viggo. Vi hadde store oppstartsproblemer og skuffet både passasjerer og flyselskap med de leveransene vi hadde da, sier han.

Per Viggo Andersen (til venstre), har opplevd både opp- og nedturer
siden 1998.Rødmaling i hele bagasjeanlegget er kanskje den historien
han vil huske best (Avinor)
Totalt sett har likevel anlegget fungert svært godt, og det har vært få driftsforstyrrelser og problemer etter at det ble gjort en stor oppgradering i 2010.

- Alt har en slutt, og til tross for at det er vemodig å skru av anlegget jeg har fulgt gjennom mer enn 20 år, er det på tide. Når vår tekniske leverandør, Vanderlande, sier at det innen få år vil bli vanskelig å opprettholde god nok stabilitet, er det lurt å gi seg mens leken er god, forklarer Per Viggo.Sparer store beløp på grunn av koronakrisen
Prosjektet som jobber med å bytte ut bagasjeanlegget har fått en uventet mulighet til å fremskynde arbeidet på grunn av koronakrisen. Med dette kan Avinor spare store kostnader. Totalt er det snakk om en besparelse på rundt 700 MNOK. I tillegg vil lave passasjertall i årene fremover minimere risikoen for driftsforstyrrelser underveis.

- Når vi beslutter å bygge det nye anlegget vil vi kunne montere og teste dette, med liten risiko for operative konsekvenser i byggeperioden. Samtidig vil det gi oss en gevinst i form av store kostnadsbesparelser, sier lufthavndirektør Stine Ramstad Westby. Jeg er glad for at vi kan snu oss rundt, og i denne saken, utnytte muligheten som pandemien har gitt oss til noe positivt.

Det gamle bagasjeanlegget skal være ryddet ut i løpet av 2021. Det planlegges en beslutning om byggevedtak for det nye anlegget i første halvdel av 2022.

Fremtidens bagasjeanlegg
Når Avinor nå går inn i fasen med å bygge et nytt og topp moderne bagasjeanlegg er det mange muligheter som byr seg. Prosjektet som jobber med fremtidens bagasjeanlegg har en ambisjon om å ta for seg av nyskapning innenfor robotisering, autonome løsninger og forutsigbare lasteprosesser. Dette vil i sum kunne gi bedre og mer effektive prosesser, både for operatører og kunder.


www.osloairports.com | luftfart- og reiselivsnyheter | 2007 - 2024
uten kommersiell tilknytning til Oslos lufthavner
bruk av KI i redaksjonen
om oss   nettsidekart