-->

28. juni 2022

Tvungen lønnsnemd i flyteknikerkonflikten

Arbeids- og inkluderingsministeren har grepet inn i streiken (Illustrasjonsfoto Babcock International)

Regjeringen, ved Arbeids- og inkluderingsminister Marte Mjøs Persen, har innført tvungen lønnsnemd i konflikten mellom Norsk Flytekniker Organisasjon (NFO) og NHO luftfart.


Statens helsetilsyn har vurdert at streiken fra tirsdag vil føre til fare for liv og helse.

På bakgrunn av situasjonen i Luftambulansetjenesten HF vurderer Statens helsetilsyn at det vil oppstå fare for liv og helse i helsetjenesten som følge av den pågående arbeidskonflikten.

Ambulanseflytjenesten er nødvendig for å sikre forsvarlig hjelp til pasienter med tidskritiske tilstander som har behov for transport over lange avstander.

Helsetilsynet har lagt vekt på at det vil ta noe tid før luftambulansetjenesten igjen har normal beredskap etter en avslutning av konflikten. Det peker også i sin vurdering på at eventuell bruk av ambulansebil og ambulansehelikopter ikke er et godt nok tilbud dersom ambulanseflyene tas ut av drift.

Andre konsekvenser for helsetjenesten
Redusert kapasitet i flyambulansetjenesten vil i tillegg utsette tilbakeføring av pasienter fra universitetssykehus til lokalsykehus. Dette kan føre til opphopning av pasienter på intensivavdelinger.

En følge av dette kan være at livsviktige operasjoner blir utsatt eller ikke utført innen forsvarlig tid.

Landsdekkende funksjoner ved Oslo universitetssykehus HF, som blant annet transplantasjoner og kirurgi på nyfødte barn med hjertefeil, blir også påvirket. Opprettholdelse av disse funksjonene forutsetter bruk av ambulansefly.

Tilbake til jobb så raskt som mulig
- Jeg misliker sterkt at ansvaret blir skjøvet over på regjeringen, men jeg har ikke noe annet valg enn å avblåse streiken på grunn av fare for liv og helse, sier arbeids- og inkluderingsminister Marte Mjøs Persen.

I møtet med arbeids- og inkluderingsministeren er partene oppfordret til å gjenoppta arbeidet snarest mulig.

Fortsatt forsinkelser og kanselleringer
Til tross for at streiken nå er over, forventer SAS, Norwegian og Widerøe forsinkelser og innstillinger også i dagene og kanskje ukene som kommer. Det er mange fly som har stått på bakken og ikke fått de tekniske ettersyn og reperasjoner de må ha. Derfor vil det ta noe tid før alle fly igjen er klare til å brukes og settes inn i trafikk.

www.osloairports.com | luftfart- og reiselivsnyheter | 2007 - 2024
uten kommersiell tilknytning til Oslos lufthavner
bruk av KI i redaksjonen
om oss   nettsidekart