-->

14. desember 2008

Oblogatorisk nettregistrering før USA-turen

ALLE må registrere seg på nettet for å reise til USA.
Fra 12. januar 2009 må du registrere deg på nettet før du drar til USA.
- Dette kommer til å gjelde så å si alle nordmenn som reiser til USA. Hvis du ikke fyller ut registreringen på internett, kan du bli nektet å gå om bord i flyet eller å komme inn i landet, sier Rodger J. Deuerlein, konsul ved den amerikanske ambassaden i Oslo.

Internettregistreringen har fått navnet Electronic System for Travel Authorization (ESTA). Nettsøknaden skal erstatte det grønne skjemaet som reisende fra de 33 landene med visumfritak tidligere har fylt ut på flyet på vei til USA.

- Dette er ikke et visum, og de aller fleste nordmenn trenger heller ikke visum for å reise til USA. Det er en registrering med en kort spørsmålsserie med de samme spørsmålene som har vært i papirform i årevis, sier Deuerlein.

Her henter du skjemaet fra ambassaden, og etter at du har klikket deg gjennom omfattende informasjon om at amerikanske myndigheter kan kopiere, bruke og lagre all informasjon du fyller ut, kommer du til selve registreringen som er både selvforklarende, enkel, rask og på norsk.

- Dette er mer effektivt for alle parter, og du kan gjøre utfyllingen i ro og fred hjemme. Dessuten får de aller fleste svar med en gang om søknaden blir godkjent, sier Deuerlein.

- Får du nei, betyr det ikke at du ikke får reise til USA. Men det finnes noen få som må søke om visum. Dessuten kan det for noen ganske få være inntil 72 timers behandlingstid på den elektroniske søknaden. Derfor er det viktig å fylle ut søknaden så tidlig som mulig når du planlegger USA-tur, og ta kontakt med oss dersom det skulle dukke opp noen uklarheter. Da vil du ha god tid til å ordne opp i det, sier konsulen.

En rekke land, deriblant Norge, har visumfritak til USA. 16,8 millioner mennesker reiste visumfritt til USA i fjor, nesten 200 000 av dem nordmenn. (VG)

www.osloairports.com | luftfart- og reiselivsnyheter | 2007 - 2024
Uten kommersiell tilknytning til Oslo og Torp lufthavner
Enkelte artikler er laget med hjelp av KI,
og etterarbeidet av redaksjonen
om oss   nettsidekart