-->

11. mars 2021

Widerøe: Nå kommer nullutslippsflyene

Dette kan bli Widerøes første helelektriske fly (Widerøe)

Rolls-Royce og Italienske Tecnam presenterer i dag et 9-seters helelektrisk passasjerfly for bruk på det norske kortbanenettet. Widerøe bekrefter at flyet er aktuelt for Norge, og at de første flyene kan være klare for take-off så tidlig som 2026.
annonse


Widerøe har som ambisjon å elektrifisere store deler av egen flyflåte innen 2030. Administrerende direktør i Widerøe, Stein Nilsen, sier de er i diskusjoner om et mulig kjøp.

- Det norske kortbanenettet egner seg svært godt for elektrifisering, og dette flyet viser at utviklingen går raskt. Et 9-seters fly er en viktig milepæl på veien mot utslippsfrie kortbaneflyvninger, fordi det for første gang gir muligheten til å teste ut kommersiell drift av nullutslippsfly, sier Nilsen.

Egnet for kortbanenettet
Tecnam P-Volt har både en størrelse og rekkevidde som gjør flyet aktuelt for det norske kortbanenettet. Rekkevidden er tilstrekkelig til å kunne fly de fleste av strekningene Widerøe opererer regionalt i dag. Mindre fly som Tecnam P-Volt er også spennende med tanke på økt rutefrekvens på mindre trafikkerte ruter.

Widerøe og Rolls-Royce inngikk allerede i 2019 en avtale om utvikling av teknologi for fossilfri luftfart. Siden har utviklingen satt fart, ifølge sjefen for Rolls-Royce E Norge, Sigurd Øvrebø.

Rekkevidden er tilstrekkelig til å kunne fly de fleste av strekningene Widerøe opererer regionalt i dag (Widerøe)

- Med denne utviklingen posisjonerer vi Norge og Widerøe først i køen for nullutslipps fly. Det er fortsatt behov for betydelig utvikling før man er i mål og norske ingeniører bidrar nå til at vi får nye løsninger klare i 2026.
Rolls-Royce utvikler og leverer hele fremdrifts systemet mens Tecnam utvikler selve flyet. Samarbeidet med Widerøe rundt det norske kortbanenettet er en viktig katalysator for omstillingen av luftfarten, sier Øvrebø.

Større fly
De første flyene av typen P-Volt vil ha en kapasitet på ni passasjerer. Widerøe-sjefen sier selskapet, sammen med Rolls-Royce, samarbeider med flere flyprodusenter om utvikling av utslippsfrie fly med betydelig større kapasitet.

- Widerøe ønsker å være en sterk pådriver for elektrifisering av luftfarten og har flere partnere i utviklingen av utslippsfrie fly. Vi vil også ha behov for fly med større passasjerkapasitet og lenger rekkevidde. Jeg kan bekrefte at dette arbeidet har kommet langt og at vi er optimistiske i forhold målsetningen vår om å kunne elektrifisere store deler av kortbanenettet innen 2030, sier Nilsen.


www.osloairports.com | luftfart- og reiselivsnyheter | 2007 - 2024
Uten kommersiell tilknytning til Oslo og Torp lufthavner
Enkelte artikler er laget med hjelp av KI,
og etterarbeidet av redaksjonen
om oss   nettsidekart