Vender de røde flyene tilbake ?
Kort tid etter at Sterling slo seg selv konkurs begynte ryktene og spekulasjonene omkring et oppkjøp av konkursboet å løpe. Nå tror de mest optimistiske at selskapet er på vingene allerede førstkommende uke.
-Konkursboet etter Sterling Airlines kan bli kjøpt av private investorer iløpet av kort tid. Det opplyser kurator Lisa Bo Larsen hos bobestyreren advokatfirmaet Kromann Reumert til danske Jylland-posten.
- Vi har forhandlinger med flere interesserte, og vi arbeider døgnet rundt for at selskapet skal få en ny eier, sier Lisa Bo Larsen videre. Det er ikke kjent hvem disse mulige nye eierne er, men tidligere - før konkursen, ble flere mulige investeorer satt i forbindelse med Sterling Airlines. Blant disse var Air Berlin, EasyJet, Transavia og Braathens Aviation.
Finnair, SAS og Norwegian har tidligere (før konkursen) alle nektet for at de er interesserte i å kjøpe Sterling.
Frisk kapital
For at Sterling Airlines igjen skal stige opp av "konkursens aske", trenges det en ny eier med frisk kapital. Selsapets AOC (flytillatelse) skal, ifølge epn.dk, kun være satt i bero og dersom selskapet kan vise til kvalifiserte medarbeidere på sentrale poster og beviser at flyene er luftdyktige kan man være tilbake i trafikk iløpet av kort tid.
Dersom Sterlings røde fly kommer på vingene igjen blir det i en "slanket" utgave med færre fly og ruter. Man er også kvitt gjelden på flere hundre millioner danske kroner til tidligere hovedeier Palmi Haraldsson, som et par måneder før konkursen påsto at selskapet var gjeldfritt og hadde en sunn økonomi !
Et nytt selskap vil kunne forhandle seg frem til bedre avtaler med leasingselskapene, som eier flyene, og det vil heller ikke ha noen forpliktelser overfor de rundt 250.000, som kjøpte og betalte sine reiser med Sterling før konkursen.
Pessimist
Den norske økonomiprofessoren Frode Steen fra Handelshøyskolen i Bergen deler ikke den danske "Sterlingoptimismen".
- Det er en nærmest umulig situation for Sterling å skulle ut at finne nye investorer, for der er ingen, som har tror på mulighetene i luftfarten for tiden, fordi det er færre passasjerer i markedet, sa Frode Steen samme dag som selskapet ble slått konkurs.
Strek i regningen
Kommer Sterling i luften, blir det en strek i regningen for Bjørn Kjos og Norwegian som allerede har varslet at selskapet skal danne base på Kastrup og sette opp et rutenett som skal fylle tomrommet etter Sterling. 16 nye ruter skal i gang fra den danske hovedstaden, samt fra Stockholm. Norwegian har sagt at det skal plassere 8-10 fly på Kastrup. Også SAS har økt sine frekvenser på ruter der det konkurrerte med Sterling.
I tillegg har britiske EasyJet har varslet at man går inn på tidligere Sterlingrute ved å starte trafikk på ruten London Gatwick - København.
Ingen endring
Anne Grete Ellingsen, informasjonsdirektør i Norwegian, sier til Aftenposten at selskapet fortsetter arbeidet med å få i gang noen av de tidligere Sterling-rutene.
- Vi får nå se om Sterling kommer i drift igjen, og eventuelt i hvilket omfang. Vi har forståelse for at de mange som mistet jobbene sine da selskapet gikk konkurs, gjerne ser at det kommer ny drift. Men vi fortsetter å forberede en oppstart fra Kastrup. Om det på sikt kan bli aktuelt for oss å skrinlegge denne satsingen vil jeg ikke forskuttere i det hele tatt, sier Ellingsen.