![]() |
Har beslaglagt over 4000 av dem på Gardermoen hittil i år 📷 Avinor |
Nesten 4000 powerbanker er hittil i år beslaglagt på Oslo lufthavn fordi de lå i innsjekket bagasje – en alvorlig trussel mot flysikkerheten.
annonse
Kort oppsummert
- Nesten 4000 powerbanker er beslaglagt på Oslo lufthavn hittil i år.
- Feilpakking av batterier bryter loven og setter liv i fare.
- Litiumbatterier kan selvantenne og må aldri sjekkes inn, men oppbevares/ fraktes i håndbagasjen.
- Alikevel - ikke alle powerbanker er lovlige i håndbagasjen – sjekk reglene.
Powerbanker er praktiske – men feilpakket kan de bli livsfarlige. Oslo lufthavn har så langt i år beslaglagt nærmere 4000 powerbanker fra innsjekket bagasje, og på landsbasis er tallet over 8000. Den tilsynelatende uskyldige mobilenheten skjuler en eksplosiv risiko – bokstavelig talt.
– Litiumbatterier er selvantennelige og kan produsere sin egen oksygen når de brenner. Det gjør dem ekstremt vanskelige å slukke, sier Njål Ladstein, sjef for samfunnssikkerhet i Avinor.
Derfor er reglene krystallklare: Powerbanks skal aldri pakkes i innsjekket bagasje. Likevel blir det daglig funnet batterier i koffertene som ruller gjennom røntgenmaskinene i bagasjeanlegget. De blir rutinemessig konfiskert og kastet – uten kompensasjon til passasjeren.
Men konsekvensene er langt mer alvorlige enn tapte eiendeler.
– Plasserer man et litiumbatteri i innsjekket bagasje, utsetter man både seg selv og alle andre om bord for enorm fare. Hvis det tar fyr i lasterommet, kan det få katastrofale følger, sier Ladstein.
Avinor advarer om at det ikke bare er powerbanker som feilpakkes. Også farlig gods som propangass og brennbare væsker – som primus – blir med jevne mellomrom forsøkt sendt med fly i strid med reglene.
– Når du sjekker inn bagasje, inngår du en kontrakt med flyselskapet. Du bekrefter at du ikke frakter farlig gods. Hvis du likevel har en powerbank i kofferten, bryter du både kontrakten – og loven, forklarer Ladstein.
Ikke alt er lov – selv i håndbagasjen
Selv om powerbanker hører hjemme i håndbagasjen, betyr ikke det at alle typer er tillatt.
– SAS og Norwegian tillater powerbanker opp til 100 watt-timer (wh). Hvis batteriet er mellom 100 og 160 wh, kreves spesiell tillatelse. Er du i tvil, må du sjekke med flyselskapet, sier Ladstein.
Les også: Widerøe forbyr bruk av powerbank om bord
I tillegg har flere norske flyselskaper nå forbudt bruk av powerbanker om bord, nettopp av hensyn til sikkerheten.
– Vi ønsker overhodet ikke å kaste folks eiendeler. Hvis passasjerene bare setter seg inn i reglene før de reiser, er det en vinn-vinn-situasjon, sier Ladstein til slutt.
I tillegg har flere norske flyselskaper nå forbudt bruk av powerbanker om bord, nettopp av hensyn til sikkerheten.
– Vi ønsker overhodet ikke å kaste folks eiendeler. Hvis passasjerene bare setter seg inn i reglene før de reiser, er det en vinn-vinn-situasjon, sier Ladstein til slutt.
Vi bruker KI i skrivearbeidet, artikkelen kontrolleres av redaksjonen før publisering