-->

28. februar 2023

Teknologi: Bruker VR mot flyskrekk

Tilbyr bruk av VR-briller på flyskrekkurs 📷 Brussels Airlines

Etter pandemi og lite reising, er det flere som nå vil ut å fly, men som sliter med flyskrekk. Belgiske Brussels Airlines tar i bruk ny teknologi, og prøver nå ut VR-briller på sine flyskrekkurs.
annonse


Nå som vi igjen vil ut å reise, søker også de med flyskrekk etter hjelp. Det belgiske flyselskapet Brussels Airlines har igjen, etter fire år, begynt å arrangere flyskrekkurs. Det som er nytt er bruken av VR (Virtual Reality), der deltagerne først virtuelt er med ombord i et fly og foretar en "reise" i trygge omgivelser, bak et sett VR-briller.
Og kurset gir gode resultater. 8 av 10 deltagere på disse kursene reiser ubekymret med fly etter å ha fullført kurset.

Ifølge Brussels Airlines har gjenåpningen ført til at et økende antall mennesker med flyskrekk nå søker hjelp, fordi de er i en situasjon hvor de ikke kan unngå å måtte reise med fly.

Det kan for eksempel være fordi de har barn som har begynt å studere i utlandet, at deltakelse på tjenestereiser er et krav fra arbeidsgiveren eller de har funnet en ny kjæreste som vil oppleve ulike reisemål rundt om i verden.

Tredelt kurs, med mulighet til å bruke Virtual Reality
Kurset til flyselskapet består av tre deler. Først gjennomføres et intervju med en adferdsterapeut fra The Human Link, samarbeidpartneren til Brussels Airlines, for å kartlegge hvor i reiseprosessen frykten inntreffer. Er det allerede i dagene før avreise, er det under avgang eller landing.

Bruker VR mot flyskrekk 📷 Brussels Airlines

Noen dager senere gjennomføres selve kurset. Deltagerne møter opp på hovedflyplassen Zaventem i Brussel der en pilot foredrar om luftfartens verden. Hvordan kommer et fly seg opp i luften og blir der, hva er egentlig turbulens osv.

Den andre halve dagen går med til konkrete øvelser med terapeuter for å håndtere følelsene passasjerene har når de er engstelige på en annen måte, basert på intervjuet de ga tidligere.

Så får deltagerne på kurset muligheten til frivillig å prøve seg på en rekke praktiske øvelser, hvor de skal ha på seg et Virtual Reality-headset, slik at de får følelsen av å være om bord i et fly.

Mye tyder på at den nye teknologien hjelper deltakerne til å håndtere frykten. Dette er  fordi VR-brillene gir ganske realistiske situasjoner som føles som virkeligheten for deltagerne. Mens man er trygt på jorden kan man jobbe med frykten sammen med adferdsterapautene og de andre kursdeltagerne.

Det sier psykolog og atferdsterapeut Marieke Impens fra The Human Link, som er med på å gjennomføre kurset, som er utviklet i samarbeid med Universitetet i Gent.

På kursets andre dag går deltagerne om bord i et ekte fly. Tre deltakere deler på en terapeut, som hjelper dem med å håndtere frykten på riktig måte, noe som vil programmere hjernen deres annerledes. De lærer å ta sine egne valg igjen, i stedet for å la frykt avgjøre disse valgene.

Ved å først "ha fløyet" bak et sett VR-briller har man erfart hva som møter en - før, under og etter den virkelige flyturen, og kan hvordan man takler forskjellige situasjoner underveis.

Etter å ha gjennomført disse kursene sier åtte av ti deltagere at de mer eller mindre er kvitt angsten for å fly, og at de greier å gjennomføre flyturer uten at frykten tar overhånd.

www.osloairports.com | luftfart- og reiselivsnyheter | 2007 - 2024
Uten kommersiell tilknytning til Oslo og Torp lufthavner
Enkelte artikler er laget med hjelp av KI,
og etterarbeidet av redaksjonen
om oss   nettsidekart