-->

5. september 2008

SAS satser interkontinentalt fra Oslo etter krisa

SAS' interkontinentale virksomhet skal utvides med ruter fra Oslo til New York og Bangkok. Dette sier visekonsernsjefen i SAS, John Dueholm, ifølge Take Off, et dansk reiselivsblad. Men før SAS satser nytt, må selskapet gjennom sin påbegynte økonomiske hestekur som tar sikte på milliardinnsparinger. Dueholm sier at 2008 har vært et katastrofeår for flyindustrien, men at 2009 sannsynligvis blir enda verre fordi veksten faller.

Større "oppland"
SAS-sjefen kom med planene om de nye langrutene i et møte med danske luftfartsjournalister torsdag. I tillegg til de to nye "norske" rutene, satser konsernet også på å få i gang den lenge bebudede ruten mellom København og San Fransisco.
Bakgrunnen for at SAS ifølge Sueholm nå vil stase mer på langruter, er at selskapet har et større passasjerpotensiale enn det man tar ut i dag. SAS regner med å ha et "oppland" - et hjemmemarked - for å kunne drive 15-16 langruter. I dag har selskapet kun avsatt 11 fly til sin interkontinentale trafikk.

Hestekur først
Men før SAS satser nytt, må selskapet gjennom sin påbegynte økonomiske hestekur som tar sikte på milliardinnsparinger. SAS har satt 18 fly på bakken, kuttet i staben og lagt ned en rekke ruter i det skandinaviske markedet i et forsøk på å rette opp økonomien.
Det blir først etter at denne krisen er over, at SAS tenker på de nye langrutene. Dueholm sier at 2008 har vært et katastrofeår for flyindustrien, men at 2009 sannsynligvis blir enda verre fordi veksten faller.

Konkurranse
Satser SAS igjen på USA-rute fra Oslo, blir det denne gangen i direkte konkurranse med Continental Airlines som har fløyet den eneste direkteruten mellom Oslo og New York siden 2004. Da hadde SAS kastet kortene fordi ruten lenge hadde gitt store underskudd.
Men Continental, som tok opp ruten fikk god økonomi i den, og i dag er Oslo - Newark den av Europa-rutene til Continental som går aller best. Ruten har et belegg på rundt 90 prosent, og har også et høyt passasjertall på den økonomisk innbringende forretningsklassen.

SAS har også tidligere fløyet New York-ruten i konkurranse fra Oslo. SAS fløy på 80-tallet vinge mot vinge med Delta Air Lines fra Fornebu - inntil den amerikanske utfordreren ga seg.

Stor suksess

På ruten Oslo - Bangkok vil SAS også trolig møte konkuranse. Det thailandske flyselskapet Krabi Airline har lenge varslet at det skal starte rute fra Gardermoen til det populære feriestedet Krabi og Bangkok. Ruten er satt opp med første avgang 1. november, og billettsalget har allerede startet. Den nye ruten blir også bredt presentert på hjemmesiden til Oslo Lufthavn.

Men det er SAS-samarbeidspartner Thai Airways som har høstet de største fruktene av den raskt voksende norske Thailand-trafikken. Selskapet har gjennom flere år økt frekvensene til København og Stockholm - med meget soldige passasjertall. I tillegg flyr SAS internkontinental også Bangkok fra både Sverige og Danmark. (Aftenposten).

www.osloairports.com | luftfart- og reiselivsnyheter | 2007 - 2024
Uten kommersiell tilknytning til Oslo og Torp lufthavner
Enkelte artikler er laget med hjelp av KI,
og etterarbeidet av redaksjonen
om oss   nettsidekart