-->

16. september 2007

Biometrisk innsjekk på alle norske flyplasser

SAS åpnet denne uken for biometrisk innsjekk, med fingeren, fra Haugesund lufthavn Karmøy. Dette er den sjette flyplassen som tilbyr dette systemet i Norge, og SAS satser på å ha systemet på plass ved alle norske flyplasser innen utgangen av oktober 2007.


Det var i slutten av mai i år Datatilsynet sa ja og ga endelig tillatelse til innsjekk ved hjelp av ditt fingeravtrykk. Norske myndigheter har pålagt flyselskapene å kontrollere alle som skal sjekke inn bagasje. SAS Norge skal ikke sjekke identiteten din, men er pålagt å sjekke at der er samme person som leverer baggasjen, som også går ombord i flyet. Det er her SAS Norge har foreslått å bruke biometri, eller fingeravtrykkslesere, for en raskere kontroll.

Dette blir et tilbud til de reisende, ikke et pålegg. de som heller vil vise legitimasjon kan gjøre det. I Sverige har dette blitt en suksess, hele 98% av de reisende velger dette alternativet. Hos SAS koples ikke bildet av fingeravtrykket mot noe register. Bildet som tas ved utgangen sammenlignes kun mot bildet som ble tatt av fingeren da passasjeren leverte bagasjen. Når reisen er avsluttet slettes hele filen med bildene av fingreren. Bildet lagres aldri i noe register.

Slik fungerer det:
  • Sjekk inn via automat, internett eller sms


  • Levér din bagasje ved på bagasjeinnleveringen og legg fingeren på leseren.


  • Når du går ombord, legg samme finger på leseren ved gaten, som ved bagasjeinnleveringen.


  • Matchingen skjer og du og din bagasje er med på samme fly.


  • Informasjonen slettes automatisk når flyet har landet.

SISTE: (28. oktober 2008 kl. 14:53)

Det er nå montert lesere for biometri ved samtlige flyplasser i Norge der SAS opererer, med unntak av Oslo Lufthavn Gardermoen, der er slike lesere på plass om noen uker. I første omgang er det bare mulig å benytte biometrisk innsjekk på innlandsflyvninger.


www.osloairports.com | luftfart- og reiselivsnyheter | 2007 - 2023
Uten kommersiell tilknytning til Oslo og Torp lufthavner
Enkelte artikler er laget med hjelp av en KI-tjeneste fra OpenAi,
og etterarbeidet av redaksjonen
om oss   nettsidekart