-->

5. mai 2021

Vaksinerte kan reise innenlands

Vaksinert? Reis fritt i Norge (Øyvind Heen - fjords.com)

Det har lenge vært et råd om å unngå unødvendige innenlandsreiser for alle, uavhengig av om man er vaksinert eller ikke. Fra i dag er dette rådet opphevet.
annonse


Personer som er vaksinert med første dose er beskyttet fra tre uker etter den første dosen er gitt, og frem til femten uker etterpå. Fra i dag kan disse personene følge de samme rådene som gjelder for fullvaksinerte. Også personer som har hatt covid-19-sykdom de siste seks månedene får de samme lettelsene.

– Vi er på vei til en litt friere hverdag. I dag sørger vi for at alle de 1,4 millioner personene som har fått minst én vaksinedose får de samme lettelsene. Dette vil også gjelde de som har hatt covid-19 de siste seks månedene, sa statsminister Erna Solberg, på en pressekonferanse onsdag.

Følgende grupper blir heretter definert som "beskyttet", og får lettelser i blant annet private sammenhenger:

Personer som er fullvaksinert
Personer som har fått én dose, og det har gått 3 til 15 uker etter de fikk dosen. De må ha oppholdt seg i Norge de siste ti dagene. Personer som har gjennomgått covid-19-sykdom de siste seks månedene.

– Vi endrer anbefalingen om hvor mange du kan ha på besøk. Man trenger ikke lenger å telle med de som er beskyttet, de blir regnet som en del av husstanden. I dag er rådet å ha maksimalt fem på besøk. Med disse endringene, kan du for eksempel ha besøk av fem uvaksinerte og to vaksinerte samtidig, sier Solberg.
annonse

Det må ikke være flere besøkende enn at det er mulig for ubeskyttede besøkende å holde avstand til andre ubeskyttede. Alle som er beskyttet må holde avstand til ubeskyttede personer i risikogruppen de ikke bor med.

Bor du i en kommune der det er forskriftsfestede regler om hvor mange som kan komme på besøk, må du forholde deg til det. Disse skiller ikke enda mellom om man er beskyttet eller ikke.

Endrer råd om innenlandsreiser for beskyttede personer
Det har lenge vært et råd om å unngå unødvendige innenlandsreiser for alle, uavhengig av om man er beskyttet eller ikke.

– Regjeringen har besluttet at vi fra nå av ikke lenger fraråder personer som er beskyttet å dra på unødvendige reiser i Norge, sier Solberg.

Viktig med andre dose
Fra og med tirsdag 4. mai har fullvaksinerte unntak fra smittekarantene, mens de som er vaksinert med én dose kan få unntak dersom de tester seg. Det gis ingen unntak for innreisekarantene.

– Vi vurderer videre om vaksinerte også kan slippe innreisekarantene. Men vi er avhengige av ordninger som kan dokumentere vaksinestatus på en trygg måte, slik at vi kan forhindre importsmitte, sier helse- og omsorgsminister Bent Høie.

www.osloairports.com | luftfart- og reiselivsnyheter | 2007 - 2024
uten kommersiell tilknytning til Oslos lufthavner
bruk av KI i redaksjonen
om oss   nettsidekart