Får bot for urimelige avgifter på håndbagasje 📷 Norwegian |
Spanske myndigheter bøtelegger flere lavprisselskap, inkludert Norwegian, for urimelige avgifter på håndbagasje.
annonse
Spanske forbrukermyndigheter har ilagt flere lavprisselskaper millionbøter for det de kaller "urimelige" avgifter for håndbagasje. Totalt er det snakk om bøter på 178 millioner euro for fem flyselskap, inkludert kjente navn som Ryanair og EasyJet.
Forbrukerdepartementet i Spania hevder at selskapenes praksis med å ta betalt for håndbagasje som overstiger visse mål, er i strid med spansk lov. Denne loven fastslår at passasjerer har rett til å ta med seg personlige eiendeler om bord uten ekstra kostnad.
Ryanair, som er det selskapet som har fått den største boten på 107 millioner euro, har uttalt at de vil anke avgjørelsen. Selskapet mener deres bagasjepolitikk er tydelig og gir kundene valget mellom en lav billettpris uten håndbagasje eller en noe høyere pris med inkludert håndbagasje.
Lengre ned i artikkelen kan du se hvor mye hvert selskap må ut med
Norwegian
Lavprisselskapet Norwegian er også rammet av bøteleggingen og må betale 1.6 millioner euro, eller 18.4 millioner norske kroner. Dette viser at de spanske myndighetenes tiltak ikke bare er rettet mot spanske eller britiske selskaper, men omfatter flere europeiske aktører i lavprissegmentet.
Spanske myndigheter understreker at håndbagasje er en grunnleggende passasjerrettighet og ikke noe flyselskapene kan ta betalt for. De mener at praksisen med å kreve ekstra betaling for håndbagasje er villedende markedsføring og strider mot god forretningsskikk.
Denne avgjørelsen kan få betydelige konsekvenser for lavprisselskapenes forretningsmodell, som ofte er avhengig av tilleggsinntekter fra bagasjeavgifter og andre ekstratjenester. Det gjenstår å se om andre europeiske land vil følge Spanias eksempel og granske flyselskapenes bagasjepolitikk nærmere.
Totalt har spanske myndigheter delt ut bøter for 179 millioner euro, drøyt to milliarder norske kroner, og de er fordelt slik:
- Ryanair - 107.7 millioner euro - 60.2% av bøtene som er delt ut
- Vueling - 39.2 millioner euro - 21,2% av bøtene
- easyJet - 29 millioner euro - 16.6% av bøtene
- Volotea - 1.19 millioner euro - 0.67% av bøtene
- Norwegian - 1.6 millioner euro - 0.90% av bøtene
Artikkelen er skrevet med hjelp av KI, og etterarbeidet av redaksjonen