-->

17. april 2025

Boeing flyr høyt – tross motvind og tolltrusler

I mars leverte Boeing 41 kommersielle fly, av disse var 33 fly av typen 737 MAX 📷 Boeing

Boeing øker leveranser og fyller ordreboken, til tross for produksjonsproblemer, tolltrusler og internasjonal usikkerhet.
annonse


Til tross for et krevende år preget av streik, leveranseproblemer og skjerpet granskning fra amerikanske myndigheter, viser Boeing tegn til å være på vei tilbake i normalt gir. Nye tall fra den amerikanske flyprodusenten viser en markant økning i leveranser og ordre, og selskapet planlegger ytterligere produksjonsøkning i årene fremover.

I mars leverte Boeing 41 kommersielle fly, en økning på hele 41 prosent sammenlignet med samme måned i fjor. Av disse var 33 fly av typen 737 MAX – Boeings mest populære modell. Samtidig mottok selskapet bestillinger på 163 nye fly, noe som markerer en kraftig vekst sammenlignet med tidligere måneder i år.

Optimisme tross alt
Selskapet har den siste tiden stått overfor betydelige utfordringer, blant annet en fagforeningsstreik, flaskehalser i leveransekjeden og streng kontroll fra det amerikanske luftfartstilsynet FAA. Likevel ser det nå ut til at produksjonen er i ferd med å stabilisere seg. Målet er å øke produksjonen av 737 MAX til rundt 50 fly per måned innen 2026.

– Jeg presser ikke mine ansatte til å jobbe raskere. Jeg vil at de skal gjøre det riktig, uttalte konsernsjef Kelly Ortberg under en nylig høring i den amerikanske Senatet.

Stabile leveranser – og store bestillinger
I løpet av årets tre første måneder har Boeing levert totalt 130 fly, hvorav 104 var 737 MAX. Dette er en økning fra 83 fly i samme periode i fjor. Leveransene inkluderer også 13 fly av typen 787 Dreamliner og stabile månedlige leveranser av både 767 og 777, inkludert frakt- og tankfly.

Bestillingslisten er også fyldig. BOC Aviation la nylig inn en storbestilling på 50 MAX-fly, Japan Airlines bestilte 17 fly, og Korean Air har bestilt både 20 777X og 20 787. I tillegg har FedEx lagt inn ordre på åtte 777-fraktfly.

Ordreboken til Boeing vokste dermed fra 5 528 ved utgangen av februar til 5 648 i slutten av mars.

Tolltrusler gir usikkerhet
Selv om Boeing foreløpig ikke ser noen direkte konsekvenser av de nye amerikanske tollavgiftene, skaper situasjonen uro i markedet. Selskapet mener selv at det er godt rustet, med sterke bånd til amerikanske leverandører og store lagre. Samtidig understreker Ortberg at frihandel er avgjørende:

– 80 prosent av våre kommersielle fly går til kunder utenfor USA. Frihandel er svært viktig for oss, sa han under en høring i Kongressen.

Samtidig rapporteres det at kinesiske myndigheter har gitt ordre om å stanse alle leveranser og kjøp av Boeing-fly og flydeler som følge av tollpolitikken – en utvikling som kan få stor betydning for det globale flymarkedet.

Artikkelen er skrevet med hjelp av KI, og etterarbeidet av redaksjonen

www.osloairports.com | luftfart- og reiselivsnyheter | 2007 - 2025
uten kommersiell tilknytning til Oslos lufthavner
bruk av KI i redaksjonen
om oss   nettsidekart