-->

30. september 2007

Gardermoen størst på taxfree

Taxfreesalget til Travel Retail Norway (TRN) går så det suser, og aller best går det på Gardermoen. TRN driver døgnåpne butikker i Oslo, Trondheim, Bergen, Stavanger og Kristiansand.

1. juli 2005 åpnet salg av taxfreevarer ved ankomst, her til lands, men selv ikke de mest optimistiske hadde trodd på en slik suksess, ankomstbutikkene er klart de som har vokst mest, med hele 38% på landsbasis denne sommeren. TRN vil ikke ut med tall for den enkelte butikk, men sier at samlet omsetning i år ventes å bli på ca 2,7 milliarder kroner, noe som er en oppgang på 20% i forhold til i fjor. men TRN legger ikke skjul på at det er Gardermoen som drar mest kroner for firmaet. En del av denne veksten skyldes de nye sikkerhetsbestemmelsene som kom i fjor, folk er rett og slett usikre på om de får med seg flaskene de kjøper i utlandet, og venter derfor med handelen til de er tilbake på norsk jord.
Økt vinkvote trekker også tallene i riktig rekkefølge for TRN. Det siste året har folk kunnet ta med seg tre liter vin inn i landet, mot to tidligere, vin er derfor den varesorten som øker mest i salg. I tillegg er folk blitt flinkere til å ta vare på setekvitterringen eller annen informasjon når de kommer til kassen, som viser at de faktisk kommer fra et utenlandsfly. Uten noen form for dokumentasjon på at man har fløyet får man nemlig ikke lov til å handle på ankomst.
Oslo lufthavns inntekter fra taxfreehandelen er større enn det flyselskapene betaler for å benytte seg av flyplassens faciliteter, det er med på å holde flyplassens avgifter nede, som igjen gir de reisende billigere billetter.

TRN sine gode tall vekker oppsikt også i utlandet, og det kommer delegasjoner fra andre selskaper som selger de samme produktene, for å studere grepene som er gjort på Gardermoen. Riktignok har nordmenn en forkjærlighet for taxfreehandel, noe som er avskaffet i EU, selv om de samme produktene selges på andre flyplasser. TRN sier deres viktigste grep er å ligge foran, og fange opp folks ønsker, samt trender. I tillegg skal de være billigst i Europa, intet mindre.

Travel Retail Norway har nå det arealet de kan få på Gardermoen, de har seks kasser i drift for å få unna køene som spesielt er lange søndag ettermiddag. Lufthavnen sysler likevel med skisser om utvidelse av den nåværende butikken, men da vil det i så tilfelle bli mot den siden hvor flybroene er. Ingen vil imidlertid bekrefte dette.
Tollvesenet kan opplyse at beslagene ikke har økt som følge av ankomstsalget på Gardermoen.

www.osloairports.com | luftfart- og reiselivsnyheter | 2007 - 2023
Uten kommersiell tilknytning til Oslo og Torp lufthavner
Enkelte artikler er laget med hjelp av en KI-tjeneste fra OpenAi,
og etterarbeidet av redaksjonen
om oss   nettsidekart