-->

FG



4. juli 2025

EU slår ned på håndbagasje-gebyrene

EU vil gjøre håndbagasje gratis – flyselskapene frykter kaos 📷 illustrasjonsfoto

EU har varslet nye regler som skal forby flyselskaper å kreve ekstra betaling for håndbagasje. Målet er å skape tydeligere og mer rettferdige priser for passasjerer. Men flyselskapene advarer om økte billettpriser og utfordringer i kabinen.
annonse

Kort oppsummert
  • EU vil forby flyselskap å ta betalt for vanlig håndbagasje.
  • Målet er mer åpenhet og rettferdighet for reisende i Europa.
  • Flyselskaper som Ryanair og Wizz Air er sterkt kritiske.
  • Endringen kan føre til høyere billettpriser og mer trengsel i kabinen.

Håndbagasje skal være gratis, mener EU – flyselskapene protesterer

Det kan bli slutt på å måtte betale for å ta med en liten koffert om bord på fly i Europa. EU har varslet et lovforslag som skal forby gebyrer på standard håndbagasje, så lenge bagasjen oppfyller rimelige størrelses- og vektkrav og får plass i bagasjehyllen over setet.

Tiltaket kommer etter økende klager fra forbrukerorganisasjoner, reisebyråer og reisende, som mener gebyrene er forvirrende og urettferdige. I dag kan en billett tilsynelatende koste 199 kroner, men totalprisen dobles når man legger til en vanlig håndbagasje.

En jungel av regler og gebyrer
– Det er på tide med tydelige regler som sikrer at det er mulig å sammenligne priser mellom flyselskaper, sier en EU-kilde til BBC Travel. Mange reisende har opplevd at en ryggsekk som er gratis hos ett selskap, koster ekstra hos et annet.

Det finnes per i dag ingen enhetlig standard for hva som regnes som "gratis" håndbagasje. Enkelte lavprisselskaper, som Ryanair og Wizz Air, tillater kun en liten veske under setet inkludert i laveste billettkategori, mens koffert i kabinstørrelse ofte koster ekstra.

EU-kommisjonen ønsker at håndbagasje som får plass i kabinen skal være inkludert i prisen – i tråd med en avgjørelse fra EU-domstolen allerede i 2014, som slo fast at slik bagasje er en «nødvendig del av reisen».

Dette er flyselskapenes bagasjeregler i dag 

Lavprisselskapene advarer: – Dette vil skade de reisende
Flyselskapene reagerer kraftig på forslaget. Ryanair, som har gjort gebyrer til en sentral del av forretningsmodellen, mener EU griper inn i en velfungerende markedsmekanisme.

– Dette vil tvinge oss til å inkludere kostnaden for bagasje i alle billettpriser. Det betyr høyere priser for passasjerer som i dag reiser med bare en liten veske, sier en talsperson for selskapet.

Wizz Air uttaler at fleksible valg og konkurransedyktige priser er mulig nettopp fordi bagasje og andre tillegg er valgfritt.

Også bransjeorganisasjonen Airlines for Europe, som representerer selskaper som EasyJet og Lufthansa, advarer om at standardisering av håndbagasje-regler kan føre til økt press på kabinplass og flere forsinkelser ved boarding.

Mer kaos i kabinen?
En annen utfordring flyselskapene trekker frem er praktiske konsekvenser i flykabinen. Hvis alle passasjerer får med større håndbagasje, kan det oppstå plassmangel og forsinkelser ved ombordstigning – særlig på fulle avganger.

– Det er ikke nok plass til 180 kabinkofferter på et fly med 180 seter, sier en anonym kabinansatt i en kommentar.

Dette kan føre til at flyselskapene i større grad må ta håndbagasje inn i lasterommet – noe som igjen kan føre til ekstraarbeid, kostnader og potensielt mer stress for både passasjerer og mannskap.

Håper på felles regler innen 2026
Den nye reguleringen er fortsatt under behandling, men flere i EU-parlamentet har allerede støttet forslaget. Målet er at endringen skal tre i kraft innen utgangen av 2026. Det gjenstår likevel diskusjoner om hvilke dimensjoner og vektgrense som skal gjelde, samt hvordan reglene skal håndheves.

Forbrukergrupper ønsker også at informasjonen om bagasje skal være tydeligere ved billettkjøp, uansett hvilken flyplass eller nettside man bruker. EU vurderer derfor en egen merkeordning eller krav til tydelig merking i bestillingsprosessen.

Vi bruker KI i skrivearbeidet, artikkelen kontrolleres av redaksjonen før publisering

www.osloairports.com | luftfart- og reiselivsnyheter | 2007 - 2025
uten kommersiell tilknytning til Oslos lufthavner
bruk av KI i redaksjonen
om oss   nettsidekart