-->

1. mai 2025

SAS: Over 1 million flyseter borte fra Skandinavia

1.2 millioner seter borte fra Skandinavia 📷 illustrasjonsfoto

Skandinavisk luftfart har fått en hard smell: Over én million flyseter borte etter luftrom-stenginger og økende global uro.
annonse


En fersk rapport fra flyselskapet SAS viser at Skandinavia har mistet mer enn 1,2 millioner avreisende flyseter i 2024 sammenlignet med nivåene før pandemien. Årsaken pekes hovedsakelig på stengte luftrom over Belarus, Russland og Ukraina. Geopolitisk uro i Asia og Midtøsten har også bidratt til nedgangen.

Rapporten, som er den første utgaven i en ny publikasjonserie kalt SAS Aviation Insight, fremhever hvordan disse restriksjonene særlig rammer europeiske flyselskaper. Vestlige selskaper, som ikke har tilgang til russisk luftrom, opplever større passasjertap enn flyselskaper som fortsatt kan fly gjennom området.

Tidligere effektive ruter mellom Skandinavia og Asia har blitt betydelig lengre og dyrere å operere. Eksempelvis har ruten mellom København og Shanghai fått opptil to timer lengre flytid hver vei etter at russisk luftrom ble stengt. Dette fører til økt drivstofforbruk, lavere effektivitet for fly og mannskap, høyere driftskostnader og redusert fraktkapasitet – faktorer som svekker konkurransekraften til europeiske aktører.

– Så lenge russisk luftrom forblir stengt, vil denne ubalansen vedvare. Vi er fortsatt forpliktet til å knytte Skandinavia til Asia, men bransjen trenger like konkurransevilkår for å sikre bærekraft, rettferdig konkurranse og pålitelig forbindelser for kundene våre, sier Mads Brandstrup Nielsen, Senior Vice President Public Affairs i SAS.

Færre ruter til Asia – kinesiske selskaper øker kapasiteten
Den reduserte tilgangen til Asia merkes i rutetilbudet. SAS bekrefter at de ikke vil tilby direkteflygninger til Kina i 2025. Samtidig øker kinesiske selskaper sin kapasitet på samme strekninger, noe som illustrerer de ulike konkurransevilkårene.

Til tross for utfordringene planlegger SAS å åpne en ny rute til Seoul i september 2025. Ruten forventes å være konkurransedyktig selv med dagens overflyvningsrestriksjoner, ettersom alle flyselskaper møter lignende driftsforhold på denne strekningen.

Konsekvenser for frakt og reiseliv
Rapporten peker også på at luftfrakt mellom Europa og Asia er rammet. Lengre flyruter gir redusert fraktkapasitet og høyere kostnader, noe som påvirker handel og logistikk. Samtidig har færre direkteflygninger ført til nedgang i både forretningsreiser og turisme, med økonomiske følger for de skandinaviske landene.

SAS undersøker nå alternative ruter og partnerskap for å redusere konsekvensene av det stengte luftrommet. Flyselskapet investerer også i drivstoffeffektive fly og ny teknologi for å sikre langsiktig bærekraft og konkurranseevne.

Artikkelen er skrevet med hjelp av KI, og etterarbeidet av redaksjonen 


www.osloairports.com | luftfart- og reiselivsnyheter | 2007 - 2025
uten kommersiell tilknytning til Oslos lufthavner
bruk av KI i redaksjonen
om oss   nettsidekart