-->

9. juli 2023

Slik unngår du å få skadedyr hjem i bagasjen

Du bør ha kofferten mest mulig lukket og gjerne på en hylle når du er på ferie 📷 Illustrasjonsfoto

I fjor fikk nesten 10.000 nordmenn med seg skjeggkre eller veggedyr hjem fra ferie. Slik kan du unngå å ta med blindpassasjerene hjem.
annonse
GardenStore - Alt til hagen din!


Mindre enn halvparten av oss sjekker om det er veggedyr på steder der vi bor når vi er på reise, viser ferske tall Norstat har hentet inn på vegne av Frende.

- Kun 47 prosent sjekker hotellrommet eller leiligheten de bor i når de er ute og reiser. Det angrer mange på når de kommer hjem og småkrypene begynner å vise seg, sier Øren.

Antallet saker kryper oppover
Reiseaktiviteten har mye å si for problemene, viser tall fra Norsk Hussopp Forsikring. De samarbeider med de fleste forsikringsselskapene i Norge og så en kraftig nedgang i pandemiårene 2020 og 2021. Nå har det snudd.

SkadedyrAntall saker i 2022
Skjeggkre7298
Veggedyr2285
Kilde: FHI

Dette må du sjekke på tur
Det er i bagasjen folk får med seg krypene hjem. Så det beste du kan gjøre for å unngå dette er å ha kontroll på hva du gjør med kofferten din.

- Ikke legg bagasjen eller klærne oppå eller under hotellsenga di. Du bør også ha kofferten mest mulig lukket og gjerne på en hylle når du er på ferie, sier biolog i Norsk Hussopp Forsikring, Ragna Byrkjeland.

- Sjekk gjerne rundt senga og madrassen der du bor. Se etter mørke ekskrementflekker, det er et typisk tegn på veggedyr. Lommelykten på mobilen funker fint som hjelpemiddel, sier hun.

Skjeggkre blir gjerne oppdaget når du slår på lyset om natta. Da piler de av sted. De kan typisk også søke ly under ting på gulvet, så du oppdager dem når du løfter det bort.

- Hvis du finner spor etter skadedyr bør du gi beskjed til hotellet eller eieren av stedet du leier med en gang. Er du på hotell bør du få bytte rom, hvis det er mulig, sier Øystein Øren.

Når du kommer hjem
Hvis du er redd for at du kan ha fått med deg noen blindpassasjerer hjem i kofferten bør du gjøre noen grep før du pakker ut.

- Ikke pakk ut på senga eller stuegulvet, men gjør det for eksempel i badekaret, hvis du har det. Få alle klærne i vaskemaskinen og kjør dem helst på 60 grader. Hvis du har klær som ikke tåler det kan du legge dem i fryseren i tre døgn, sier Øystein Øren.

Norsk Hussopp Forsikring ber deg også sjekke PCen og laderen, hvis de har vært med reise.

- Mange har PCen i senga. Veggedyrene elsker varme og søker seg gjerne oppi tastaturet, inni ladeinnganger eller slikt. Derfor må disse også sjekkes hvis du tror du har fått med deg noe hjem, sier biolog Byrkjeland.

Skjeggkre kommer ofte inn i boliger fra emballasje også. Det kan være ting du har bestilt som har vært rundt i verden, eller noe du har kjøpt på ferie som du ikke pakket ut før du reiste hjem.

- Et godt tips er å pakke ut nye ting utendørs, eller å kaste emballasjen kjapt, sier Øystein Øren i Frende.

Slik bekjempes småkrypene
Det kan være vanskelig å vite hvor du skal begynne hvis du skal bekjempe småkrypene alene. Det kan også bli dyrt. En god reise- eller innboforsikring kan hjelpe deg med problemene.

- Vi har en ny metode for å bekjempe skjeggkre som først er kommet inn i en bolig. Den er mye mer effektiv enn den vi hadde før. Vi bekjemper dem med åte som sammen med godt renhold blir veldig effektivt. Vi har sett reduksjon i plagene på 90 prosent på 12 uker, i rekkehus, næringslokaler og boligblokker, sier Ragna Byrkjeland i Norsk Hussopp Forsikring.

Veggedyr er vanskeligere å bli kvitt og det er dyrt å få hjelp av profesjonelle.

- I snitt koster det mellom 30 000 og 50 000 kroner å bekjempe veggedyr. Jo lenge du venter med behandlingen, jo større blir problemet, sier Byrkjeland.

www.osloairports.com | luftfart- og reiselivsnyheter | 2007 - 2024
uten kommersiell tilknytning til Oslos lufthavner
bruk av KI i redaksjonen
om oss   nettsidekart