-->

FG



14. juli 2025

Du merker dem ikke før det kryper i senga hjemme

Brun smuss og svarte flekker? Du deler seng med blodsugere 📷 VIS Forsikring

Hver sommer følger tusenvis av veggedyr med nordmenn hjem fra ferie. De er små, blodtørstige – og kan koste deg titusenvis å bli kvitt.
annonse

Kort oppsummert
  • Rundt 2500 nordmenn får veggedyrangrep hvert år.
  • Veggedyr etterlater ekskrementflekker og suger blod.
  • De skjuler seg i senger, PC-er og ladere på reise.
  • Å fjerne dem profesjonelt kan koste opptil 50 000 kr.

Hver sommer blir tusenvis av nordmenn ufrivillig vertskap for små, blodsugende blindpassasjerer. Veggedyrene er tilbake – og de bryr seg verken om passkontroller eller hotellstandard. De gjemmer seg i madrasser, stikkontakter, PC-ladere og klær, og blir gjerne med deg hjem uten at du merker det før det er for sent.

– Veggedyr kan være et mareritt å bli kvitt, og det er faktisk vår egen feil at de blir med hjem, sier fagsjef for bygning i Frende Forsikring, Lill Cecilie Bjørndal Klementsen. – Hadde vi hatt bedre sjekkerutiner, hadde skadetallene vært lavere. Så enkelt er det.

Tall fra Folkehelseinstituttet viser at det de tre siste årene har blitt rapportert rundt 2500 veggedyrsaker årlig i Norge. Tallene holder seg stabilt høye, og ifølge forsikringsselskapene er det reiser som er den klart største smittekilden.

– Disse dyrene er reiseglade blindpassasjerer, og det er skadedyret vi oftest kobler til feriereiser, sier Ragna Byrkjeland, fagsjef i VIS Forsikring, som er spesialister på biologiske skader.

En Norstat-undersøkelse gjort for Frende viser at én av fem nordmenn har oppdaget skadedyr på hotellrommet sitt. Likevel svarer hele halvparten at de ikke sjekker rommet for uønskede kryp før de legger seg til å sove. Det er en unnlatelsessynd som kan koste dyrt – både økonomisk og psykisk.

– Det blir rett og slett for slapt å ikke sjekke. Det tar ett minutt, og da vet du om rommet er infisert eller ikke, sier Klementsen. Hun anbefaler å sjekke rundt senga og madrassen, og se etter mørke ekskrementflekker – et typisk tegn på veggedyr. Bruk gjerne lommelykten på mobilen.

Veggedyr er nemlig ikke bare ekle – de er kostbare. Profesjonell bekjempelse koster i snitt mellom 30 000 og 50 000 kroner. I tillegg kan de være ekstremt vanskelige å bli kvitt. Jo lenger du venter, jo større og mer ubehagelig blir problemet.

– Forebygging er den klart billigste bekjempelsen, sier Byrkjeland i VIS. Hun forteller at økt bevissthet trolig har hjulpet noe – før pandemien var det årlig rundt 3000 saker. Men fortsatt kommer de fleste sakene først etter ferien, i august, september og oktober.

– Det er da folk merker at de ikke reiste alene hjem. Det tar tid før veggedyrene får etablert seg og formert seg nok til å bli synlige. Derfor er det viktig å gjøre en innsats allerede i sommer, sier Klementsen.

Når du kommer hjem fra ferie, er det ikke bare å hive kofferten på senga og pakke ut som vanlig.

– Unngå å åpne bagasjen på senga eller stuegulvet. Har du badekar, bruk det som pakkesone. Vask alle klær på 60 grader, og klær som ikke tåler det, bør legges i fryseren i minst tre døgn, sier hun.

Og det stopper ikke der. Byrkjeland i VIS minner om at også teknologien din kan være infisert.

– Mange har PCen i senga på ferie. Veggedyrene elsker varme og trekker gjerne inn i tastaturer, ladeinnganger og elektronikk. Sjekk PC og lader nøye om du mistenker at noe har blitt med hjem.

En umerkelig bagatell i en feriekoffert kan med andre ord utvikle seg til et kløende, krypende mareritt i høstmørket. Og da er det for sent å angre på at du ikke brukte det ene minuttet på hotellrommet.


www.osloairports.com | luftfart- og reiselivsnyheter | 2007 - 2025
uten kommersiell tilknytning til Oslos lufthavner
bruk av KI i redaksjonen
om oss   nettsidekart