-->

15. juli 2024

Flyetikette på norsk: Armlenekrig og stillhetens kunst

Nordmenn mener de har krav på begge armlenene i midtsetet 📷 wikimedia

Finnair-undersøkelse avslører: Nordmenn krever armlenene for midtsetet og foretrekker stillhet på flyet. Nordiske naboer viser andre tendenser.
annonse


En fersk undersøkelse utført av Finnair kaster lys over nordiske reisendes holdninger til flyetikette, med spesielt fokus på armlene-eierskap og sosial interaksjon ombord. Resultatene viser at nordmenn skiller seg markant ut fra sine nordiske naboer på flere områder.

Nordmenn hevder midtsetets rettigheter
Et av de mest oppsiktsvekkende funnene er nordmenns sterke meninger om armlene-eierskap. Hele 34 prosent av norske respondenter mener at passasjeren i midtsetet har krav på begge armlenene. Dette står i sterk kontrast til finner, dansker og svensker, hvor bare 9-12 prosent deler denne oppfatningen.

Armlenediplomati på tvers av Norden
Interessant nok er "først til mølla"-prinsippet det minst populære alternativet for armlenefordeling i alle de nordiske landene. Bare 4-5 prosent av respondentene støtter denne tilnærmingen.

Robert Lönnblad, markedssjef i Finnair, kommenterer:

 - Det er fascinerende å se hvordan nordboerne tar armlenediplomati på største alvor. Vi i Finnair streber etter å sikre en behagelig reise for alle passasjerer, uavhengig av deres personlige meninger om armlenet.

Nordmenn minst sosiale i luften
Undersøkelsen avdekker også interessante forskjeller i sosial atferd under flyreiser. Nordmenn fremstår som de minst sosiale blant de nordiske nasjonalitetene. Kun 34 prosent av eldre nordmenn sier de gjerne initierer samtaler med medpassasjerer, sammenlignet med 40-42 prosent i de andre nordiske landene.

Generasjonsforskjeller i sosial interaksjon
Blant yngre nordmenn (18-29 år) foretrekker over halvparten stillhet fremfor samtale med naboen. De eldre aldersgruppene viser seg å være mer sosialt innstilte, med 32-40 prosent som er åpne for samtaler.

Lönnblad understreker Finnairs tilnærming til denne mangfoldigheten:

 - Vi verdsetter denne variasjonen og streber etter å skape et miljø der alle kan føle seg komfortable, enten de ønsker å trekke seg tilbake eller starte en samtale.

Fakta fra undersøkelsen:

Beste køkultur ved flyreiser
  • I Norge svarte 35% at de synes landet har den beste køkulturen, sammen med Danmark som fikk tilsvarende svarprosent
Favorittdrikke under flyreiser
  • Vann er den mest populære drikken i alle de nordiske landene, med 36% av respondentene i Norge som valgte dette. 23 % oppgir at de foretrekker brus, og 11 % foretrekker kaffe eller te
Oppførsel ombord
  • Å være høflig mot flypersonalet og medpassasjerer er mest verdsatt blant alle landene. Yngre passasjerer (18-49 år) verdsetter bruk av hodetelefoner for personlig underholdning mer enn eldre passasjerer, med 68% av de yngre som prioriterer dette
Sosial interaksjon på flyet
  • De yngre aldersgruppene (18-29 og 30-49 år) er mer tilbøyelige til å holde seg for seg selv sammenlignet med eldre grupper (49-64 og 65-79 år)
  • De eldre aldersgruppene (49-64 og 65-79 år) er mer sosialt innstilt: I Danmark initierer 42 % av de eldre ofte samtaler. I Sverige er tallet 40 %, i Finland 42 %, og i Norge 34 %.
  • I Sverige og Norge er menn mer tilbøyelige til å starte samtaler enn kvinner
Armleneregler
  • I Norge mener 34 % at personen i midtsetet har rett til begge armlenene, mot 9 % i Finland, 10 % i Danmark og 12 % i Sverige
  • 38 % av finnene, 32 % av danskene, og 31 % av svenskene mener at armlenene bør deles, sammenlignet med 25 % i Norge
  • "Førstemann til mølla"-prinsippet får minimal støtte med 4 % i Sverige, Norge og Finland, og 5 % i Danmark

Artikkelen er laget med hjelp av KI, og etterarbeidet av redaksjonen 

www.osloairports.com | luftfart- og reiselivsnyheter | 2007 - 2025
uten kommersiell tilknytning til Oslos lufthavner
bruk av KI i redaksjonen
om oss   nettsidekart