-->

21. desember 2024

Når sekundene teller

Dette kan skille mellom godt og fatalt utfall ved evakuering 📷 Sidhart Sabu/ Unsplash

Å følge med på sikkerhetsdemonstrasjonen og beskjeder fra besetningen kan være avgjørende for utfallet av en evakuering.
annonse


Torsdag ble det dramatisk da et Norwegian-fly endte landingen utenfor rullebaneenden på Molde Lufthavn. Ingen ble alvorlig skadet, og bilder fra media tyder på at evakueringen ble gjennomført effektivt. Passasjerene ser i stor grad ut til å ha fulgt sikkerhetsprosedyrer ved å la håndbagasjen bli igjen.

Hendelsen, som skal undersøkes nærmere, minner oss om viktigheten av sikkerhetsrutiner og hvordan passasjerer forholder seg til beskjeder fra besetningen i nødsituasjoner. Det som forklares i sikkerhetsdemonstrasjonen kan fort bli forskjellen mellom et godt og fatalt utfall.

Liknende hendelser
Hendelsen ved Molde lufthavn har paralleller til en enda mer dramatisk hendelse fra januar i år, da et Japan Airlines-fly tok fyr etter en kollisjon på Tokyo Haneda lufthavn. Flyet, som hadde 300 passasjerer om bord, ble raskt evakuert, og samtlige overlevde. Det skyldtes blant annet at passasjerene fulgte kabinpersonalets instruksjoner og lot bagasjen bli igjen, noe som hindret forsinkelser i en akutt situasjon.

– Hendelser som disse viser hvor avgjørende det er å prioritere sikkerhet og lytte til mannskapets beskjeder. Slike eksempler gir oss verdifulle lærdommer som er viktige å ta med seg, sier leder John Kristoffersen i Norsk Flygerforbunds flysikkerhetskomite.

Det er fortsatt ukjent hva som var årsaken bak hendelsen i Molde. Besetningen fortjener likevel ros for å ha taklet den dramatiske og uforutsette situasjonen, og for å ha evakuert et nær fullsatt fly, uten at noen kom til skade. De første meldingene tyder på at det ble gjort effektivt, og besetningens innsats har trolig spilt en viktig rolle for et godt utfall.

Sikkerhet først: Viktige påminnelser til passasjerer
Hendelser hvor mange passasjerer har blitt evakuert under dramatiske omstendigheter, viser hvor viktig det er for utfallet at passasjerer kjenner sikkerhetsprosedyrene og lar baggasje ligge igjen under evakuering. Norsk Flygerforbund oppfordrer passasjerer til å huske følgende:
  • La bagasjen ligge: Håndbagasje kan blokkere midtgangen, nødutganger og forsinke evakueringen.
  • Ha på sko under avgang og landing: Med sko på er man bedre forberedt for å måtte evakuere, spesielt i kaldt vær.
  • Følg med på sikkerhetsdemonstrasjonen: Ta ut ørepropper, og følg med. Selv om du har sett den før, er det lurt å få en oppfrisking av viktige prosedyrer og bruk av nødutstyr.
  • Lytt til besetningen: Kabinpersonalet har spesialtrening i nødsituasjoner, og deres instruksjoner er nøkkelen til å sikre en trygg og effektiv evakuering.

For tidlig å spekulere
- Det er viktig å understreke at vi ikke kjenner årsaken til hendelsen i Molde. Nå må vi avvente undersøkelsene fra havarietterforskerne før det trekkes noen konklusjoner, og ekspertene må få ro til å finne ut hva som skjedde. Det viktigste nå er at vi alle lærer av denne typen hendelser og fortsetter å prioritere sikkerhet, sier John Kristoffersen i en pressemelding.

Denne typen hendelser minner oss om at flysikkerhet er et felles ansvar, hvor det er viktig at passasjerene følger beskjeder som blir gitt. Når passasjerer og besetning samarbeider, kan liv reddes – slik vi har sett både i Molde og i Tokyo.

- Å kjenne til nødutstyr og sikkerhetsprosedyrene som gjennomgås i sikkerhetsdemonstrasjonen, koster deg ikke mange minutter som passasjer. Og det er helt avgjørende for å sikre en trygg flyreise for deg selv og dine medpassasjerer, understreker Kristoffersen.

Sikkerhetssystemer ved flyplassene
Samtidig demonstrerer gårsdagens hendelse en annen utfordring ved de norske flyplassene, hvor mange rullebaner både starter og slutter i fjæresteinene. I går klarte pilotene å få stanset flyet noen meter før vannet, men marginene har vært små. For å øke sikkerheten dersom noe liknende skulle skje igjen, har Norsk Flygerforbund lenge argumentert for at flere flyplasser bør få installert såkalt Engineered Materials Arrestor System (EMAS).

EMAS består av moduler som settes sammen og skal stoppe fly når de går utenfor baneenden. Underlaget kollapser noen centimeter, og det kan sammenliknes med å kjøre i gjørme eller synke ned i sand. Systemet er installert på flyplasser over hele verden og har bidratt til å redusere risikoen. Her til lands finnes EMAS imidlertid kun ved Kristiansand lufthavn Kjevik.

- EMAS vil kunne hindre fly å havne i vann eller ulendt terreng ved uhell. Det vil redusere sjansene for at fly blir skadet, begynner å brenne, og det vil dermed redusere risikoen for skader og at liv går tapt. I tillegg blir det ingen, eller små skader på flyet. Norsk Flygerforbund har i lang tid ønsket dette sikkerhetsfremmende tiltaket på plass på flere norske flyplasser, sier John Kristoffersen.

Artikkelen er skrevet med hjelp av KI, og etterarbeidet av redaksjonen

www.osloairports.com | luftfart- og reiselivsnyheter | 2007 - 2025
uten kommersiell tilknytning til Oslos lufthavner
bruk av KI i redaksjonen
om oss   nettsidekart