Norske og europeiske piloter advarer mot enpilotflyvninger, som de mener vil true flysikkerheten og øke risikoen for menneskelige feil. Kan bli en realitet allerede i 2027.
annonse
Europeiske piloter har samlet seg for å protestere mot forslaget om enpilotflyvninger, en idé som har fått økende oppmerksomhet i luftfartsindustrien. Under slagordet "En betyr ingen" argumenterer pilotene for at fjerning av andrepiloten vil kompromittere flysikkerheten og øke arbeidspresset på den gjenværende piloten.
Pilotforeningene hevder at tilstedeværelsen av to piloter i cockpiten er avgjørende for å håndtere komplekse situasjoner, fatte kritiske beslutninger og opprettholde sikkerhetsstandarder. De understreker at samarbeidet mellom to piloter er en nøkkelfaktor for å sikre passasjerenes trygghet.
Kampanjen fremhever også bekymringer knyttet til økt arbeidsbelastning, stress og utmattelse for den enkelte piloten. Pilotene advarer om at enpilotoperasjoner kan føre til redusert situasjonsbevissthet og økt risiko for menneskelige feil.
Hvem vil ha enpilotflyvninger?
Flyselskaper og flyprodusenter som Airbus og Dassault presser på for å innføre enpilotoperasjoner. Flyselskapene ønsker spesielt å erstatte piloter med automatisering for å redusere personalkostnader og potensielt øke fortjenesten. Dette tjener deres kommersielle interesser, men vil ikke gjøre flyreiser billigere for passasjerene. Hvis flyprodusentene får det som de ønsker, kan de levere fly, beregnet for enpilotoperasjoner, allerede i 2027.
🎬 European Cockpit Association
Luftfartsorganisasjoner og fagforeninger oppfordrer nå myndigheter og flyselskaper til å prioritere sikkerhet fremfor potensielle kostnadsbesparelser. De ber om en grundig vurdering av de langsiktige konsekvensene før eventuelle endringer i bemanningskravene for cockpiten implementeres.
Norske piloter deler denne bekymringen og støtter kampanjen mot enpilotflyvninger. Norsk Flygerforbund mener at en slik endring vil sette både passasjerer og besetning i fare, og understreker viktigheten av å opprettholde dagens sikkerhetsstandarder for å sikre trygg luftfart
Artikkelen er laget med hjelp av KI, og etterarbeidet av redaksjonen